Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΈξοδοςΑποθήκη: έρχεται (02/02) Μεξικάνικη βραδιά

Αποθήκη: έρχεται (02/02) Μεξικάνικη βραδιά

|

Απόψε το βράδυ (02/02, 20:00) στην “Αποθήκη” στο κέντρο της Χώρς Νάξου βραδιά …Mexico. Και φαγητό από τα χεράκια των σπουδαστών του ΔΙΕΚ Νάξου και μουσική από το …Mexico και ποτά από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού… Απολαύστε την επίσκεψη  

Μεξικάνικη κουζίνα… Όρος που χρησιμοποιείται για τα είδη φαγητών που προέρχονται από το Μεξικό. Είναι γνωστή για τις ποικίλες γεύσεις της, το πολύχρωμο στολισμό των πιάτων της και τη ποικιλία των συστατικών και των καρυκευμάτων, πολλά από τα οποία είναι βασικά προϊόντα της χώρας. Και σήμερα, Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου η «Αποθήκη» το νέο μπαρ της Νάξου στη παραλία της Χώρας με την αρωγή των σπουδαστών του ΔΙΕΚ Νάξου μετά τις οκτώ το βράδυ όσοι περάσουν το κατώφλι θα γευτούν γεύσεις από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού…. Και όπως αναφέρεται στην πρόσκληση «Πικάντικα πιάτα και όχι μόνο ,σε συνδυασμό με δροσερά ποτά σε ζεστό περιβάλλον ,το ιδανικότερο για μια Πέμπτη βράδυ!!!»

Ιστορία

Και εάν κάνει κανείς ένα ταξίδι στο χρόνο θα ανακαλύψει ότι όταν οι Ισπανοί κατακτητές του Μεξικό έφτασαν στη πρωτεύουσα των Αζτέκων την Τενοτστιτλάν (σημερινή Πόλη του Μεξικού), ανακάλυψαν ότι η διατροφή των ανθρώπων αποτελείτο κυρίως από πιάτα που είχαν ως βάση το καλαμπόκι με επιπλέον τσίλι και βότανα, συνήθως συμπληρωμένα με φασόλια και τομάτες ή κάκτους! Η διατροφή των ιθαγενών του Προκολομβιανού Μεξικού συμπεριλάμβανε σοκολάτα, βανίλια, τοματίνια, αβοκάντο, γκουάβα, παπάγια, σαπότε (sapote), μαμέι (mamey), ανανά, γουανάμπανα, χίκαμα (jícama), γλυκοκολόκυθο, γλυκοπατάτα, φυστίκια, ατσιότε (achiote), ουιτλακότσε (huitlacoche), γαλοπούλα και ψάρια. Το 1520 όταν οι Ισπανοί κατακτητές εισέβαλλαν στο Μεξικό, εισήγαγαν μια ποικιλία ζώων, όπως βοοειδή, κοτόπουλα, κατσίκες, πρόβατα και γουρούνια. Το ρύζι, το σιτάρι και το κριθάρι μπήκαν επίσης στο Μεξικό, όπως και το λάδι, το κρασί, τα αμύγδαλα, ο μαϊντανός και πολλά μπαχαρικά. Η εισαχθείσα Ισπανική κουζίνα τελικά ενσωματώθηκε στην κουζίνα των ιθαγενών.

Χαρακτηριστικά πιάτα

Α και για να μην πάτε αδιάβαστοι σε προσφέρουμε μερικά από τα πιο γνωστά πιάτα της Μεξικάνικης κουζίνας…  Κάποια απ αυτά θα τα έχετε ακούσει ή δοκιμάσει όμως τώρα είναι από τα χέρια των μαθητών του ΔΙΕΚ Νάξου.. Οπότε;

Burrito

Το μεξικάνικο… σουβλάκι που κάνει θραύση ανά τον κόσμο, στο Μεξικό αποτελεί το παραδοσιακό πιάτο της πόλης Ciudad Juárez. Το αυθεντικό burrito είναι μικρό και λεπτό με ένα ή δύο συστατικά στη γέμιση της τυλιγμένης τορτίγιας, τα οποία είναι συνήθως κρέας ή ψάρι, πατάτες, ρύζι φασόλια, τυρί asadero (μεξικάνικο τυρί) και chile relleno (γεμιστή πιπεριά). Το burrito αποτελεί για πολλούς το ιδανικό… πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό, κυρίως στο βόρειο μέρος της χώρας, όπου είναι και πιο δημοφιλές.

