Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΈξοδοςCine Naxos: Και "Περιμένοντας τη Νονά" αλλά και "Χοντρός και Λιγνός"

Cine Naxos: Και “Περιμένοντας τη Νονά” αλλά και “Χοντρός και Λιγνός”

|

Στο Cine Naxos από χθες Παρασκευή 1η Φεβρουαρίου και έως την Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου τρεις ταινίες σε καθημερινή βάση: στις 6 για παιδιά το «Wheely» (μεταγλωττισμένο), στις 8 το «Περιμένοντας τη Νονά» και στις 10.15 έρχεται «ο Χοντρός και ο Λιγνός»  (video)

Και το βράδυ μας βρίσκει στον Κινηματογράφο, στο Cine Naxos.. Εκεί όπου αισθανόμαστε νοσταλγία και συγκίνηση παρακολουθώντας στις 10.15 το βράδυ από χθες Παρασκευή έως και τη Τετάρτη (06/02)  το πιο διάσημο κωμικό δίδυμο στην ιστορία του σινεμά…  Πολύ απλά έχουμε τον «Χοντρό και τον Λιγνό»… Το σενάριο του Τζεφ Πόουπ («Philomena») δεν ασχολείται τόσο με τη βιογραφία του πιο διάσημου δίδυμου στην ιστορία του Κινηματογράφου, κατά τη διάρκεια της μεγάλης δόξας τους· αντιθέτως, επικεντρώνει τη δράση του στα τέλη της δεκαετίας του ’40, όταν οι δυο τους ξεκινούν περιοδεία στα θέατρα της Βρετανίας, σε μια προσπάθεια να δώσουν νέα πνοή στη μάλλον παρηκμασμένη καριέρα τους.

Ο Στιβ Κούγκαν και ο Τζον Σ. Ράιλι υποδύονται τον Σταν και τον Ολι, αντίστοιχα, σε μια γλυκιά, αν και συμβατική αφήγηση που σκοπό έχει να αναδείξει την εν πολλοίς άγνωστη προσωπική σχέση μεταξύ των δύο ανδρών. Υστερα από ένα απολαυστικό άνοιγμα, όπου οι δυο τους συζητούν για τα προβλήματα που ανακύπτουν από τους συνεχείς γάμους-διαζύγια («πρέπει να σταματήσεις να παντρεύεσαι, φίλε!»), μεταφερόμαστε μία δεκαετία μετά και στην περιοδεία της Βρετανίας. Εχοντας χάσει πια την επαφή του με τις νεότερες γενιές, το δίδυμο ξεκινά εμφανίσεις σε μισοάδεια θέατρα και το μέλλον μοιάζει δυσοίωνο, ωστόσο γρήγορα το πηγαίο ταλέντο και η χημεία τους επί σκηνής ξεχωρίζουν ξανά. Παράλληλα, όμως, προηγούμενες διαφορές μεταξύ τους έρχονται στο προσκήνιο, απειλώντας να καταστρέψουν τα πάντα.

Η κόπωση

Η αληθινή ιστορία των δύο θρύλων της κωμωδίας εξυπηρετεί την, σε δεύτερο πλάνο, προσέγγιση του καλλιτεχνικού λυκόφωτος. Ο Σταν και ο Ολι βιώνουν ταυτόχρονα το φυσικό γήρας, που δεν τους επιτρέπει π.χ. να κάνουν κάποια νούμερα του παρελθόντος, μαζί με το γεγονός πως πρέπει οι ίδιοι πλέον να κυνηγούν δουλειές που άλλοτε θα τους προσφέρονταν απλόχερα. Παρόλο που τα νούμερά τους δεν είναι ξεπερασμένα, ειδικά η αμείλικτη βιομηχανία του κινηματογράφου τούς έχει αφήσει πίσω. Από την άλλη, είναι μοναδικός ο τρόπος με τον οποίο μπορούν να μετατρέψουν κάθε καθημερινή κατάσταση σε κωμική, αυτοσχεδιάζοντας επιτόπου. Φυσικά, το μεγάλο ατού για την όποια επιτυχία της βιογραφίας είναι οι ερμηνείες των δύο πρωταγωνιστών. Ο Στιβ Κούγκαν είναι ως συνήθως απολαυστικός ενώ και ο Ράιλι τα καταφέρνει καλά, κλεισμένος στο πλήθος των προσθετικών του «Χοντρού». Το πιο σημαντικό, ως δίδυμο αναπτύσσουν πολύ καλή χημεία, καταφέρνοντας να μεταφέρουν σε μεγάλο βαθμό τη μαγεία του Σταν και του Ολι. Κι όπως παρατηρεί ο Κούγκαν:  «Οπως συμβαίνει με πολλούς κωμικούς, δεν υπάρχει σαφής διάκριση ανάμεσα στον κωμικό χαρακτήρα που υποδύονται και στο ποιοι είναι στα αλήθεια, ειδικά αν είναι πολύ αναμεμειγμένοι στη δημιουργική διαδικασία. Υπάρχει μια αλληλεπικάλυψη και προσπαθούμε να επιτρέψουμε στο κοινό να το δει αυτό. Είμαστε πιστοί σε αυτό που είναι οι δύο χαρακτήρες».

