Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήWe are out of Europe

We are out of Europe

|

Πανικός σε Γερμανία και Βρυξέλλες – Για «εφιάλτη» κάνουν λόγο ευρωπαίοι πολιτικοί – Ο Φάρατζ κέρδισε χρήματα από το στοίχημα – Νίκη του Brexit με ιστορική ανατροπή μέσα στη νύχτα 

Νίκη του Brexit με διαφορά που αγγίζει τα 1,27 εκατομμύρια ψήφους δείχνουν τα επίσημα αποτελέσματα του ιστορικού δημοψηφίσματος στο Ηνωμένο Βασίλειο. Με όλες τις 382 εκλογικές περιφέρειες να έχουν δηλώσει αποτέλεσμα, το στρατόπεδο του Brexit αποσπά 17,41 εκατομμύρια ψήφους, έναντι 16,14 εκατομμυρίων του Bremain. Σε ποσοστό αυτό μεταφράζεται ως 51,9% υπέρ της εξόδου και 48,1% για την παραμονή. Η συμμετοχή ήταν μεγάλη, στο 72,2%.

Με βάση του αποτέλεσμα της κάλπης, το Ηνωμένο Βασίλειο θα γίνει η πρώτη χώρα που εγκαταλείπει την Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά από 43 χρόνια συμμετοχής. Βρισκόμαστε τώρα σε αχαρτογράφητα νερά, δήλωσε σύμβουλος του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον.

Πρόκειται για μία ιστορική απόφαση, που αναμένεται να επηρεάσει τη θέση του Λονδίνου στην Ευρώπη και τον κόσμο ολόκληρο. Από οικονομική σκοπιά, η βρετανική οικονομία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την κοινή αγορά, ενώ το Λονδίνο είναι η χρηματοπιστωτική πρωτεύουσα της Γηραιάς Ηπείρου. Σχεδόν οι μισές βρετανικές εισαγωγές καταλήγουν στην υπόλοιπη Ε.Ε.

Υπάρχει όμως και γεωστρατηγική άποψη, με δεδομένο ότι η Βρετανία είναι χώρα-μέλος του NATO με τον μεγαλύτερο προϋπολογισμό στην Ευρώπη, σε μία περίοδο αναθεωρητικής ρωσικής πολιτικής στην Ανατολή.

Το αποτέλεσμα έχει οδηγήσει σε κατάρρευση της στερλίνας στην ισοτιμία με το δολάριο, με το βρετανικό νόμισμα να πέφτει ακόμα στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1985, όταν υπήρχε ακόμα η Σοβιετική Ένωση. Λίγο μετά τις 7:30 το πρωί, η λίρα ισοδυναμεί με 1.3312 δολάρια.

Πρόκειται για ψήφο-πλήγμα για την Ε.Ε., η οποία ήδη αντιμετωπίζει την άνοδο του ευρω-σκεπτικισμού και του εθνικισμού σε ολόκληρη τη Γηραιά Ήπειρο.

Το αποτέλεσμα φανερώνει μία βαθιά διχασμένη χώρα. Υπέρ της παραμονής τάχθηκαν το Λονδίνο, η Σκωτία, η Βόρεια Ιρλανδία και το Γιβραλτάρ. Υπέρ της αποχώρησης ψήφισαν η κεντρική και βορειοανατολική Αγγλία, η Ουαλία και οι περισσότερες υπόλοιπες περιοχές.

Οι πιθανές συνέπειες για το Ηνωμένο Βασίλειο

Το διαφαινόμενο αποτέλεσμα γεννά σειρά πολιτικών ερωτημάτων για το Ηνωμένο Βασίλειο. Το σημαντικότερο ερώτημα είναι τι θα κάνει η Σκωτία, όπου οι Εθνικιστές έχουν διαμηνύσει ότι σε περίπτωση Brexit θα επιδιώξουν νέο δημοψήφισμα για απόσχιση από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Το σενάριο απόσχισης άφησε ξεκάθαρα ανοιχτό η πρώτη υπουργός της Σκωτίας, Νίκολα Στέρτζον, τονίζοντας πως το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος «καθιστά σαφές ότι ο λαός της Σκωτίας βλέπει το μέλλον του στους κόλπους της Ε.Ε.».

Σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα από τη Σκωτία, το Bremain επικράτησε με 1,66 εκατομμύρια ψήφους έναντι 1,09 εκατομμυρίων για το Brexit, αν και το κόμμα της κ. Στέρτζον έχει δεχθεί δριμύτατες επικρίσεις από τους Εργατικούς ότι δεν κινητοποιήθηκε επαρκώς στην προεκλογική περίοδο.

Εν τω μεταξύ, μέτωπο μπορεί να προκύψει και στην Ιρλανδία, με το Σιν Φέιν να προτίθεται να ζητήσει ψήφο για ενσωμάτωση της Βόρειας Ιρλανδίας στην Ιρλανδία.

Σε επίσημη τοποθέτησή της, η κυβέρνηση στο Δουβλίνο σημείωσε πως η επιλογή του βρετανικού λαού θα έχει «σοβαρές» επιπτώσεις για την ίδια την Ιρλανδία και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Παράλληλα, τίθεται πλέον θέμα για το μέλλον του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον. Ο ίδιος ο Συντηρητικός ηγέτης έχει διαμηνύσει πως δεν προτίθεται να παραιτηθεί, ενώ χθες Πέμπτη 86 Συντηρητικοί βουλευτές που είχαν υποστηρίξει το Brexit δήλωσαν τη στήριξή τους στον πρωθυπουργό για την επόμενη μέρα.

Ο Ντέιβιντ Κάμερον θα συνεχίσει να είναι ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, παρά την ψήφο των Βρετανών υπέρ του Brexit, ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Φίλιπ Χάμοντ. «Θα εφαρμόσει την απόφαση του βρετανικού λαού. Ηταν σαφές ότι θα παραμείνει και θα το πράξει», δήλωσε ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών στο Sky News. Ο κ. Κάμερον αναμένεται να κάνει δηλώσεις προς το τέλος του πρωινού

Στοίχημα

Μεγάλος κερδισμένος του δημοψηφίσματος στη Βρετανία είναι, αναμφισβήτητα, ο Νάιτζελ Φάρατζ -και όχι μόνο πολιτικά. Στο θρίαμβο του Brexit υπάρχει μια άμεσα μετρήσιμη διάσταση: Ο ηγέτης των Ευρωσκεπτικιστών θα κερδίσει χρήματα, καθώς προ μηνός είχε στοιχηματίσει 1.000 λίρες υπέρ της εξόδου της χώρας του από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Με τις αποδόσεις να κυμαίνονται στο 1 προς 4.4, ο Φάρατζ θα γίνει πλουσιότερος κατά περίπου 5.000 ευρώ.

Όπως σχολίασε ένας μπουκμέικερ «ο Φάρατζ έχει πλέον αρκετά χρήματα ώστε να κεράσει μπίρες για την Ημέρας της Ανεξαρτησίας».

Το «ανάθεμα» και το ντόμινο

«Ανάθεμα, μια κακή μέρα για την Ευρώπη!» είναι η χαρακτηριστική αντίδραση του Αντικαγκελάριου της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ μέσω Twitter στο διαφαινόμενο αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος υπέρ του «Brexit».

 «Πραγματικά θλιβερά» χαρακτηρίζει τα νέα που έρχονται από την Βρετανία ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ-Στάινμαγερ. «Μοιάζει να είναι μια θλιβερή μέρα για την Ευρώπη και τη Βρετανία» δήλωσε.

Ο επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και στενός συνεργάτης της καγκελαρίου Μέρκελ, Έλμαρ Μπροκ, κάνει λόγο για «νίκη των συναισθημάτων επί των γεγονότων».

Ο εκπρόσωπος των Πρασίνων στην Επιτροπή Προϋπολογισμού του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου Σβεν Κρίστιαν Κίντλερ σχολίασε στο Twitter ότι πρόκειται για την «χειρότερη κρίση της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την ίδρυσή της».

