Εταιρεία Κυκλαδικών Μελετών: Ώρα για εκδρομή (03/11) στον Μαραθώνα

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ε.Κ.Μ. με ιδιαίτερη χαρά απευθύνει την πρόσκληση αυτή για την συμμετοχή σας στην δεύτερη εφετινή εξόρμηση μας την Κυριακή  3  Νοεμβρίου 2019.

  Η εκδρομή θα γίνει στον Μαραθώνα Αττικής. Η έφορος αρχαιοτήτων, αρχαιολόγος  κ.. Πέλλυ Φωτιάδη, θα μας ξεναγήσει στους αρχαιολογικούς χώρους και το νέο Μουσείο  Μαραθώνος.

Στο επισυναπτόμενο πρόγραμμα, ίσως να υπάρξουν ορισμένες μικρές αλλαγές λόγω χρόνου. Η συμμετοχή ορίστηκε στα  15,00 Ευρώ.

Αναχώρηση 9.00- άφιξη10.00 (60' λεπτά, μαζί με τις κινήσεις) από την οδό Ρήγα Φεραίου, μεταξύ Πανεπιστημίου και Εθνικής Βιβλιοθήκης, όπως και την προηγούμενη φορά..

Σε απόσταση 50 λεπτών από την Αθήνα.

1. Αρχαιολογικός χώρος ιερού των Αιγυπτίων θεών Μαραθώνα, στη θέση Μικρό Έλος ή Μπρέξιζα Νέας Μάκρη-Μαραθώνα.

Ο χώρος είναι επισκέψιμος, με οργανωμένη διαδρομή επισκεπτών, χωρίς δυνατότητα προσβάσεως ΑμεΑ. Διαθέτει επεξηγηματικές πινακίδες.

Βρίσκεται σε απόσταση 10 λεπτών ήπιο περπάτημα από το χωμάτινο χώρο σταθμεύσεως (πάρκινγκ), πάνω στον παραλιακό Νέας Μάκρης-Μαραθώνα.

Θα έχουμε τη δυνατότητα να περιηγηθούμε σε ένα μνημείο μοναδικό για την Αττική, το συγκρότημα που ίδρυσε ο Ηρώδης Αττικός τον 2ο αιώνα μ.Χ. για τη λατρεία των Αιγυπτίων θεών στη γενέτειρά του, τον Μαραθώνα, την εποχή ακμής της Δεύτερης Σοφιστικής στην ρωμαιοκρατούμενη Αθήνα.

10.30-11.30 (60' λεπτά)

Σε απόσταση 15 λεπτών από το ιερό των Αιγυπτίων θεών.

2. Αρχαιολογικός χώρος τύμβου των Αθηναίων Μαραθωνομάχων, στη θέση Σορός ή Τύμβος Μαραθώνα.

Ο χώρος είναι επισκέψιμος, με οργανωμένη διαδρομή επισκεπτών και δυνατότητα προσβάσεως ΑμεΑ. Διαθέτει μακέτα με τα σημαντικά μνημεία της περιοχής κι επεξηγηματικές πινακίδες.

Θα γνωρίσουμε τη γεωγραφία και τοπογραφία της περιοχής στην αρχαιότητα και θα μιλήσουμε για τη διεξαγωγή της μάχης του 490 π.Χ. ενάντια στους Πέρσες και τη σημασία της νίκης των Αθηναίων και των συμμάχων τους στην Ελλάδα των Μηδικών πολέμων, λίγο πριν την εδραίωση της Δημοκρατίας στην πόλη των Αθηνών. Θα γίνει ιδιαίτερη αναφορά στην ανασκαφή του τύμβου, του πολυάνδριου με το οποίο τιμήθηκαν οι νεκροί Μαραθωνομάχοι, καθώς και τα ευρήματα νεότερων ερευνών.

Θα άξιζε ίσως τα μέλη της Εταιρείας να φωτογραφηθούν μπροστά από τον τύμβο, ως αναμνηστικό της επίσκεψης.

11.45-12.30 (80' λεπτά μαζί με το διάλειμμα)

Σε απόσταση 15 λεπτών από τον Τύμβο των Αθηναίων.

Σύντομη στάση 10 λεπτών στον κήπο του μουσείου. Αν υπάρχει η οικονομική δυνατότητα από πλευράς της Εταιρείας, μπορούμε να πιούμε ένα αναψυκτικό ή να έχουμε μπουκάλια με νερό.

Εναλλακτικά, στον κήπο υπάρχει μηχάνημα με νερά και αναψυκτικά.

3. Αρχαιολογικό Μουσείο Μαραθώνα, στη θέση Βρανάς Μαραθώνα.

Το μουσείο έχει δυνατότητα προσβάσεως ΑμεΑ.

Με συντομία θα γνωρίσουμε τις σημαντικές αρχαιότητες από την περιοχή του Μαραθώνα, που χρονολογούνται από τους προϊστορικούς χρόνους μέχρι τη ρωμαιοκρατία. Έμφαση θα δοθεί στα μνημεία που σχετίζονται με την περιώνυμη μάχη αλλά και τα μνημεία του Ηρώδη Αττικού.

12.40-13.30

4. η περιήγησή μας θα συνεχισθεί σε 2 ακόμη μνημεία που βρίσκονται μέσα στην περίφραξη του Μουσείου.

Προϊστορικό νεκροταφείο Μεσοελλαδικών και Μυκηναϊκών τύμβων στη θέση Βρανά Μαραθώνα.

5. Κλασικός τύμβος - ο λεγόμενος των Πλατείων - στη θέση Βρανά Μαραθώνα.

20 λεπτά για το κάθε μνημείο, .

14.00 -15.30

Το γεύμα της εκδρομής μας θα πραγματοποιηθεί σε εστιατόριο στην παραλία του Μαραθώνα.

Μετά το γεύμα αναχώρηση για Αθήνα.

ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ Δ.Σ. ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση  της Εταιρείας : [email protected]  το αργότερο έως τις 30 Οκτωβρίου.