Ελλάδα: Τα ξημερώματα της Παρασκευής (08/05) η τελευταία υπερπανσέληνος για το 2020

Για μία ακόμη φορά φέτος, το φεγγάρι θα φαίνεται μεγαλύτερο και πιο φωτεινό από ό,τι συνήθως... Σήμερα Πέμπτη 7 Μαΐου, όταν θα συμβεί η τελευταία από τις τέσσερις υπερπανσελήνους του 2020. και μιλάμε για το "φεγγάρι των λουλουδιών" καθότι Μάιος και η περίοδος που ανθίζουν τα λουλούδια 

Η Σελήνη θα πλησιάσει ξανά περισσότερο τη Γη, φθάνοντας σε απόσταση 361.184 χιλιομέτρων (περίγειο). Όταν η υπερπανσέληνος βρίσκεται ακόμη κοντά στον ορίζοντα, τότε το φεγγάρι φαίνεται ακόμη μεγαλύτερο στα μάτια των παρατηρητών.

Η πρώτη υπερπανσέληνος για το 2020 έγινε την Κυριακή 9 Φεβρουαρίου ενώ στις 8 Μαρτίου ακολούθησε η δεύτερη, η λεγόμενη «πανσέληνος των σκουληκιών» και κατά τη διάρκειά της, η Σελήνη δείχνει μεγαλύτερη και πιο φωτεινή από ό,τι συνήθως.  

Η επόμενη υπερπανσέληνος ήταν στις 8 Απριλίου. Στις 21.08 ώρα Ελλάδας το φεγγάρι πλησίασε στο περίγειό του, στο κοντινότερο σημείο στη Γη και έτσι πραγματοποιήθηκε η «ροζ» υπερπανσέληνος, χαρακτηρισμός που προέρχεται από το χρώμα ενός λουλουδιού, καθώς η άγρια φλοξ ανθίζει αυτόν τον καιρό.

Αντίθετα, η Σελήνη θα βρεθεί στο πιο μακρινό σημείο της ελλειπτικής τροχιάς της από τη Γη (απόγειο) στις 31 Οκτωβρίου. Την ημέρα εκείνη η πανσέληνος θα φαίνεται σχεδόν 14% μικρότερη.

Ο όρος υπερπανσέληνος (supermoon) δεν είναι επιστημονικός, αλλά δημιούργημα του αστρολόγου Ρίτσαρντ Νόλε από το 1979.  Η επόμενη υπερπανσέληνος θα συμβεί σε ένα περίπου χρόνο, τον Μάιο του 2021.

 Μιλώντας στο ΚΥΠΕ για το φαινόμενο, ο Πρόεδρος της Αστρονομικής Εταιρείας Κύπρου, Χρύσανθος Φάκας είπε ότι οι ονομασίες των φεγγαριών προέρχονται από τις ΗΠΑ γιατί οι ιθαγενείς χρησιμοποιούσαν το σεληνιακό ημερολόγιο. Το Φεγγάρι του Μαΐου ονομαζόταν το Φεγγάρι των Λουλουδιών.

«Το βράδυ όταν σκοτεινιάσει, θα απολαύσουμε ένα όμορφο Φεγγάρι και είναι μια καλή ευκαιρία να απολαύσουμε και τον πλανήτη Αφροδίτη που κοσμεί τον ουρανό μετά τη δύση του Ηλίου, το γνωστό Αποσπερίτη. Το Φεγγάρι θα είναι πολύ φωτεινό, μια υπερπανσέληνος η οποία αξίζει να την απολαύσουμε», ανέφερε.

Υπενθύμισε ότι όλα ουράνια σώματα κάνουν ελλειπτικές τροχιές το ένα γύρω από το άλλο έτσι και το Φεγγάρι κινείται ελλειπτικά γύρω από την Γη και λόγω αυτής της έλλειψης κάποιες φορές είναι στο μακρινότερο σημείο, το απόγειο, και κάποιες φορές είναι πολύ κοντά στη Γη, το κοντινότερο σημείο το περίγειο . Και όταν η Σελήνη βρίσκεται στο περίγειο της τροχιάς της, δηλαδή το πιο κοντινό σημείο με τη Γη και συμπτωματικά έχει και πανσέληνο, είναι αυτό που ονομάζουμε υπερπανσέληνος.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News