Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΈξοδοςΚοτιγιάρ - Πιτ: σύμμαχοι στο ..πανί αλλά και στη ζωή;

Κοτιγιάρ – Πιτ: σύμμαχοι στο ..πανί αλλά και στη ζωή;

|

Το Cine Naxos προσφέρει για την εβδομάδα που …τρέχει μία από τις πιο δυνατές ταινίες της χρονιάς… Το Allied (“Σύμμαχοι”) σε σκηνοθεσία του Ρόμπερτ Ζεμέκις όπου βλέπουμε ερωτευμένους  τους Κοτιγιάρ και Πιτ…. 

Ο Μπραντ Πιτ και η Μαριόν Κοτιγιάρ πρωταγωνιστούν σε μια ερωτική ιστορία­ που μας μεταφέρει στον ανηλεή πόλεμο των μυστικών υπηρεσιών κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, μια τεράστια γεωπολιτική σκακιέρα όπου τα πιόνια ήταν ­πάντοτε αναλώσιμα. Δεν θα μπορούσε κάποιος να δώσει ακριβέστερο παράδειγμα μεταμοντέρνου σινεμά από τους «Συμμάχους» του Ρόμπερτ Ζεμέκις. Ο βραβευμένος με Όσκαρ Αμερικανός σκηνοθέτης («Φόρεστ Γκαμπ» ) παίρνει τη δημιουργικά ριψοκίνδυνη απόφαση να επισκεφθεί εκ νέου έναν αγαπημένο και ταυτόχρονα ιερό για τον κινηματογράφο τόπο, την Καζαμπλάνκα. Σε αυτό το ταξίδι του στη γαλλική ριβιέρα της Αφρικής, όπως τη χαρακτηρίζει ο ίδιος, ο Ζεμέκις ψάχνει να βρει τη χαμένη γοητεία του Χόλιγουντ, την εκτυφλωτική λάμψη των σταρ που ολοένα και θαμπώνει κι εντέλει τον ντελικάτο ρομαντισμό που μοιάζει εξοστρακισμένος από το σύγχρονο εμπορικό σινεμά. Η Καζαμπλάνκα, λοιπόν, λειτουργεί για τους «Συμμάχους» σαν ένα φαντασιακό σημείο αναφοράς, ένα εξέχον καλλιτεχνικό σημαινόμενο που ξεπερνά το ίδιο το έργο τέχνης.

Ο Ζεμέκις επαναπροσεγγίζει το κλασικό φιλμ γνωρίζοντας ότι πρέπει να το εκσυγχρονίσει, να το “πειράξει” και ταυτόχρονα να το εξελίξει. Βέβαια, το (μετα )χτίσιμό του ξεκινά από τους πρωταγωνιστές, δηλαδή τον ανθρώπινο παράγοντα που ήταν, είναι και θα είναι ο θεμέλιος λίθος της 7ης τέχνης. Προσλαμβάνει λοιπόν δύο από τους πρωτοκλασάτους σταρ της εποχής μας, που κατά την προσωπική μου άποψη είναι από τους ελάχιστους που θα μπορούσαν να σταθούν ακόμη και στα χρυσά χρόνια του Χόλιγουντ, αν τους στέλναμε πίσω με μια χρονομηχανή ή ακόμη καλύτερα με την… DeLorean του «Επιστροφή στο Μέλλον».

Μπραντ και Μάριον

Ένας Αμερικανός και μια Ευρωπαία ξαναεπισκέπτονται μετά τους Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ και Ίνγκριντ Μπέργκ­μαν την υπό ναζιστική κατοχή Καζαμπλάνκα. Μια κλασάτη και γοητευτική πόλη που βρισκόταν στην περιφέρεια του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου, αποτελώντας ένα «θερμό» καταφύγιο για κάθε λογής φυγάδες και αναμφίβολα τροπικό πεδίο δράσης για κατασκόπους όλων των πλευρών. Ο Μπραντ Πιτ, που ερμηνεύει τον Καναδό Μαξ Βέιταν, προσγειώνεται στην αφρικανική έρημο έχοντας λεπτομερείς οδηγίες για το πότε και πού θα συναντήσει μια νεαρή Γαλλίδα, η οποία θα τον παρουσιάσει στην υψηλή κοινωνία της μαροκινής πόλης ως σύζυγό της. Η Μαριάν Μποσεζούρ (Μαριόν Κοτιγιάρ ) θα καταφέρει να τον φέρει σε απόσταση βολής από τον Γερμανό πρέσβη, με το ζευγάρι των κατασκόπων να εκπληρώνει με απόλυτη επιτυχία το στόχο του.

