Υψώνουν τείχος τα Σκόπια

Η Ελλάδα προχωρεί σε αχαρτογράφητα νερά και κανείς δεν ξέρει τι θα ξημερώσει πλέον. Οι ειδήσεις που έρχονται από το εξωτερικό αναφέρουν ότι ασκείτε πίεση ώστε η Συνθήκη του Σέγκεν να αλλάξει, να μειωθούν οι χώρες που εμπλέκονται και Ελλάδα – Ιταλία – Ισπανία να μείνουν εκτός συνθήκης, κάτι που σημαίνει αυτόματα ότι οι πρόσφυγες θα εγκλωβίζονται με χαρακτηριστική ευκολία στις χώρες αυτές.

Και το χειρότερο έρχεται από τα γειτονικά Σκόπια που ενδεχομένως με την κίνησή τους αυτή να ανοίξουν ασκούς Αιόλου. Τι εννοούμε; Το περασμένο καλοκαίρι, η κυβέρνηση είχε αποφασίσει την αποστολή στρατού στα σύνορα με την Ελλάδα ώστε να εμποδίσουν την είσοδο προσφύγων και μεταναστών στη χώρα τους. Αποτέλεσμα ήταν να εγκλωβιστούν περισσότεροι από 1500 μεταξύ Ειδομένης και Γευγελής. Μάλιστα, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών της ΠΓΔΜ, από τις 18 Ιουνίου που εφαρμόστηκε το μέτρο χορήγησης τριήμερων αδειών και μέχρι τις 20 Αυγούστου, είχαν περίπου 41.500 τέτοιες άδειες σε μετανάστες που εισήλθαν παράτυπα στην ΠΓΔΜ.

Τώρα, όπως αναφέρει η «Καθημερινή», η κυβέρνηση των Σκοπίων με μηχανήματα διαμορφώνει τον χώρο και ανοίγουν τρύπες ώστε να τοποθετήσουν πασσάλους, στους οποίους θα περαστούν αγκαθωτά συρματοπλέγματα και θα φράξουν έτσι τη βασική δίοδο των προσφύγων που καταφθάνουν από την Ελλάδα. Με το «κλείσιμο» της μεθορίου της με την Ελλάδα, η ΠΓΔΜ προσπαθεί να προλάβει ενδεχόμενο κλείσιμο των συνόρων (και) από άλλα κράτη της διαδρομής βορειότερα, ή και τον περιορισμό του αριθμού των προσφύγων που θα δέχεται. Το ρεπορτάζ της έντυπης Καθημερινής, καθώς και η φωτογραφία, είναι από το σημείο όπου και θα απλώνεται ο φράκτης από το ύψος της σιδηροδρομικής γραμμής στην Ειδομένη έως την όχθη του Αξιού, σε μήκος 1,5 χλμ. περίπου και οι εργασίες διεξάγονται από τον στρατό.

Με αυτό τον τρόπο η ΠΓΔΜ προσπαθεί να προλάβει ενδεχόμενο κλείσιμο των συνόρων (και) από άλλα κράτη της διαδρομής βορειότερα, ή και τον περιορισμό του αριθμού των προσφύγων που θα δέχεται. Μεταφέρει έτσι την πίεση στην Ελλάδα, η οποία απειλείται με «ασφυξία», αφού τα προσφυγικά κύματα μη μπορώντας να εκτονωθούν προς τον βορρά, ούτε φυσικά να αναχαιτιστούν στο Αιγαίο, θα πλημμυρίσουν την ανέτοιμη, όπως όλα δείχνουν, για μια τέτοια κοσμοπλημμύρα, χώρα. Στην Ειδομένη, που εξακολουθούν να συρρέουν καθημερινά κατά χιλιάδες οι πρόσφυγες, 5.000 έφτασαν χθες, 4.600 την Τρίτη και 6.892 τη Δευτέρα, επικρατεί ατμόσφαιρα ανησυχίας.

Ο δήμαρχος Παιονίας κ. Χρ. Γκαντενούδας είπε στην «Κ» πως ενημέρωσε τον αρμόδιο για θέματα Μετανάστευσης υπουργό Γ. Μουζάλα για την έναρξη των εργασιών κατασκευής φράχτη από τους γείτονες, επισημαίνοντας το τεράστιο πρόβλημα που μπορεί να δημιουργηθεί στην περιοχή με τη συσσώρευση προσφύγων από τον νότο. «Πράγματι άρχισαν να δουλεύουν μηχανήματα πίσω από τα σύνορα. Έχουν ανακοινώσει τρία κέντρα υποδοχής και καταγραφής, στη Θεσσαλονίκη, την Καβάλα και το Κιλκίς, αλλά δεν έχει ξεκινήσει τίποτα. Όταν ρώτησα τον υπουργό τι θα γίνει εάν καθηλωθούν εδώ μερικές χιλιάδες άνθρωποι, μου απάντησε πως η κυβέρνηση έχει σχέδιο, το οποίο όμως αρνήθηκε να μου αποκαλύψει».

Με πληροφορίες από: «Καθημερινή», iefimerida.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News