Ανδρος: Ανοιχτή μόνο η οργανωμένη παραλία Δελαβόγια

Από σήμερα Σάβατο 16 Μαϊου οι ακτές της χώρας πλημμύρισαν από κόσμο, καθώς ο καύσωνας έχει ήδη φτάσει στην Ελλάδα και γι' αυτό η κυβέρνηση ανακοίνωσε το άνοιγμα 515 οργανωμένων παραλιών προκειμένου οι πολίτες να μην συνωστισθούν μόνο στις ελεύθερες. Η λίστα με τις 515 οργανωμένες παραλίες που θα υποδεχτούν τους λουόμενους περιλαμβάνει ουσιαστικά εκείνες που βραβεύθηκαν το 2019 με Γαλάζια Σημαία. 

Οπως δε διαβάζουμε στην σελίδα enandro.gr στην Άνδρο μετά την περσινή απώλεια όλων των γαλάζιων σημαιών - από την προηγούμενη διοίκηση - δόθηκε προσωρινή άδεια μόνο στην οργανωμένη παραλία Δελαβογια, κάτω από το ξενοδοχείο «Ανερούσα». Όλες οι άλλες θεωρούνται "ελεύθερες παραλίες" και μπορούν να πάνε όλοι με δική τους ευθύνη και χωρίς να έχουν καμία εξυπηρέτηση.

Ιδού το απόσπασμα της σχετικής λίστας για την μια οργανωμένη παραλία της Άνδρου:

Δήμος Άνδρου

Δελαβόγια/Aneroussa Beach, Μπατσί.

ΚΑΝΟΝΕΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

Σε ελεγχόμενες ως προς την είσοδο οργανωμένες παραλίες είναι υποχρεωτική η καταγραφή του αριθμού των παρευρισκομένων. Σε ελεγχόμενες ως προς την είσοδο οργανωμένες παραλίες, ο μέγιστος αριθμός λουομένων είναι τα 40 άτομα ανά 1.000 τ.μ. Η ελάχιστη απόσταση μεταξύ των αξόνων των ομπρελών ορίζεται στα 4 μέτρα, ενώ ορίζεται και ελάχιστη απόσταση 1 μέτρου μεταξύ της περιμέτρου του σκιάστρου δύο ομπρελών. Ανά ομπρέλα μπορούν να υπάρχουν μέχρι 2 ξαπλώστρες, με εξαίρεση τις οικογένειες με ανήλικα τέκνα. Η ελάχιστη απόσταση ανάμεσα σε δύο ξαπλώστρες που βρίσκονται σε διαφορετικές ομπρέλες ορίζεται στο 1,5 μέτρο.

Τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (κυλικεία, αναψυκτήρια, καφέ μπαρ) λειτουργούν αποκλειστικά με διάθεση προϊόντων σε πακέτο (take away). Τα προϊόντα τους πωλούνται μόνο συσκευασμένα και απαγορεύεται η παρασκευή τους στο χώρο.

Απαγορεύεται η διάθεση και πώληση αλκοολούχων ποτών. Απαγορεύεται το delivery στα σημεία αυτά. Δεν επιτρέπεται η ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων στο χώρο του καταστήματος. Η ελάχιστη απόσταση μεταξύ των πελατών που περιμένουν να εξυπηρετηθούν ορίζεται στο 1,5 μέτρο.

Υπάρχει ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας από τους εργαζόμενους.

Το προσωπικό των οργανωμένων παραλιών υποχρεούται να απολυμαίνει τις ξαπλώστρες – καρέκλες μετά από κάθε πελάτη. Επίσης, υποχρεούται να απολυμαίνει τακτικά τις εγκαταστάσεις υγιεινής, αναρτώντας σχετικό πρόγραμμα το οποίο και θα επιδεικνύεται σε περίπτωση ελέγχου.

Στην ξαπλώστρα τοποθετείται υποχρεωτικά πετσέτα με ευθύνη του λουόμενου. Απαγορεύεται η ομαδική άθληση με σωματική επαφή.

Υπενθυμίζεται ότι για την προστασία της δημόσιας υγείας είναι απαραίτητο και στις παραλίες να τηρούνται οι αναγκαίες αποστάσεις, να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός και να τηρούνται όλοι οι κανόνες υγιεινής.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News