Ο δεκάλογος της γνώσης

Δέκα πράγματα που δεν ξέραμε για το καταπληκτικό αυτό δίδυμο

1) Ο Άρθουρ Στάνλεϊ Τζέφερσον (ψευδώνυμο το Λόρελ) γεννήθηκε στις 16 Ιουνίου 1890 στο Λάνκασιρ της Αγγλίας από θεατρική οικογένεια, ενώ ο Όλιβερ Χάρντι στο Χάρλεμ της Τζόρτζια των ΗΠΑ στις 18 Ιανουαρίου 1892.

2) Το βάπτισμα πυρός στο θέατρο ο Σταν το πήρε σε ηλικία 16 ετών στη θεατρική σκηνή της Γλασκώβης όπου είχε μετακομίσει οικογενειακώς το 1905 σε μια προσπάθεια των γονιών του να βρίσκεται πιο κοντά στα πράγματα αλλά και τις επιχειρήσεις της (ο πατέρας του ήταν ιδιοκτήτης ενός θεάτρου στην πόλη ενώ τις καλλιτεχνικές δουλειές έκλεινε συνήθως η μητέρα του).

3) Μεγάλο ταλέντο του Σταν Λόρελ ήταν η παντομίμα (μπορούσε να μιμηθεί τους πάντες με χαρακτηριστική ευκολία) ενώ του Όλιβερ Χάρντι το τραγούδι αφού άλλωστε από εκεί ξεκίνησε την καριέρα του.

4) Το 1912 ο Λόρελ πήγε για περιοδεία στις ΗΠΑ με το θίασο του Φρεντ Κάρνο όπου γνωρίζει και γίνεται ζευγάρι με τη αυστραλέζα σταρ του βοντβίλ Μέι Ντόλμπεργκ (1888-1969) τόσο στο σινεμά όσο και στη ζωή. Μάλιστα εκείνη είναι που τον έπεισε να αλλάξει το όνομα του σε Λόρελ. Αν και δεν παντρεύτηκαν ποτέ οι εφημερίδες της εποχής την αναφέρουν σε πολλές ταινίες τους ως Μέι Λόρελ.

5) Το παρατσούκλι του Χοντρού ήταν Babe (όλοι οι δικοί του άνθρωποι και κυρίως ο Λιγνός τον αποκαλούσαν έτσι) και του το «χάρισε» ένας Ιταλός μπαρμπέρης όταν ήταν παιδί και πήγε να κουρευτεί στο μαγαζί του.

6) Το πρώτο τους φιλμ που έπαιξαν μαζί χάρη στην οξυδέρκεια του παραγωγού Χαλ Ρόουτς – είχαν ήδη κάνει αρκετές ταινίες χωριστά – το «Lucky Dog» (1921), παραλίγο να αποδειχτεί ναυάγιο καθώς τα πολύ ανοιχτά γαλάζια μάτια του Σταν, αποτυπώνονταν στο φιλμ σαν άσπρα. Ο Ρόουτς είχε τη φαεινή ειδή να τα σκουρύνει η μακιγιέζ, κάτι που έκτοτε έγινε κανόνας στις ταινίες τους.

7) Το σημείο επιτυχίας για το δίδυμο ήταν η καρτουνίστικη βία των ταινιών τους. Σε πολλές σκηνές τα βίαια επεισόδια που βλέπουμε είναι αληθινά (ο κουβάς που πέφτει στο κεφάλι, οι πτώσεις από μεγάλο ύψος κ.α.) και προκαλούσαν μώλωπες ή ακόμη και σοβαρούς τραυματισμούς στους ηθοποιούς.

