Ιακ. Καμπανέλλης: Απόψε (12/09) η «Διαθήκη του Ορφέα»

«Είναι προνόμιο του κινηματογράφου να μπορεί να επιτρέπει σε έναν μεγάλο αριθμό ανθρώπων να ονειρεύεται το ίδιο όνειρο και επιπλέον να μας δείχνει τις οπτικές παραισθήσεις της μη πραγματικότητας με την αυστηρότητα του ρεαλισμού. Εν ολίγοις, είναι ένα αξιοθαύμαστο όχημα για την ποίηση. Η ταινία μου δεν είναι τίποτα παραπάνω από μια παράσταση στριπτίζ, αποτελούμενη από μετακινήσεις του κορμιού μου σιγά-σιγά μέχρι να αποκαλυφθεί η ψυχή μου τελείως γυμνή». Αυτό δηλώνει ο Ζαν Κοκτώ με την παρουσίαση της ταινίας του «Η Διαθήκη του Ορφέα» που είναι η τελευταία ταινία που γύρισε, αποτελεί μια ανακεφαλαίωση ολόκληρης της ζωής του και ουσιαστικά κλείνει την Ορφική Τριλογία που ξεκίνησε τριάντα χρόνια νωρίτερα, το 1930 με το «Αίμα του Ποιητή»… Μάλιστα, για την ολοκλήρωση της ταινίας χρειάστηκε και τη βοήθεια του Τρυφώ με χρήματα που είχε κερδίσει από την ταινία «400 Χτυπήματα» του 1959.

Ουσιαστικά αναφερόμαστε σε μία ονειρική πορεία, κατά την οποία ο Κοκτώ κοιτάζει το είδωλο του, μέσα στα «πολλαπλά κάτοπτρα», που δημιουργούν κάθε μία από τις μεγάλες αγάπες του (βλ. εμμονές), τα θέματα, στα οποία επανερχόταν συνεχώς. Έτσι αναπλάθει τον προσωπικό του μύθο.

Και έρχεται το Νομικό Πρόσωπο Πολιτισμού Αθλητισμού Περιβάλλοντος Παιδείας Πρόνοιας και Αλληλεγγύης του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, στο πλαίσιο των καλοκαιρινών εκδηλώσεων 2018, να προβάλει μία ακόμη ταινία σε συνεργασία με την Κινηματογραφική Λέσχη Νάξου. Την Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2018 και ώρα 21.00 θα προβληθεί η ταινία Η ΔΙΑΘΗΚΗ ΤΟΥ ΟΡΦΕΑ (1960) σε σκηνοθεσία Ζαν Κοκτό. Παίζουν οι :Ζαν Κοκτό, Εντουάρ Ντερμίτ, Άλις Χέιλιγκερ.                     

ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

Ένας ποιητής του 18ου αιώνα ταξιδεύει στο χρόνο αναζητώντας τη θεϊκή έμπνευση. Σε μια μυστηριώδη χώρα συναντά χαρακτήρες από την ελληνική μυθολογία, όπως τον Οιδίποδα, τον Ορφέα, την Ευρυδίκη, οι οποίοι τον οδηγούν στο θάνατο και την ανάστασή του. Μια ταινία ποιητική, σουρεαλιστική, με...... πολλούς συμβολισμούς.

Αυτή η ταινία αποτελεί, θα λέγαμε, την περίληψη σε εικόνες της ζωής του ποιητή. Πολλοί διάσημοι φίλοι του (Πικάσο, ΓιουλΜπρίνερ, Ζαν Μαραί, Σαρλ Αζναβούρ) ερμηνεύουν διάφορους ρόλους. «Όσο πιο πολύ αγγίζουμε το μυστήριο, τόσο περισσότερο έχει σημασία να είμαστε ρεαλιστές», λέει ο Κοκτώ, ανάμεσα σε άλλα για την ταινία του. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο μύθος του Ορφέα και της Ευρυδίκης είχε επηρεάσει με τρόπο καθοριστικό την τέχνη του.

Η είσοδος για όλες τις προβολές είναι ελεύθερη.