Ελεύθερος σκοπευτής

Η βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο ταινία «Ελεύθερος Σκοπευτής» (American Sniper) έχει ως πρωταγωνιστή τον Κρις Κάιλ, τον «πιο θανάσιμο ελεύθερο σκοπευτή» στην ιστορία του αμερικανικού στρατού με 255 εκτελέσεις, 160 από τις οποίες επιβεβαιωμένες από το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ. Ο Κάιλ ολοκλήρωσε τέσσερις γύρους στο Ιράκ και κέρδισε πολλές στρατιωτικές τιμές, καθώς και το προσωνύμιο «ο διάβολος του Ραμάντι» από τους Ιρακινούς, οι οποίοι είχαν τάξει αμοιβή δεκάδων χιλιάδων δολαρίων σε όποιον τον σκοτώσει.

Η τεράστια έκθεση της ταινίας στο ευρύ κοινό έχει φουντώσει τις συζητήσεις γύρω από την αμφιλεγόμενη πολιτική της προσέγγιση, καθώς κριτικοί και σχολιαστές έχουν τονίσει την ρεπουμπλικανική και μιλιταριστική χροιά της ταινίας, αλλά και την προβληματική αντιμετώπιση από τη μία του πολέμου στο Ιράκ και από την άλλη των Ιρακινών πολιτών.

Μπορεί να εξηγηθεί μια τόσο αναπάντεχα μεγάλη επιτυχία; Σίγουρα οι οσκαρικές υποψηφιότητες βοήθησαν (αν και δεν μετατρέπονται αυτόματα σε εισπράξεις), όπως το όνομα του Ίστγουντ και του Κούπερ (αν και επίσης δεν εγγυώνται εμπορική ρώμη) και το γεγονός ότι βασίζεται σε ένα ήδη ευρέως γνωστό μπεστ σέλερ και αφορά αυτόματα μια μεγάλη μερίδα του πληθυσμού. Σίγουρα βοήθησε και το γεγονός ότι ο ανταγωνισμός είναι σχετικά αδύναμος ποιοτικά: ο Ιανουάριος είναι παραδοσιακά ο μήνας των οσκαρικών ταινιών και των μάλλον μέτριων εμπορικών παραγωγών, και έτσι ο «Σκοπευτής» βρήκε αρκετό οξυγόνο και χώρο για δράση. Είναι πάντως μια επίδοση που έχει σοκάρει το Χόλιγουντ, όπως κάνουν όλες οι αναπάντεχες επιτυχίες και αποτυχίες που δεν μένουν στους κανόνες και τις προσδοκίες.

Υπόθεση: Το Αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό στέλνει τον Κρις Κάιλ στο Ιράκ με μία μόνο αποστολή: να προστατεύσει τους συμπατριώτες και συμπολεμιστές του. Η σκοπευτική του δεινότητα σώζει αμέτρητες ζωές στο πεδίο μάχης και μετά από πολλά θαρραλέα κατορθώματα, κερδίζει τον τίτλο του “Θρύλου”. Η φήμη του ομως, εξαπλώνεται μέχρι το εχθρικό στρατόπεδο, καθιστώντας τον πρωταρχικό τους στόχο. Την ίδια στιγμή, δίνει μία εξίσου δύσκολη μάχη στην προσπάθεια του να είναι καλός σύζυγος και πατέρας από την άλλη μεριά του κόσμου. Παρά τον κίνδυνο και το τίμημα της απόστασης από την οικογένεια του, ο Κρις εκτελεί το καθήκον του στο Ιράκ, συμμετέχοντας σε τέσσερις στρατιωτικές αποστολές, κάνοντας πράξη το σύνθημα του Αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού, να “μην αφήνει κανένα στρατιώτη πίσω”. Δυστυχώς για τον ίδιο, επιστρέφοντας στη σύζυγο του (Σιένα Μίλερ) και τα παιδιά του, συνειδητοποιεί πως δεν μπορεί να αφήσει τον πόλεμο πίσω του.

Σε σκηνοθεσία του βραβευμένου με Όσκαρ Κλιντ Ίστγουντ (MILLION DOLLAR BABY, GRAN TORINO, J. EDGAR), ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΣΚΟΠΕΥΤΗΣ βασίζεται στην ομώνυμη αυτοβιογραφία του Κρις Κάιλ. Το βιβλίο αποτέλεσε μεγάλη επιτυχία στις ΗΠΑ, μένοντας για 18 εβδομάδες στη λίστα των bestseller των New York Times και 13 από αυτές στην κορυφή.

Ρεκόρ

- Σε συνέχεια ενός εντυπωσιακού ανοίγματος την ημέρα των Χριστουγέννων, η νέα ταινία του  Κλιντ Ίστγουντ, ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΣΚΟΠΕΥΤΗΣ, έκανε το καλύτερο σε εισπράξεις ξεκίνημα για ταινία μικρού ανοίγματος (10 αίθουσες ή λιγότερο) στην ιστορία του αμερικάνικου box office. Το καθηλωτικό πορτρέτο του ηρωισμού του Κρις Κάιλ και της εσωτερικής του πάλης, σε σχέση με την στρατιωτική του ιδιότητα και τον αντίκτυπο που είχε στην οικογενειακή του ισορροπία, έφτασε τα 1,04 εκατομμύρια δολάρια εισπράξεις τις 5 πρώτες μέρες κυκλοφορίας της στις ΗΠΑ, σπάζοντας το προηγούμενο αντίστοιχο ρεκόρ, με το εντυπωσιακό νούμερο των 260.000 δολαρίων ανά αίθουσα!

- Με εισπράξεις 90,2 εκατομμύρια δολάρια, η ταινία  έκανε το καλύτερο άνοιγμα Ιανουαρίου αφήνοντας πίσω το «Avatar» με 68,5 εκατομμύρια δολάρια, ενώ παράλληλα έκανε και το καλύτερο άνοιγμα όλων των εποχών για δραματική ταινία, ξεπερνώντας τα «Πάθη του Χριστού» του Μελ Γκίμπσον.

Η ταινία 

Ελεύθερος Σκοπευτής

Από Παρασκευή 13/3 έως και Τετάρτη 18/3 .

Είδος : ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΗ

Ώρες Προβολής : 19:30 ΚΑΙ 22:15 .

Διάρκεια : 130 Λεπτά .

Σκηνοθεσία : Kλίντ Ιστγουντ .

Παίζουν : ΣΙΕΝΑ ΜΙΛΕΡ, ΜΠΡΑΝΤΛΕΪ ΚΟΥΠΕΡ