Ηρακλειά: Ο εορτασμός στη Σπηλιά του Κύκλωπα και οι … Μπίλιες

Ένας από πιο τους σημαντικούς κρίκους που δένουν το παρελθόν της Ηρακλειάς με το σήμερα, είναι και ο εσπερινός που γίνεται το μεσημέρι της 28ης Αυγούστου, την παραμονή της ημέρας που εορτάζεται ο κατ’ εντολήν της Σαλώμης, αποκεφαλισμός του Ιωάννη του Προδρόμου, στο σπήλαιο του Αϊ Γιάννη (η σπηλιά του Κύκλωπα) που βρίσκεται σε μια ερημική περιοχή, στο δυτικό μέρος του νησιού και δεν είναι ορατό από τη θάλασσα. Ο μεσημεριάτικος εσπερινός καθιερώθηκε, όταν πριν από πολλά χρόνια, ένας βοσκός «ανακάλυψε» τυχαία το σπήλαιο και την εικόνα που βρίσκονταν στο εσωτερικό του, μια εικόνα που κατά κάποιο τρόπο αποτελεί το φυλαχτό του νησιού και ως τέτοιο αναγνωρίζεται και τιμάται από τους Ηρακλειώτες και όλους τους κατοίκους των γύρω νησιών.

Η διαδρομή έως το σπήλαιο είναι περίπου δύο ώρες από ένα μονοπάτι που σε μια στιγμή, στο μέσο περίπου της διαδρομής και στο ψηλότερο σημείο, προσφέρει μια μοναδική θέα στα γύρω Κυκλαδονήσια. Στο τέλος της πεζοπορίας συναντάς μια σπηλιά με ευρύχωρη είσοδο που ονομάζεται «Σπηλιά του Κύκλωπα». Σύμφωνα με την παράδοση, ήταν ο τόπος της  κατοικίας του μυθικού Kύκλωπα. Ο μύθος λέει ότι από τους βράχους που πετούσε στον Οδυσσέα ο Πολύφημος δημιουργήθηκαν οι δύο βραχονησίδες της Ηρακλειάς, οι γνωστές ως Αβελονήσια. Εκεί δίπλα βρίσκεται και η είσοδος του σπηλαίου. Άλλοτε μπουσουλώντας και άλλοτε έρποντας, διανύει κανείς τα έξι μέτρα για να φτάσει στη μεγάλη αίθουσα του σπηλαίου. Το θέαμα φαντασμαγορικό: σχηματισμοί από σταλακτίτες από την κορυφή μέχρι το δάπεδο σε απίστευτα σχήματα και μεγέθη. Την ημέρα της λειτουργίας δεκάδες παιδάκια σκαρφαλώνουν στους σταλαγμίτες, τοποθετώντας εκατοντάδες κεράκια, που δημιουργούν ανεπανάληπτες φωτοχυσίες, αποκαλύπτοντας τους μοναδικούς χρωματισμούς των πετρωμάτων. Την ώρα της λειτουργίας ο παπάς και οι πιστοί στήνονται γύρω από ένα μικρό ιερό και αρχίζουν με μια έντονη συγκίνηση  τους ψαλμούς που υμνούν τον Άγιο.

Και περνάμε στο φεστιβάλ στη μνήμη του Φάνη Γαβαλά, φέρει το όνομά του και περιλαμβάνει παιχνίδια αλλά και το ετήσιο πανηγύρι του νησιού…  Με διοργανωτή την Κοινότητα Ηρακλειάς και την αρωγή του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων (ΝΟΠΠΑΠΠΠΑ) και κρατάει δύο ημέρες… Σήμερα 28 Αυγούστου και αύριο 29… Και οι μπίλιες έχουν την τιμητική τους…

Με βάση το πρόγραμμα, στις 18.30 στην πλατεία του Κοινοτικού Καταστήματος έχουμε το Πρωτάθλημα «Μπίλιων» (παραδοσιακό ομαδικό παιχνίδι) για παιδιά έως 15 ετών ενώ την επόμενη ημέρα έχουμε και τη συνέχεια όπου το Πρωτάθλημα είναι ανοιχτό σε όλους κι αυτό λόγω της υψηλής συμμετοχής..

Και βέβαια το βράδυ μετά τις 21:30 ο ετήσιο παραδοσιακό γλέντι του νησιού στην πλατεία Αγ. Γεωργίου, με Βαγγέλη Σιγάλα στο βιολί και Αντώνη Βασσάλο στο λαούτο !

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News