Pozole

Σύμφωνα με τους ανθρωπολόγους, αυτή η… προϊστορική σούπα χρησιμοποιούνταν σε τελετουργικές θυσίες στα αρχαία χρόνια. Σήμερα, όμως, είναι απλώς ένα πολύ απολαυστικό πιάτο σε διάφορες βερσιόν με κοτόπουλο, χοιρινό ή λαχανικά και φτιάχνεται με πολέντα και πλήθος βοτάνων και μπαχαρικών, τα οποία παραδοσιακά σιγοβράζονται για ώρες. Όταν είναι έτοιμο να σερβιριστεί, συνήθως το γαρνίρουν με λίγο κρεμμύδι, τσίλι, ραπανάκι και μαρούλι.

Cochinita Pibil

Πρόκειται για ένα πολύ γευστικό πιάτο με χοιρινό και πορτοκάλι, το οποίο σερβίρεται με σάλτσα από κρεμμύδι τουρσί και πιπεριά jalapeno. Η αυθεντική συνταγή αυτού του κλασσικού πιάτου από την Yucatán περιλαμβάνει το μαρινάρισμα του χοιρινού σε χυμό πορτοκαλιού και το τύλιγμά του σε φύλλο μπανάνας για το ψήσιμο.

Tacos al pastor

Άλλο ένα ιστορικό πιάτο και μια από τις πιο διάσημες βερσιόν τάκος, με ρίζες πίσω στις δεκαετίες του ’20 και του ’30 και την άφιξη μεταναστών από τη Λιβύη και τη Συρία στο Μεξικό. Η ονομασία του σημαίνει «σε στυλ βοσκού» και φτιάχνεται με λεπτά κομμάτια χοιρινού που έχουν ψηθεί σε σούβλα (α λα γύρος) και στη συνέχεια τοποθετούνται σε tortilla καλαμποκιού, ενώ σερβίρονται με κρεμμύδια, φύλλα κόλιαντρου και ανανά.

Tostadas

Στο Μεξικό, τις μπαγιάτικες tortillas τις τηγανίζουν σε λάδι μέχρι να ξαναπάρουν το χρυσαφένιο χρώμα τους και να ξαναγίνουν τραγανιστές. Μόλις τελειώσουν με το τηγάνισμα, τις σερβίρουν μόνες τους ή πολλές μαζί σε μια στοίβα, με διάφορες γαρνιτούρες, οι οποίες περιλαμβάνουν και πάλι τα frijoles, τυρί, θαλασσινά, κρέας και ceviche (ωμό ψάρι με lime και πιπεριές).

Elote

Εν προκειμένω ο τίτλος του street food του ταιριάζει άψογα, αφού το elote πωλείται πολύ στο δρόμο σαν σνακ στο χέρι και ουσιαστικά είναι καλαμπόκι σε ξυλάκι ή σε κυπελάκια. Το καλαμπόκι βράζεται και προστίθεται σε αυτό αλάτι, σκόνη τσίλι, lime, βούτυρο, μαγιονέζα, ξινόκρεμα…

Enchiladas

Οι enchiladas έχουν τις ρίζες τους στην εποχή των… Μάγια, όταν στο Μεξικό έτρωγαν tortillas καλαμποκιού τυλιγμένες σε μικρά ψάρια. Στις μέρες μας, οι tortillas από καλαμπόκι ή αλεύρι γεμίζονται με θαλασσινά, φασόλια, λαχανικά, κρέας, τυρί ή όλα τα παραπάνω μαζί και μετατρέπονται σε enchiladas όταν τους περιχύνουν σάλτσα τσίλι, φτιάχνοντας το τέλειο μεξικάνικο πρωινό.

