Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΈξοδοςΕλεύθερος σκοπευτής

Ελεύθερος σκοπευτής

|

Το Cine Naxos προβάλει την βιογραφική ταινία «Ελεύθερος Σκοπευτής» του Κλιντ Ιστγουντ που έσπασε κάθε ρεκόρ..

 

Η βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο ταινία «Ελεύθερος Σκοπευτής» (American Sniper) έχει ως πρωταγωνιστή τον Κρις Κάιλ, τον «πιο θανάσιμο ελεύθερο σκοπευτή» στην ιστορία του αμερικανικού στρατού με 255 εκτελέσεις, 160 από τις οποίες επιβεβαιωμένες από το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ. Ο Κάιλ ολοκλήρωσε τέσσερις γύρους στο Ιράκ και κέρδισε πολλές στρατιωτικές τιμές, καθώς και το προσωνύμιο «ο διάβολος του Ραμάντι» από τους Ιρακινούς, οι οποίοι είχαν τάξει αμοιβή δεκάδων χιλιάδων δολαρίων σε όποιον τον σκοτώσει.

Η τεράστια έκθεση της ταινίας στο ευρύ κοινό έχει φουντώσει τις συζητήσεις γύρω από την αμφιλεγόμενη πολιτική της προσέγγιση, καθώς κριτικοί και σχολιαστές έχουν τονίσει την ρεπουμπλικανική και μιλιταριστική χροιά της ταινίας, αλλά και την προβληματική αντιμετώπιση από τη μία του πολέμου στο Ιράκ και από την άλλη των Ιρακινών πολιτών.

Μπορεί να εξηγηθεί μια τόσο αναπάντεχα μεγάλη επιτυχία; Σίγουρα οι οσκαρικές υποψηφιότητες βοήθησαν (αν και δεν μετατρέπονται αυτόματα σε εισπράξεις), όπως το όνομα του Ίστγουντ και του Κούπερ (αν και επίσης δεν εγγυώνται εμπορική ρώμη) και το γεγονός ότι βασίζεται σε ένα ήδη ευρέως γνωστό μπεστ σέλερ και αφορά αυτόματα μια μεγάλη μερίδα του πληθυσμού. Σίγουρα βοήθησε και το γεγονός ότι ο ανταγωνισμός είναι σχετικά αδύναμος ποιοτικά: ο Ιανουάριος είναι παραδοσιακά ο μήνας των οσκαρικών ταινιών και των μάλλον μέτριων εμπορικών παραγωγών, και έτσι ο «Σκοπευτής» βρήκε αρκετό οξυγόνο και χώρο για δράση. Είναι πάντως μια επίδοση που έχει σοκάρει το Χόλιγουντ, όπως κάνουν όλες οι αναπάντεχες επιτυχίες και αποτυχίες που δεν μένουν στους κανόνες και τις προσδοκίες.

Υπόθεση: Το Αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό στέλνει τον Κρις Κάιλ στο Ιράκ με μία μόνο αποστολή: να προστατεύσει τους συμπατριώτες και συμπολεμιστές του. Η σκοπευτική του δεινότητα σώζει αμέτρητες ζωές στο πεδίο μάχης και μετά από πολλά θαρραλέα κατορθώματα, κερδίζει τον τίτλο του “Θρύλου”. Η φήμη του ομως, εξαπλώνεται μέχρι το εχθρικό στρατόπεδο, καθιστώντας τον πρωταρχικό τους στόχο. Την ίδια στιγμή, δίνει μία εξίσου δύσκολη μάχη στην προσπάθεια του να είναι καλός σύζυγος και πατέρας από την άλλη μεριά του κόσμου. Παρά τον κίνδυνο και το τίμημα της απόστασης από την οικογένεια του, ο Κρις εκτελεί το καθήκον του στο Ιράκ, συμμετέχοντας σε τέσσερις στρατιωτικές αποστολές, κάνοντας πράξη το σύνθημα του Αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού, να “μην αφήνει κανένα στρατιώτη πίσω”. Δυστυχώς για τον ίδιο, επιστρέφοντας στη σύζυγο του (Σιένα Μίλερ) και τα παιδιά του, συνειδητοποιεί πως δεν μπορεί να αφήσει τον πόλεμο πίσω του.