Η επίσημη αντίδραση της γερμανικής κυβέρνησης αναμένεται μετά το μεσημέρι, ενώ το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα αποτελέσει βασικό ζήτημα και της συνάντησης των ηγεσιών Χριστιανοδημοκρατών (CDU) και Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στο Πότσνταμ.

Εάν επιβεβαιωθούν οι μέχρι τώρα πληροφορίες, αύριο θα πραγματοποιηθεί στο Βερολίνο συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των έξι ιδρυτικών μελών της ΕΟΚ (Βελγίου, Γαλλίας, Γερμανίας, Ιταλίας, Λουξεμβούργου και Ολλανδίας), προκειμένου κυρίως να απαναβεβαιωθεί η προσήλωση στο ευρωπαϊκό εγχείρημα, ενώ την Δευτέρα αναμένεται συνάντηση της Ανγκελα Μέρκελ με τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.

 «Εφιάλτη» χαρακτηρίζει την επικράτηση του στρατοπέδου υπέρ της αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ ο πρώην πρωθυπουργός της Φινλανδίας Αλεξάντερ Στουμπ.

 «Σας παρακαλώ πείτε μου ότι κοιμάμαι ακόμη και ότι όλο αυτό είναι απλώς ένας εφιάλτης!» σημείωσε και πρόσθεσε: «Συνήθως έπονται τρία στάδια: 1. Κρίση, 2. Χάος, 3. Μια λύση του μη χείρον βέλτιστον. Δεν ξέρω που βρισκόμαστε τώρα».

Πηγή: Skai.gr 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Αμοργόραμα: Από τη στήριξη στη δέσμευση και από το όραμα στην ελπίδα

Το ΑΜΟΡΓΟΡΑΜΑ αποτελεί μια πρωτοποριακή και μοναδική για τα ευρωπαϊκά δεδομένα -από τα κάτω- πρωτοβουλία, που ξεκίνησαν οι αλιείς της Αμοργού δείχνοντας τον δρόμο για το μέλλον των θαλασσών μας

ΑΠΑΣ Νάξου Terranaxia – Play Offs: “Καθαρίζει” απόψε (20/04) τον Πρωτέα και πάει …τελικό

Ωρα... τελικού για τον ΑΠΑΣ Νάξου Terranaxia . Αντιμετωπίζει τον Πρωτέα Βούλας απόψε (19:00) στο ΔΑΚ Νάξου και πιάνει τον μεγάλο στόχο, την παρουσία στον τελικό ανόδου κόντρα στο Αιγάλεω ή Δάφνη Πανελευσινιακό

ΣΥΡΙΖΑ – Σύρος: Το πρόγραμμα του Κασσελάκη στην “Αρχόντισσα των Κυκλάδων”

Ποιο είναι το πρόγραμμα του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ Στέφανου Κασσελάκη στη Σύρο - Πότε έρχεται στη Νάξο και στις Μικρές Κυκλάδες

Σαντορίνη – Ηφαίστεια: Ερευνητές παρουσιάζουν μελέτες και συμπεράσματα

Μια διεθνής ομάδα επιστημόνων- μέλη της ωκεανογραφικής αποστολής 398 του Διεθνούς Προγράμματος Εξερεύνησης των Ωκεανών (IODP) θα συναντηθεί στη Σαντορίνη το διάστημα 20-25 Απριλίου - Αύριο (21/05) η κύρια εκδήλωση στο Μπελλώνειο Πολιτιστικό Κέντρο

Blue Star Ferrries: Εκτακτα δρομολόγια πλοίων ενόψει Πάσχα προς Αμοργό

Έκτακτα δρομολόγια για Αμοργό από την Blue Star Ferries τις ημέρες του Πάσχα - Τι αναφέρει ο κος Καραϊσκος

Minoan Lines: Ετοιμάζεται για παραγγελία δύο νέων επιβατικών πλοίων

Θα έχουν μεταφορική ικανότητα 2.500 επιβατών και θα έχουν πολλά περισσότερα κρεβάτια - Επίσης θα διαθέτουν μεγαλύτερα γκαράζ 3.000 γραμμικών μέτρων έναντι 1.800 που έχουν τα σημερινά πλοία του ομίλου

