Φεστιβάλ Νάξου 2019: "Δύο σαν ένα" (31/07) και Μπάμπαλη - Χριστοδούλου

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Γιώργης Χριστοδούλου συναντάει την Ανδριάνα Μπάμπαλη στη σκηνή. Έχουν ξαναπαίξει μαζί (η τελευταία φορά ήταν την περασμένη άνοιξη στο Μικρό Παλλάς), έχουν κάνει άπειρα σχέδια κι έχουν ξεκινήσει μαζί πρότζεκτ που ποτέ δεν ολοκληρώθηκαν, αλλά, πάνω απ' όλα, έχουν μια φιλία που μετράει πάνω από 15 χρόνια κι αυτό φαίνεται στο μουσικό πρόγραμμα «Δύο σαν ένα» που παρουσιάζουν στο Γυάλινο Up Stage, κεντρική ιδέα του οποίου είναι τα ντουέτα. «Έχουμε φτιάξει μια μουσική βραδιά, μια συναυλία, στην οποία τον πρώτο λόγο έχουν τα τραγούδια» λένε. 

«Αφηγούμαστε και λίγες ιστορίες, αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι φτιάξαμε ένα πρόγραμμα που είναι μισό-μισό, από την αρχή μέχρι το τέλος. Είναι πολλοί αυτοί που λένε ότι παίζουν μαζί, αλλά όταν πηγαίνεις να τους δεις, καθένας κάνει το μέρος του και στο τέλος βγαίνουν και λένε μαζί δύο τραγούδια. Όλο το δικό μας πρόγραμμα είναι ντουέτα και διφωνίες, δεν έχει δικό του μέρος ο καθένας. Υπάρχουν ολόκληρα τραγούδια που είναι και οι δύο φωνές μαζί – πώς ήταν οι Simon & Garfunkel; Ή, πιο πρόσφατα, οι Kings of Convenience; Παλιότερα συνηθιζόταν αυτό, τώρα δεν θέλει να συνεργαστεί ο κόσμος, βαριέται, και τα ντουέτα γίνονται στο πλαίσιο μιας συνεργασίας, σαν αρπαχτή. Ή γίνονται για promo και πολύ εμπορικά πράγματα». 

Αναφέρουν τη συνεργασία του Μισέλ Λεγκράν με τη Νάνα Μούσχουρη και τα «Τραγούδια της χθεσινής μέρας» των Γαλάνη-Αλεξίου. «Κάπως έτσι είναι και το δικό μας πρόγραμμα, μια ευκαιρία να πούμε κάποια τραγούδια που συνήθως δεν ακούγονται ή είναι φθαρμένα από την πολλή χρήση, όπως το "Όχι, δεν πρέπει να συναντηθούμε" του Χρονά και του Μαρκόπουλου, ένα πολύ ωραίο τραγούδι που έχει καταχωριστεί στην κατηγορία του πολιτικού τραγουδιού χωρίς να είναι, γιατί είναι ερωτικό τραγούδι.

«Στο πρόγραμμά μας έχουμε το "Της μιας δραχμής τα γιασεμιά" του Αττίκ», προσθέτει η Ανδριάνα, «και το "Sound of Silence" των Simon & Garfunkel, αλλά υπάρχουν και πιο σύγχρονα κομμάτια, το "Πάρε, πασά μου, την οδοντόβουρτσά μου" π.χ., το οποίο σε δεύτερο επίπεδο έχει και κάτι άλλο να σου πει, γιατί γράφτηκε την εποχή που ήταν σε έξαρση το AIDS και η Ελένη Δήμου είχε ζητήσει από τη Μαριανίνα Κριεζή να φτιάξουν ένα τραγούδι γι' αυτό, για την οδοντόβουρτσα που δεν τη μοιράζεσαι ποτέ». «Όταν συνεργαζόμαστε, ξέρουμε ότι αυτό που θα πούμε θα το απενοχοποιήσουμε» λέει ο Γιώργης. «Λέμε και μία Βουγιουκλάκη, το "Τράβα μπρος", γιατί έτσι θέλουμε...

Κι εμείς στη Νάξο έχουμε την ευκαιρία να τους δούμε, να τους ακούσουμε στη διάρκεια του Φεστιβάλ Νάξος 2019, στον Πύργο Μπαζαίου, την Τετάρτη 31 Ιουλίου στις 21.30...   Και με τη συνοδεία του Χάρη Σταυρακάκη στο πιάνο και το ακορντεόν.

Και όπως διαβάζουμε στο σχετικό δελτίο ενημέρωσης "Με µελωδίες για δύο φωνές του Μάνου Χατζιδάκι, των Simon & Gurfunkel, τηςΛένας Πλάτωνος, της Αρλέτας, υπέροχες µπαλάντες του Λάκη Παπαδόπουλου, του Γιάννη Μαρκόπουλου του Κ. Βήτα, τη συνεργασία των Ella Fitzgerald - Lewis Armostrong αλλά και κινηµατογραφικά ντουέτα των Henry Mancini ή το City of Stars από την πολυβραβευµένη ταινία La la land, η Ανδριάνα και ο Γιώργης παρασύρουν το κοινό να τραγουδήσει και να ονειρευτεί μαζί τους, σ’ ένα πρόγραμμα εκατό τοις εκατό φτιαγμένο “για δύο”".
 
Info:
Διάθεση εισιτηρίων Φεστιβάλ Νάξου:
Πύργος Μπαζαίου, 12ο χλμ. Οδού Χώρας Νάξου-Αγιασσού. Τηλ. 22850 31402
Παλιό Βιβλιοπωλείο, Παλιά Αγορά Χώρα Νάξου. Τηλ. 22850 22512
Αποστακτήριο Κίτρο Βαλληνδρά, Χαλκί. Τηλ. 22850 31220
Café Asmari, Απείρανθος. Τηλ. 22850 61256
Χώρος:
Πύργος Μπαζαίου, μνημείο 17ου αιώνα, στην ενδοχώρα της Νάξου.
12ο χλμ. Οδού Χώρας Νάξου-Αγιασσού   Τηλ. 22850 31402