Guacamole

Μια από τις πιο δημοφιλείς γεύσεις στο Μεξικό, η οποία μετρά αρκετά χρόνια προς τα πίσω μέχρι την εποχή των Αζτέκων. Ουσιαστικά πρόκειται για ντιπ κι όχι για πιάτο, το οποίο χρησιμοποιείται και στις σαλάτες και φτιάχνεται από λιωμένα αβοκάντο, κρεμμύδια, ντομάτες, χυμό λεμονιού, πιπεριές τσίλι και μερικές φορές μία ή δύο σκελίδες σκόρδο. Το guacamole τρώγεται συνήθως με τσιπ από tortillas ή χρησιμοποιείται σαν συνοδευτικό πιάτο.

Και μετά απ’  όλ’ αυτά, μια μαργαρίτα είναι ό,τι πρέπει!


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος – ΧΥΤΑ: Υπό έλεγχο και έσβησε η φωτιά

Εσβησε η φωτιά που ξέσπασε νωρίς το πρωί της Παρασκευής στο ΧΥΤΑ της Νάξου

“Νόσος Νάξος”: Ενεργοποιείται (από Νοσοκομείο Νάξου) η διαδικασία του γονιδιακού ελέγχου

Συνάντηση την περασμένη Δευτέρα (22/04) στο Δημαρχείο Νάξου με σκοπό την ενεργοποίηση της διαδικασίας γονιδιακού ελέγχου για τη "Νόσος Νάξος"

ΑΠΑΣ Νάξου Terranaxia – Play Offs: Φινάλε στο όνειρο, ήττα στην Βούλα και αποκλεισμός

Ο ΑΠΑΣ Νάξου Terranaxia πάλεψε αλλά πνίγηκε στην άμυνα του Πρωτέα Βούλας - Ηττα στον 3ο αγώνα 66-55 και με 2-1 ήττες έμεινε εκτός συνέχεια - Το σχόλιο της διοίκησης για το φετινό ταξίδι της Ναξιώτικης Ομάδας

Πανναξιακός ΑΟΚ – Play Offs: “Εδώ είναι Νάξος” και επίδειξη δύναμης κόντρα στον Ηλυσιακό

Εντυπωσιακός ο Πανναξιακός ΑΟΚ κέρδισε τον Ηλυσιακό 74-62, έφερε τη σειρά στα ίσα (1-1 νίκες) και ο τελικός για την μάχη του τελικού την προσεχή Κυριακή (28/04) στα Ιλίσια

Εκτακτο: Φωτιά σε εξέλιξη στο ΧΥΤΑ της Νάξου (photos)

Γύρω στις 6 το πρωί της Παρασκευής ξέσπασε φωτιά στο ΧΥΤΑ της Νάξου - Στο χώρο και δύναμη του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Νάξου

Ιταλία: Ενεργοποιήθηκε σήμερα το εισιτήριο εισόδου στην Βενετία

Πέντε (5) ευρώ η είσοδος στη Βενετία από σήμερα 25 Απριλίου

ΠΝΑι: Με διευρυμένη πλειοψηφία, Συμπαραστάτης του Πολίτη, ο δικηγόρος Στέφανος Καψάλης

Νέος Περιφερειακός Συμπαραστάτης του Πολίτη και της Επιχείρησης της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου ο δικηγόρος Ρόδου, Στέφανος Καψάλης - Η διαδικασία επιλογής διεξήχθη με μυστική ψηφοφορία στην τακτική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου

Ιταλία – Εθνικό Συμβούλιο Ερευνών: “Βρήκαμε τον τάφο του Πλάτωνα”

«Ετάφη δε και Πλάτων...» - Ερευνα υποδεικνύει την Ακαδημία Πλάτωνος ως τελευταία κατοικία του φιλοσόφου