8) Την περιοδεία που περιγράφεται στην ταινία του Τζο Μπερντ και ξεκίνησε με αργά βήματα πριν μετατραπεί σε θρίαμβο παρακολούθησαν μέχρι και μέλη της βασιλικής οικογένειας όπως ο βασιλιάς Τζόρτζ VI και η Ελίζαμπεθ στην Λονδίνο.

9) Ο Στάνλεϊ Λόρελ παντρεύτηκε 4 φορές κι ο Όλιβερ Χάρντι 3. Ο πρώτος απέκτησε δύο παιδιά.

10) Ο Όλιβερ που ήταν παθιασμένος τζογαδόρος και λάτρευε το γκολφ, έπαιξε σε 417 ταινίες μέχρι το θάνατο του (1957). Ο Σταν που είχε αδυναμία στο αλκοόλ, πρωταγωνίστησε σε 177 φιλμ και πέθανε στις 23 Φεβρουαρίου 1965 σε ηλικία 75 ετών. Και οι δυο έφυγαν από καρδιακή προσβολή. Και οι δύο δεν κέρδισαν κανένα Όσκαρ. Στα βραβεία του 1961, ο Σταν Λόρελ τιμήθηκε με ειδικό βραβείο και για τους δύο, αλλά δεν παρεβρέθηκε στην τελετή. Το βραβείο παρέλαβε αντί για εκείνον ο Ντάνι Κέι.

Λεπτομέρειες για τη ταινία

Σενάριο: Τζεφ Πόουπ

Σκηνοθεσία: Τζον Σ. Μπέιρντ

Πρωταγωνιστούν:  Τζον Σ. Ράιλι, Στιβ Κούγκαν, Σίρλεϊ Χέντερσον, Νίνα Αριάντα, Ντάνι Χιούστον

Διάρκεια: 97′

Παραγωγή: 2019, Ηνωμένες Πολιτείες, Ηνωμένο Βασίλειο, Καναδάς

Καταλληλότητα: Κ-12 (κατάλληλη άνω των 12 ετών)

Είδος: βιογραφία, δραματική, κωμωδία

Με πληροφορίες από την εφημεριδα “Καθημερινή” και το Documento


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Εκτακτο – Ολυμπιακή φλόγα: Λόγω καιρικών συνθηκών αλλάζει η ώρα άφιξης στη Νάξο

Λόγω καιρικών συνθηκών αλλάζει η ώρα άφιξης της Ολυμπιακής φλόγας στις Κυκλάδες - Μία ώρα νωρίτερα η τελετή, πως διαμορφώνεται το πρόγραμμα στη Νάξο

Tourism Awards: Βραβείο για τις καινοτόμες εμπειρίες ψηφιακής περιήγησης του NAXOS AR

Η MOPTIL συνδέει τον πολιτισμό με τον τουρισμό μέσω της τεχνολογίας και διακρίθηκε με δυο βραβεία για εμπειρίες ψηφιακής περιήγησης σε αρχαιολογικούς χώρους: Gold στην κατηγορία Digital Innovation - Καινοτόμο Concept για την εφαρμογή NAXOS AR και Silver στην κατηγορία Travel Services - Applications για την εφαρμογή DIGIPAST.

“Καλάθι του Νονού”: Ξεκινάει στις 22 Απριλίου, τι περιλαμβάνει

Το "Καλάθι του Νονού" είναι πραγματικότητα - Ποια προϊόντα περιλαμβάνει και πότε έρχεται το "Καλάθι του Πάσχα"

National Geographic για Σίφνο: Ο κορυφαίος γαστρονομικός προορισμός

Ως το καλύτερο νησί της Ελλάδας για γαστρονομικές απολαύσεις και παραδοσιακά πανηγύρια προβάλλεται η Σίφνος και στον κατάλογο που δημοσίευσε το ισπανικό Conde Nast Traveler

Ολυμπιακή Φλόγα – Νάξος: Κίνηση οχημάτων από και προς το λιμάνι μέσω Περιφερειακού δρόμου

Ενημέρωση από το Λιμεναρχείο Νάξου για την κίνηση οχημάτων από και προς το λιμάνι της Νάξου - Που θα δέσει ο Σκοπελίτης

Golden Star Ferries: Το “Andros Queen” πιάνει φέτος και Πάρο

GOLDEN NEWS: ΝΕΟ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ ΠΡΟΣ ΠΑΡΟ ΜΕ ΤΟ ANDROS QUEEN!