Υπάρχουν όμως και άλλα ζητήματα που προκύπτουν σε ένα φιλμ πέρα από την επιχειρησιακή δεινότητα ενός ζευγαριού το οποίο διαθέτει, όπως και να το κάνουμε, περίσσευμα κάλλους. Και αφού έχουμε δει τον έρωτα να βρίσκει στόχο τόσες και τόσες φορές στα κινηματογραφικά πεδία μάχης, γιατί να χαλάσουμε το επιτυχημένο σερί στους «Συμμάχους»; Ξέρετε από αυτά που γίνονται μονάχα στις ταινίες… Και στα πλατό δηλαδή οι σταρ θα πρέπει να μένουν ερωτικά άσφαιροι; Σύμφωνα με τις οργιώδεις φήμες το ειδύλλιο που αναπτύχθηκε κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων μεταξύ Μπραντ Πιτ και Μαριόν Κοτιγιάρ ήταν αυτό που έσπασε τη lifestyle συντόμευση «Μπραντζελίνα» και πάλι σε δύο λέξεις. Πάντως, ο Ρόμπερτ Ζεμέκις επιμένει ότι «δεν μπορείς να τεστάρεις τη χημεία δύο ηθοποιών μέχρι να τους δεις μπροστά από την κάμερα». Οπότε ας αφήσουμε στην άκρη τα κουτσομπολιά για να κοιτάξουμε προσεκτικά την οθόνη.

Κάν’ το όπως ο Ζεμέκις

Ο Ρόμπερτ Ζεμέκις είναι ένας άνθρωπος που δεν έχει βαρεθεί να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή­. Έχοντας τα πάνω και τα κάτω του, φυσικά. Διότι από την «Επιστροφή­ στο Μέλλον» μέχρι το «Πολικό Εξπρές» και από τον «Beowulf» μέχρι τη «Χριστουγεννιάτικη Ιστορία» υπάρχουν βαθιά κινηματογραφικά χάσματα. Το ζήτημα είναι ότι ο 64χρονος Αμερικανός σκηνοθέτης ποτέ δεν σταμάτησε να πειραματίζεται και να πιστεύει ότι η τεχνολογική εξέλιξη και η καινοτομία μπορεί να έχουν ευεργετικές επιδράσεις στην αφήγηση. Ακόμη και στην ευθύγραμμη ερωτική ιστορία εποχής των «Συμμάχων» χρησιμοποιεί τα εφέ για να προσφέρει σκηνογραφική ακρίβεια. Παρότι η ταινία είναι γυρισμένη στην Αγγλία και στις Κανάριους Νήσους, η πιστότητα με την οποία αποδίδεται η Καζαμπλάνκα και το Λονδίνο του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου είναι πραγματικά εντυπωσιακή.

Παράλληλα, σεκάνς όπως αυτή του σεξ κατά τη διάρκεια αμμοθύελλας στην έρημο αλλά και της γέννησης του παιδιού κατά τη διάρκεια των ναζιστικών βομβαρδισμών δείχνουν τη μοναδική μαστοριά του Ζεμέκις στο να συνθέτει εξπρεσιονιστικές εικόνες και κινηματογραφικά περιβάλλοντα που υπερβαίνουν το λόγο ή τη δράση. Τώρα, το κατά πόσον όλα αυτά αποτελούν κομμάτια ενός ολοκληρωμένου κι αιχμηρού έργου είναι διαφορετικό ζήτημα. Ας «συμμαχήσουμε» όλοι τουλάχιστον με την άποψη ότι η ζεμεκική εικαστική δεξιοτεχνία είναι μία από τις ελάχιστες πραγματικές απολαύσεις που έχει να μας προσφέρει το σύγχρονο Χόλιγουντ…

ΑΠΟ : Παρασκευή 25-11 ΕΩΣ Τετάρτη 30-11.

ΠΡΟΒΟΛΕΣ: 20:00 & 22:15

ΕΙΔΟΣ: ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ

ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 124

Και η δεύτερη ταινία της εβδομάδας…

ΤΡΕΧΑΤΕ ΠΟΔΑΡΑΚΙΑ ΜΟΥ (ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ)

Παρασκευή 25-11 ΕΩΣ Τετάρτη 30-11.

ΠΡΟΒΟΛΕΣ: 18:00

ΕΙΔΟΣ: ΚΙΝΟΥΜΕΝΑ ΣΧΕΔΙΑ

ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 90

ΣΕΝΑΡΙΟ: ΧΟΑΥΝ ΡΑΜΟΝ ΡΟΥΙΖ ΝΤΕ ΣΟΜΑΒΙΑ

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: ΑΛΜΠΕΡΤΟ ΡΟΝΤΡΙΓΚΕΖ

ΗΘΟΠΟΙΟΙ: Ντίνος Σούτης, Αργύρης Παυλίδης, Χρήστος Πλαίνης, Δημήτρης Μαριζάς, Αφροδίτη Αντωνάκη, Φώτης Πετρίδης, Νέστωρ Κοψιδάς, Λουκάς Φραγκούλης, Σπύρος Κυριαζόπουλος, Νικολέττα Κοτσαηλίδου.