Σε σκηνοθεσία του βραβευμένου με Όσκαρ Κλιντ Ίστγουντ (MILLION DOLLAR BABY, GRAN TORINO, J. EDGAR), ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΣΚΟΠΕΥΤΗΣ βασίζεται στην ομώνυμη αυτοβιογραφία του Κρις Κάιλ. Το βιβλίο αποτέλεσε μεγάλη επιτυχία στις ΗΠΑ, μένοντας για 18 εβδομάδες στη λίστα των bestseller των New York Times και 13 από αυτές στην κορυφή.

Ρεκόρ

– Σε συνέχεια ενός εντυπωσιακού ανοίγματος την ημέρα των Χριστουγέννων, η νέα ταινία του  Κλιντ Ίστγουντ, ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΣΚΟΠΕΥΤΗΣ, έκανε το καλύτερο σε εισπράξεις ξεκίνημα για ταινία μικρού ανοίγματος (10 αίθουσες ή λιγότερο) στην ιστορία του αμερικάνικου box office. Το καθηλωτικό πορτρέτο του ηρωισμού του Κρις Κάιλ και της εσωτερικής του πάλης, σε σχέση με την στρατιωτική του ιδιότητα και τον αντίκτυπο που είχε στην οικογενειακή του ισορροπία, έφτασε τα 1,04 εκατομμύρια δολάρια εισπράξεις τις 5 πρώτες μέρες κυκλοφορίας της στις ΗΠΑ, σπάζοντας το προηγούμενο αντίστοιχο ρεκόρ, με το εντυπωσιακό νούμερο των 260.000 δολαρίων ανά αίθουσα!

– Με εισπράξεις 90,2 εκατομμύρια δολάρια, η ταινία  έκανε το καλύτερο άνοιγμα Ιανουαρίου αφήνοντας πίσω το «Avatar» με 68,5 εκατομμύρια δολάρια, ενώ παράλληλα έκανε και το καλύτερο άνοιγμα όλων των εποχών για δραματική ταινία, ξεπερνώντας τα «Πάθη του Χριστού» του Μελ Γκίμπσον.

Η ταινία 

Ελεύθερος Σκοπευτής

Από Παρασκευή 13/3 έως και Τετάρτη 18/3 .

Είδος : ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΗ

Ώρες Προβολής : 19:30 ΚΑΙ 22:15 .

Διάρκεια : 130 Λεπτά .

Σκηνοθεσία : Kλίντ Ιστγουντ .

Παίζουν : ΣΙΕΝΑ ΜΙΛΕΡ, ΜΠΡΑΝΤΛΕΪ ΚΟΥΠΕΡ


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Πανναξιακό (10ο) Πρωτάθλημα Τάβλι: Πρωταθλητής ο ρούκι Βαγγέλης Παπαδόπουλος

Ο Βαγγέλης Παπαδόπουλος το είπε και το έκανε.. Με 3-1 νίκες κατέκτησε το 10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι

Γ. Λεονταρίτης: “Ζήτησε δωρεάν μετακίνηση των ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων”

Η Πρόταση του αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, Γ. Λεονταρίτη αναφορικά με τα πλοία που επιδοτούνται από το κράτος, για τις ανάγκες των αθλητών σε όλο το Ν. Αιγαίο - Τι πρότεινε ο Γιάννης Μαργαρίτης

ΝΕ ΠΑΣΟΚ ΚΥΚΛΑΔΩΝ : ΟΧΙ στην συγκάληψη

Η πρόταση που καταθέτει η ΝΕ ΠΑΣΟΚ Κυκλάδων σχετικά με τα Τέμπη και την πρόταση δυσπιστίας