Ευρώπη: Νησιά των Κυκλάδων μεταξύ των επτά πιο απειλούμενων μνημείων και τόπων

Κυκλάδες: μεταξύ των 7 πιο απειλούμενων μνημείων & τόπων στην Ευρώπη

Πάει… Τούμπα ο (φανατικός Παναθηναϊκός)! Ανδρουλάκης

Τι θα κάνει στη Θεσσαλονίκη ο Νίκος Ανδρουλάκης;

Ολυμπιακή Φλόγα – Νάξος: Επίσκεψη από την πρωταθλήτρια Στίβου, Ολγα Βασδέκη

Οι Ολγα Βασδέκη, Βασίλης Σοφικίτης και Lennart Neubauer θα είναι τρείς από τους οκτώ λαμπαδηδρόμος της αυριανής δράσης από το Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Ολυμπιακή Φλόγα: Στη Σαντορίνη ταξιδεύει ο Γιώργος Λεονταρίτης

"Στη Σαντορίνη ο Γιώργος Λεονταρίτης για την υποδοχή της Ολυμπιακής Φλόγας"

Princess Cruises: Ακύρωση επισκέψεων του “Sun Princess” στη Σαντορίνη

Το Sun Princess ακύρωσε τα δρομολόγια στη Σαντορίνη λόγω συνωστισμού κρουαζιερόπλοιων - Επιλέγει Χανιά

ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου: Με εισήγηση Δημήτρη Λιανού, προσφυγή στη Δικαιοσύνη για τους αιγιαλούς

Στη Δικαιοσύνη προσφεύγει η ΠΕΔ για τον αιγιαλό και την παραλία - Ποια ήταν η πρόταση Δημάρχου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Δημήτρη Λιανού

Blue Star Ferries: Παράταση μίας ακόμη εβδομάδας για το “Blue Star 1”

Μία ακόμη εβδομάδα θα μείνει στη γραμμή της Παροναξίας το Blue Star 1....

Φόρτωμας σε Πιερρακάκη: “Να είναι πανέτοιμα τα σχολεία των Κυκλάδων τη νέα χρονιά”

Συνάντηση εργασίας Φίλιππου Φόρτωμα με τον Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Κυριάκο Πιερρακάκη

Attica Group: Απέκτησε τρία ξενοδοχεία στις Κυκλάδες, εξετάζει κι άλλες εξαγορές ακινήτων

Τρίτο ξενοδοχείο στις Κυκλάδες απέκτησε η Attica Group - Εξετάζει περαιτέρω εξαγορές μονάδων σε νησιά που εξυπηρετεί με τον στόλο της

Ολυμπιακή Φλόγα – Νάξος: Επίσκεψη από την πρωταθλήτρια Στίβου, Ολγα Βασδέκη

Οι Ολγα Βασδέκη, Βασίλης Σοφικίτης και Lennart Neubauer θα είναι τρείς από τους οκτώ λαμπαδηδρόμος της αυριανής δράσης από το Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Cycladic Identity – Ιος: Ολοκληρώθηκε το πρώτο πρόγραμμa με τίτλο “Το βλέμμα της Νεότητας στις Κυκλάδες”

Το πρόγραμμα παρουσιάστηκε την Κυριακή 31 Μαρτίου στους κατοίκους του νησιού

Αμοργός: Το νησί που… κόβει την ανάσα!!

Εκεί γυρίστηκε η ταινία του 1988 «Le Grand Bleu» (The Big Blue) με τον Jean Reno. Η ταινία έγινε μια από τις πιο επιτυχημένες εμπορικά ταινίες της Γαλλίας.

Express Skopelitis: Μια μέρα σαν όλες τις άλλες….

To Express Skopelitis συνεχίζει το δρομολόγιό του...

Αμοργός – Ενωση Ξενοδόχων: Καθαρίζουμε τον Πύργο της Αγίας Τριάδας στην Αρκεσίνη

Tην Κυριακή ο Καθαρισμός του Πύργου της Αγίας Τριάδας στην Αρκεσίνη στο πλαίσιο της δράσης Let’s do it Greece 2024