National Geographic: Τρία νησιά των Κυκλάδων που ποντάρουν στην γαστρονομία

Το "National Geographic" αναδεικνύει τον ξεχωριστό χαρακτήρα των Κυκλάδων με έμφαση στη γαστρονομία

Αναπληρωτές Εκπαιδευτικοί: Εκπτώσεις σε ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια

Εκπτώσεις σε ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια για αναπληρωτές εκπαιδευτικούς - Δείτε τι εταιρίες

Πως τα 50 ευρώ έγιναν 37 μέσα σε δύο χρόνια και άλλοι ελληνικοί …μύθοι

Ο Αλέκος Αρβανιτάς αναλύει τα δρώμενα της εβδομάδας που μας πέρασαν μέσα από τις ιστορίες για ...δράκους. Τα Τέμπη, ο ΣΥΡΙΖΑ και το Ιράν αλλά και η Ακρίβεια με την Ελλάδα να επιμένει ότι ανήκει στη Δύση ...

Ολυμπιακή Φλόγα – Νάξος: Επίσκεψη από την πρωταθλήτρια Στίβου, Ολγα Βασδέκη

Οι Ολγα Βασδέκη, Βασίλης Σοφικίτης και Lennart Neubauer θα είναι τρείς από τους οκτώ λαμπαδηδρόμος της αυριανής δράσης από το Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

ΛΕ.ΜΟ.Ν.: Ξεκίνησε το 3ήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο χωμάτινης οδήγησης

Η Λέσχη Μοτοσυκλετιστών Νάξου (ΛΕ.ΜΟ.Ν.) κάλεσε τον Βασίλη Ορφανό για ένα τριήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο χωμάτινης οδήγησης - Πως μπορείτε να δώσετε το παρών

Ολυμπιακή Φλόγα: Βασδέκη, Σοφικίτης και Neubauer μίλησαν με τα παιδιά της Νάξου

Διαδραστική συνάντηση με τα παιδιά και βράβευση σε Βασδέκη, Σοφικίτη και Neubauer (video)

Νάξος: Μουσική και χορός στην υποδοχή της Ολυμπιακής Φλόγας (video)

Πως υποδέχτηκε η Νάξος την Ολυμπιακή φλόγα (video)

ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου: Με εισήγηση Δημήτρη Λιανού, προσφυγή στη Δικαιοσύνη για τους αιγιαλούς

Στη Δικαιοσύνη προσφεύγει η ΠΕΔ για τον αιγιαλό και την παραλία - Ποια ήταν η πρόταση Δημάρχου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Δημήτρη Λιανού

Blue Star Ferries: Παράταση μίας ακόμη εβδομάδας για το “Blue Star 1”

Μία ακόμη εβδομάδα θα μείνει στη γραμμή της Παροναξίας το Blue Star 1....

Ολυμπιακή Φλόγα – Νάξος: Κίνηση οχημάτων από και προς το λιμάνι μέσω Περιφερειακού δρόμου

Ενημέρωση από το Λιμεναρχείο Νάξου για την κίνηση οχημάτων από και προς το λιμάνι της Νάξου - Που θα δέσει ο Σκοπελίτης

Νάξος: Ποιος θα ανάψει με την Ολυμπιακή φλόγα τον βωμό στη Πορτάρα;

Εγιναν γνωστά τα ονόματα των οκτώ λαμπαδηδρόμων, οι οποίοι θα τρέξουν στη Νάξο στα πλαίσια της έλευσης της Ολυμπιακής φλόγας;

Νομική Αθηνών: Με οδηγό την Ναξιώτισσα Μαρία Μαργαρίτη κέρδισε Κέμπριτζ και Οξφόρδη!

Η Νομική Αθηνών νίκησε Κέμπριτζ και Οξφόρδη και πήρε το Α’ Βραβείο σε διεθνή διαγωνισμό εικονικής δίκης - Ο ρόλος της Ναξιώτισσας Μαρίας Μαργαρίτη

Express Skopelitis: Μια μέρα σαν όλες τις άλλες….

To Express Skopelitis συνεχίζει το δρομολόγιό του...