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Το Επιμελητήριο Κυκλάδων στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο της Διεθνούς Ένωσης Εταιρειών Κρουαζιέρας (CLIA) στη Γένοβα

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τη βιώσιμη ανάπτυξη της κρουαζιέρας στις Κυκλάδες

Νάξος – Καρνάγιο: Γεννητούρια στη παραλία

Νέοι κάτοικοι στο καρνάγιο της Νάξου

Δεύτεροι “φτωχότεροι” καταναλωτές της Ευρώπης οι Έλληνες

Εκτός όμως από τον υψηλότερο μέσο πληθωρισμό, πρόσφατη μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποδεικνύει ότι η Ελλάδα πληρώνει ακριβότερα και τον πληθωρισμό της απληστίας, σε σύγκριση με την υπόλοιπη ΕΕ.

Μύκονος – AKTES: Ενημέρωση (30/03) για την Κλιματική Αλλαγή

Ομιλία για την κλιματική αλλαγή από την Εταιρεία Μελέτης Αρχαίων Ακτογραμμών - ΑΚΤΕS .. Που και πότε

10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι: Τελικός και ο πρωτάρης Παπαδόπουλος στη πρόκληση της καριέρας του

Ο μεγάλος τελικός του 10ου Πανναξιακού Πρωταθλήματος Τάβλι ξεκινάει. Ποιος θα επικρατήσει; Ο έμπειρος Μαγκανάρης ή ο ρούκι Παπαδόπουλος;

Αλυκό: Ο Φάρος που “φωτίζει” την γαστρονομία της Νάξου

Ανοίγει την Παρασκευή 5 Απριλίου ο Φάρος του Αλυκού - Τι περιλαμβάνει το μενού

Νάξος (Αγγίδια) – Ενοριακός Ναός Αγίου Χαραλάμπους: Ψήφισμα για την εκδημία του Δημητρίου Σέργη

Το ψήφισμα του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ενοριακού Ναού Αγίου Χαραλάμπους Αγγιδίων Νάξου για το θάνατο του Δημητρίου Σέργη

Απόκριες 2024: Το “ευχαριστώ” από το Σύλλογο Γυναικών Κωμιακής (video)

Τα μέλη του Συλλόγου Γυναικών Κωμιακής με ανάρτησή τους στα social media λένε ένα μεγάλο "ευχαριστώ" σε όσους βρέθηκαν στην πανέμορφη Κωμιακή (video)

Η δράση της Μαρίας Καρυστιανού δείχνει το δρόμο για μία κοινωνία που δεν θα ανέχεται την αδικία

Ο Αλέκος Αρβανιτάς αναλύει την εβδομάδα που μας πέρασε... Από την Καρυστιανού στις Βρυξέλλες έως τον Λοβέρδο και τη Νέα Δημοκρατία - Την Ακρίβεια έως τον Γεωργιάδη και τις απαντήσεις του.. Αναρωτιέται δε εάν στην Ελλάδα γίνονται τέτοια πράγματα

Naxos Medical: Επίσκεψη από τον πλαστικό χειρουργό Νικόλαο Μουστάκη

Σάββατο 23 Μαρτίου θα πραγματοποιήσει προγραμματισμένο Ιατρείο ο Στρατιωτικός Ιατρός, Πλαστικός Επανορθωτικός και Αισθητικός Χειρουργός, Νικόλαος Μουστάκης

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Αφρική: Ο Ναξιώτης ορειβάτης που κατέκτησε το Κιλιμάντζαρο

Ο Αντώνης Μαργαρίτης πέτυχε έναν άθλο. Κατάφερε να ανέβει στην ψηλότερη κορυφή βουνού στην Αφρική - Πως περιγράφει την εμπειρία του

Επαρχείο Νάξου – Τμήμα Δημόσιας Υγείας: Περί ορθής διαχείρισης των υγρών αποβλήτων

Ενημέρωση για τη σωστή διαχείριση των υγρών αποβλήτων ενόψει τουριστικής σεζόν