Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου: Πανήγυρης Υπαπαντής

Ιερός Ναός της Υπαπαντής του Κυριου… Στο κέντρο του Κάστρου της Νάξου… Ο Ιερός Μητροπολιτικός Ναός της Αρχιεπισκοπής Νάξου – Ανδρου – Μυκόνου και Τήνου έχει κυρίαρχο ρόλο στην ιστορία όχι μόνο του Κάστρου αλλά και της ζωής των κατοίκων… Χτισμένη στις αρχές του 13ου αιώνα, ως τρίκλητος με θόλο, αλλά  κατά την διάρκεια των αιώνων έγιναν συμπληρώσεις ή αφαιρέσεις. Το 1536 προστέθηκαν άλλα δύο κλίτη και έγινε πεντάκλιτος με τρείς θόλους. Έχει έξι ιερά, πέντε στο βάθος και ένα πλάγια. Στο εξωτερικό μέρος και δη στο επάνω μέρος της κεντρικής εισόδου υπάρχουν τέσσερα οικόσημα ανάμεσα τους το οικόσημο του Μάρκου Σανούδου, ενώ μέσα στο δάπεδο υπάρχουν διάφορα οικόσημα ευγενών δωρητών, όπως οι Barozzi, Lorendano, Dellaroca, Somaripa και Raimond de Modena.

Και βέβαια πρέπει να σημειώσουμε ότι στο κέντρο του Ιερού υπάρχει η περίλαμπρος εικόνα της βρεφοκρατούσας Παναγίας, Παναγία η Ελεούσα. Η εικόνα αυτή είναι από τις παλαιότερες στον ελληνικό χώρο και ίσως η μοναδική που παρουσιάζει την Παναγία ολόσωμη, κρατώντας Χριστό. Οι αρχαιολόγοι την ανάγουν στον 11ο με 12ο αιώνα, αλλά η παράδοση στην περίοδο της εικονομαχίας, φέρει ότι είναι από τις λεγόμενες επιπλέουσες εικόνες. Φέρεται να έφθασε στη Νάξο με τα ρεύματα της θάλασσας από την πόλη Νικομήδεια στα Δαρδανέλλια. Είναι δε διπλή, απο την  πίσω πλευρά υπάρχει η εικόνα του Ιωάννου του Πρόδρομου. Η εικόνα βρισκόταν πάντοτε σε αυτή τη θέση, αλλά καλυμμένη από νεώτερη στρώση και από επάνω με ασήμι, μέχρι τα πόδια του Ιησού Χριστού. Χάρη στην επιμονή του Εφημέριου π. Εμμανουήλ Ρεμούνδου και την εργασία Ομάδας Συντηρητών από το Βυζαντινό Μουσείο Αθηνών με επικεφαλής τον κ. Σταύρο Μπαλτογιάννη, η παλαιά εικόνα αποκαλύφθηκε στα 1970 και τοποθετήθηκε σε απλή κορνίζα περιστρεφόμενη για να μπορεί κανείς να θαυμάζει και την πίσω εικόνα.

Ο λόγος της αναφοράς; Μα το γεγονός ότι την Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου έχουμε την εορτή της Υπαπαντής του Κυρίου… Και όπως μας πληροφορεί η Καθολική Αρχιεπισκοπή, την προηγούμενη ημέρα το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός και ανήμερα της εορτής το απόγευμα (18:30) η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία. Και βέβαια σημαντικό είναι ότι θα λειτουργήσει για μία ακόμη φορά και το ασανσέρ του Κάστρου..

Εδώ πρέπει να σημειώσουμε ότι πέρυσι, η γιορτή είχε ιδιαίτερη σημασία κι αυτό γιατί στη διάρκεια της Πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας έγινε η Ευλογία του ύδατος, με το οποίο ραντίστηκαν ο ναός, ο νέος Βωμός.

Μάλιστα, ο Αρχιεπίσκοπος κος Νικόλαος στην ομιλία του τόνισε ανάμεσα στα άλλα «Όλο το έργο που επιτελέστηκε δημιουργεί και τη σίγουρη  ελπίδα ότι το ιερό του Μητροπολιτκού μας Ναού, με κέντρο την αγία Τράπεζα, που σε λίγο θα καθαγιάσουμε, θα προσελκύει όλο και περισσότερους ενορίτες για να συμμετέχουν στο Μυστήριο της Ευχαριστίας, ιδιαίτερα την άγια ημέρα της Κυριακής. Από αυτήν θα λαβαίνουν την τροφή που τους χρειάζεται για την πορεία πίστης την οποία και θα αποδεικνύουν με καθημερινά έργα αγάπης. Θα εξασφαλίζει την ενότητα και την  αγάπη μεταξύ όλων των μελών αυτής της ενορίας, ώστε όλοι μαζί να την βιώνουν και να την κηρύττουν και προς τα έξω.

Συγχαίρω το εφημέριο π. Γεώργιο,  για τον οποίο μπορώ να χρησιμοποιήσω τη φράση του ψαλμωδού «ο ζήλος του οίκους με κατέφαγε»,  συγχαίρω το ενοριακό συμβούλιο και όσες και όσους συνέβαλαν, στο να προσφέρουν σήμερα κατά την πανήγυρη της Υπαπαντής του Κυρίου,  τη χαρά  να καθαγιάζουμε ένα ιερό Βωμό, μία Αγία Τράπεζα που θα αποτελεί μαζί με τις καμπάνες του Ναού προσκλητήριο για όλους τους ενορίες και ενορίτισσες για την ενεργό συμμετοχή τους στην τέλεση της Κυριακάτικης Θείας Λειτουργίας».

Μετά την ομιλία του Αρχιεπισκόπου έγινε ο καθαγιασμός της νέας Αγίας Τράπεζας. Στην πανήγυρη παρέστησαν  επίσης ο Δήμαρχος Νάξου και μκρών Κυκλάδων κος  Εμμανουήλ Μαργαρίτης, Ο Αντιδήμαρχος κος Αργύρης Ανεβλαβής, δύο εκπρόσωποι του Λιμεναρχείου Νάξου, η Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Νάξου, ο Διευθυντής του Γενικού Λυκείου Νάξου με καθηγητές και μέλη του δεπαπενταμελούς συμβουλίου, Πρόεδροι συλλόγων και σωματείων και πολλοί άλλοι επώνυμοι. Μετά την ολοκλήρωση της δίωρης λαμπρής ιερής Ιεροτελεστίας, ο Αρχιεπίσκοπος δεξιώθηκε την Εκκλησία στην αίθουσα υποδοχής της Αρχιεπισκοπής, όπου πραγματοποιήθηκε και η υπαπαντή του ποιμένα με το νοητό ποίμνιό του της Νάξου.

Φωτογραφίες και πληροφορίες από την ιστοσελίδα kantam.gr