Ελλάδα: Ανοιχτοί αρχαιολογικοί χώροι, ημέρα μνημείων

Καλό είναι να κρατάμε στο ημερολόγιο αυτές τις ημερομηνίες... Με ελεύθερη είσοδο στους αρχαιολογικούς χώρους εορτάζεται σήμερα Κυριακή 18 Απριλίου. η Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων και Τοποθεσιών. Αυτό θα ισχύσει για τις επισκέψεις σε υπαίθριους αρχαιολογικούς χώρους, καθώς είναι οι μόνοι χώροι πολιτισμού που είναι ανοιχτοί αυτή τη στιγμή, λόγω των μέτρων για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού. 

Και όπως διαβάζουμε στη σελίδα του φίλου ξεναγού, Αντώνη Ποθητού "Δωρεάν είσοδος στους οργανωμένους αρχαιολογικούς μας χώρους (Ναός Διονύσου -Ύρια & Ναός Δήμητρας κ Απόλλωνα - Γύρουλας Σαγκρίου) Προσοχή στο Covid 19 πρωτόκολλο: η είσοδος και η κίνηση εντός χώρων επιτρέπεται μόνο σε ομάδες των 3 ατόμων. Έξοδος για άσκηση του νου και της ψυχής αύριο! Μην χάσετε την ευκαιρία! (ευχαριστούμε για τις φωτογραφίες) 

Η Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων και Τοποθεσιών γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 18 Απριλίου και μετρά 38 χρόνια. Αποτελεί πρωτοβουλία του Διεθνούς Συμβουλίου Μνημείων και Τοποθεσιών- ICOMOS, η οποία προτάθηκε κατά τη Γενική Συνέλευσή του στην Τυνησία το 1982 και εγκρίθηκε με σχετικό ψήφισμα της UNESCO τον επόμενο χρόνο. Στόχος αυτής της Παγκόσμιας Ημέρας είναι η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης και της πολιτείας για τα πολιτιστικά αγαθά, υλικά και άυλα, αλλά και για την ένταξή τους στη σύγχρονη κοινωνική και πολιτιστική ζωή.

Κάθε χρόνο επιλέγεται από το ICOMOS ένας κοινός θεματικός άξονας εορτασμού, ενίοτε εμπνευσμένος από την πολιτιστική επικαιρότητα, με βάση τον οποίο οργανώνονται σε εθνικό επίπεδο δράσεις ανάλογα με το πολιτιστικό απόθεμα της κάθε χώρας.

Το θέμα που επιλέχθηκε για το έτος 2021 έχει τίτλο «Σύνθετο Παρελθόν. Πολύμορφο Μέλλον» (Complex Past: Diverse Futures) και αναφέρεται στην ανάγκη αμερόληπτης προσέγγισης και ερμηνείας του παρελθόντος και στην ισότιμη προσέγγιση όλων των επιτευγμάτων της ανθρώπινης δημιουργίας. Σχετίζεται, επίσης, με την πρωτοβουλία των Ηνωμένων Εθνών «Δράση Δεκαετίας για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη», στο πλαίσιο της οποίας προωθούνται θέματα πολιτιστικής και κοινωνικής ποικιλομορφίας και ισότητας δικαιωμάτων των φύλων.

Το εγχείρημα της συντήρησης και διασφάλισης της πολιτιστικής κληρονομιάς απαιτεί κριτική εξέταση του παρελθόντος, προκειμένου αυτό να αποτελέσει πηγή γνώσης για το σχεδιασμό αλλά και την πρόβλεψη του μέλλοντος. Σήμερα θεωρούνται, πλέον, ξεπερασμένες οι συζητήσεις και οι τάσεις για στοχευμένη λήθη και μνημονική εξάλειψη συγκεκριμένων αφηγημάτων του παρελθόντος, καθώς, επίσης, και η προνομιακή παρουσίαση κάποιων ιστορικών αφηγήσεων έναντι άλλων. Η αντιμετώπιση των αμφισβητούμενων ιστοριών, κατά συνέπεια, προϋποθέτει ενδελεχή έρευνα και εξαντλητικό διάλογο, αποφεύγοντας μεροληπτικές ερμηνείες του παρελθόντος.

Στη Σύμβαση Παγκόσμιας Κληρονομιάς (1972) αναφέρεται ότι «...η υποβάθμιση ή εξαφάνιση οποιουδήποτε στοιχείου της πολιτιστικής ή φυσικής κληρονομιάς καθιστά πτωχότερη την κληρονομιά όλων των εθνών του κόσμου...». Ωστόσο εξακολουθεί να παρατηρείται ανισορροπία στην αναγνώριση, την ερμηνεία και, κατά συνέπεια, στη συντήρηση και διαφύλαξη των διάφορων εκφάνσεων και μορφών της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Με αφορμή τον φετινό εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Μνημείων και Τοποθεσιών, το ICOMOS απευθύνει πρόσκληση για την προώθηση ανάλογων ζητημάτων, την υιοθέτηση αμερόληπτων και τεκμηριωμένων προσεγγίσεων των διαφορετικών ιστορικών και πολιτισμικών αφηγημάτων και την εφαρμογή συμμετοχικών διαδικασιών για την αναγνώριση και αποδοχή της πολιτισμικής πολυμορφίας και πολυφωνίας.

Το Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων και Τοποθεσιών ICOMOS, που εδρεύει στο Παρίσι, είναι ο πιο έγκυρος διεθνής, επαγγελματικός, μη κυβερνητικός οργανισμός τεχνικός σύμβουλος της UNESCO για την προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Έχει ως μέλη ειδικούς επιστήμονες (αρχαιολόγους, αρχιτέκτονες, χημικούς, νομικούς κ.ά) από όλο τον κόσμο και δραστηριοποιείται σε 104 χώρες στις 5 ηπείρους.

Το Ελληνικό Τμήμα του ICOMOS οργανώνει κάθε χρόνο εκδηλώσεις με την ευκαιρία της παραπάνω επετείου. Στα πλαίσια των παραπάνω εκδηλώσεων, το Ελληνικό ICOMOS έχει προτείνει δράσεις για την καθιέρωση της ημέρας αυτής, ως ημέρα ελεύθερης εισόδου στα μνημεία, τη δημοσιοποίηση κάθε χρόνο την ημέρα αυτή καταλόγου των αγαθών της πολιτιστικής κληρονομιάς που απειλούνται, την ευαισθητοποίηση των νέων στο θέμα της προστασίας και διατήρησης των μνημείων.

Κατάλογος των αγαθών παγκόσμιας κληρονομιάς στην Ελλάδα

@ 1986 Ναός Επικουρείου Απόλλωνα στις Βάσσες

@ 1987 Δελφοί

@ 1987 Ακρόπολη

@ 1988 Άθως

@ 1988 Μετέωρα

@ 1988 Παλαιοχριστιανικά και Βυζαντινά Μνημεία Θεσσαλονίκης

@ 1988 Επίδαυρος

@ 1988 Μεσαιωνική πόλη της Ρόδου

@ 1989 Μυστράς

@ 1989 Ολυμπία

@ 1990 Δήλος

@ 1990 Μονή Δαφνίου, Μονή Οσίου Λουκά, Νέα Μονή Χίου

@ 1992 Πυθαγόρειο και Ηραίον Σάμου

@ 1996 Βεργίνα

@ 1999 Μυκήνες, Τίρυνς

@ 1999 Χώρα, Ιερά Μονή Αγ. Ιωάννη Θεολόγου και Σπήλαιο της Αποκάλυψης Πάτμου

@ 2007 Ιστορική πόλη της Κέρκυρας


 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News