Νηστεία: Εύκολοι και νόστιμοι συνδυασμοί τροφών που μπορείτε να κάνετε

Ιδανικοί συνδυασμοί τροφών που μπορείτε να κάνετε την περίοδο της νηστείας

Νάξος – Αναβολή: Οι καιρικές συνθήκες “νίκησαν” το μπάσκετ

Αναβλήθηκε ο αγώνας Πανναξιακός ΑΟΚ - Ηλυσιακός λόγω αδυναμίας έλευσης των διαιτητών - Αύριο (όπως και ο αγώνας Πρωτέας - ΑΠΑΣ Νάξου) η αναμέτρηση την ίδια ώρα στο "Δημ. Περιστεράκης"

Νάξος – ΛΕ.ΜΟ.Ν.: Απόλυτα επιτυχημένο το σεμινάριο ασφαλούς οδήγησης (photo)

Η VOM ολοκλήρωσε με επιτυχία το σεμινάριο ασφαλούς οδήγησης στη ΛΕ.ΜΟ.Ν Νάξου (photo)

Νάξος: Ερχεται η τακτική συνεδρίαση Επιτροπής Τουριστικής προβολής και ανάπτυξης

Τακτική Συνεδρίαση Επιτροπής Τουριστικής Προβολής και Ανάπτυξης αύριο Παρασκευή - Ποια τα θέματα

Νάξος – Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος: Πότε ξεκινάει το Πασχαλινό ωράριο καταστημάτων

Το Πασχαλινό ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων στη Νάξο ανακοίνωσε ο Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος του νησιού (πίνακας)

Fast Ferries – Πρωτομαγιά: Εμφάνιση στη Νάξο του “Fast Ferries Andros”

Η Fast Ferries ενημερώνει για την κίνηση των πλοίων της κατά την απεργία της Πρωτομαγιάς - ΤΙ θέλει το Fast Ferries Andros στη Νάξο;

Πανναξιακός ΑΟΚ – Play offs: Ωρα τελικού (15:00) κόντρα στον Ηλυσιακό

Ο Πανναξιακός ΑΟΚ αντιμετωπίζει σήμερα τον Ηλυσιακό για τον 2ο αγώνα των πλέι οφ... (Αφίσα)

ΛΕ.ΜΟ.Ν.: Ξεκίνησε το 3ήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο χωμάτινης οδήγησης

Η Λέσχη Μοτοσυκλετιστών Νάξου (ΛΕ.ΜΟ.Ν.) κάλεσε τον Βασίλη Ορφανό για ένα τριήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο χωμάτινης οδήγησης - Πως μπορείτε να δώσετε το παρών

Νάξος – Ολυμπιακή Φλόγα: ΟΡΓΗ ΚΑΙ ΘΛΙΨΗ για τους πολιτικούς νάνους, απρέπεια σε έναν Ναξιώτη Πρωταθλητή

Ο Στράτος Φουτάκογλου γράφει για όσα έγιναν την ημέρα της Λαμπαδηδρομίας στη Νάξο με επίκεντρο τον παραγκωνισμό του Ναξιώτη πρωταθλητή Γιάννη Ξενάκη

ΑΠΑΣ Νάξου Terranaxia – Play Offs: “Καθαρίζει” απόψε (20/04) τον Πρωτέα και πάει …τελικό

Ωρα... τελικού για τον ΑΠΑΣ Νάξου Terranaxia . Αντιμετωπίζει τον Πρωτέα Βούλας απόψε (19:00) στο ΔΑΚ Νάξου και πιάνει τον μεγάλο στόχο, την παρουσία στον τελικό ανόδου κόντρα στο Αιγάλεω ή Δάφνη Πανελευσινιακό

Νάξος: Δεν “έδεσε” το “Blue Star 2” και έφυγε για την Πάρο, αλλά ούτε εκεί έδεσε (video)

Με την ένταση των ανέμων στα 80 χιλιόμετρα την ώρα (σε ριπή ανέμου) από νότια κατεύθυνση, το "Blue Star 2" δεν έδεσε στο λιμάνι της Νάξου και μετά στη Πάρο