Υπόθεση : Η ταινία: Ο Όζι, ένα φιλικό και καλόκαρδο μπιγκλ, θα δει την ειδυλλιακή του ζωή να αναστατώνεται, όταν η οικογένεια του αποφασίζει να κάνει ένα ταξίδι στην Ιαπωνία. Υπάρχει μόνο ένα πρόβλημα: δεν επιτρέπονται τα σκυλιά! Καθώς δεν μπορούν να πάρουν τον αγαπημένο τους Όζι μαζί στο ταξίδι, η οικογένεια Μάρτιν συμβιβάζεται με την αμέσως καλύτερη επιλογή, μια από τις καλύτερες πανσιόν για σκύλους, το Μπλε Ρυάκι. Το εντυπωσιακό με την πρώτη ματιά μέρος είναι απλή συγκάλυψη για να μπορεί ο μοχθηρός ιδιοκτήτης του να πιάνει ευκολότερα σκύλους. Ο Όζι πολύ σύντομα θα βρεθεί στο αληθινό Μπλέ Ρυάκι, μια φυλακή για σκύλους, που διοικείται από σκυλιά. Εκεί θα πρέπει να αποφύγει τους κινδύνους και να βρει δύναμη στους νέους του φίλους, τον Τσέστερ, τον Φρόνκι και τον Ντοκ, προκειμένου να δραπετεύσει και να επιστρέψει σπίτι ασφαλής.

Oι Τυχεροί του Διαγωνισμού μας :

Για την ταινία ” Τρεχάτε Ποδαράκια μου” (OZZY)

1. Kyriaki Vasilaki

2. Άννα Ξενάκη

Για την ταινία ” Σύμμαχοι ” (ΑLLIED)

1. Mariota Fakoureli

2. Omiros Yosmas

Οι προσκλήσεις είναι αυστηρά ονομαστικές και δεν μεταβιβάζονται.

Οι τυχεροί θα πρέπει να έχουν μαζί τους την αστυνομική ταυτότητα.

Καλή σας Διασκέδαση!


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Πανναξιακό (10ο) Πρωτάθλημα Τάβλι: Πρωταθλητής ο ρούκι Βαγγέλης Παπαδόπουλος

Ο Βαγγέλης Παπαδόπουλος το είπε και το έκανε.. Με 3-1 νίκες κατέκτησε το 10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι

Γ. Λεονταρίτης: “Ζήτησε δωρεάν μετακίνηση των ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων”

Η Πρόταση του αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, Γ. Λεονταρίτη αναφορικά με τα πλοία που επιδοτούνται από το κράτος, για τις ανάγκες των αθλητών σε όλο το Ν. Αιγαίο - Τι πρότεινε ο Γιάννης Μαργαρίτης

ΝΕ ΠΑΣΟΚ ΚΥΚΛΑΔΩΝ : ΟΧΙ στην συγκάληψη

Η πρόταση που καταθέτει η ΝΕ ΠΑΣΟΚ Κυκλάδων σχετικά με τα Τέμπη και την πρόταση δυσπιστίας

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Το Επιμελητήριο Κυκλάδων στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο της Διεθνούς Ένωσης Εταιρειών Κρουαζιέρας (CLIA) στη Γένοβα

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τη βιώσιμη ανάπτυξη της κρουαζιέρας στις Κυκλάδες

Νάξος – Καρνάγιο: Γεννητούρια στη παραλία

Νέοι κάτοικοι στο καρνάγιο της Νάξου

Δεύτεροι “φτωχότεροι” καταναλωτές της Ευρώπης οι Έλληνες

Εκτός όμως από τον υψηλότερο μέσο πληθωρισμό, πρόσφατη μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποδεικνύει ότι η Ελλάδα πληρώνει ακριβότερα και τον πληθωρισμό της απληστίας, σε σύγκριση με την υπόλοιπη ΕΕ.

Μύκονος – AKTES: Ενημέρωση (30/03) για την Κλιματική Αλλαγή

Ομιλία για την κλιματική αλλαγή από την Εταιρεία Μελέτης Αρχαίων Ακτογραμμών - ΑΚΤΕS .. Που και πότε

10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι: Τελικός και ο πρωτάρης Παπαδόπουλος στη πρόκληση της καριέρας του

Ο μεγάλος τελικός του 10ου Πανναξιακού Πρωταθλήματος Τάβλι ξεκινάει. Ποιος θα επικρατήσει; Ο έμπειρος Μαγκανάρης ή ο ρούκι Παπαδόπουλος;

Αλυκό: Ο Φάρος που “φωτίζει” την γαστρονομία της Νάξου

Ανοίγει την Παρασκευή 5 Απριλίου ο Φάρος του Αλυκού - Τι περιλαμβάνει το μενού

Νάξος (Αγγίδια) – Ενοριακός Ναός Αγίου Χαραλάμπους: Ψήφισμα για την εκδημία του Δημητρίου Σέργη

Το ψήφισμα του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ενοριακού Ναού Αγίου Χαραλάμπους Αγγιδίων Νάξου για το θάνατο του Δημητρίου Σέργη

Απόκριες 2024: Το “ευχαριστώ” από το Σύλλογο Γυναικών Κωμιακής (video)

Τα μέλη του Συλλόγου Γυναικών Κωμιακής με ανάρτησή τους στα social media λένε ένα μεγάλο "ευχαριστώ" σε όσους βρέθηκαν στην πανέμορφη Κωμιακή (video)

Η δράση της Μαρίας Καρυστιανού δείχνει το δρόμο για μία κοινωνία που δεν θα ανέχεται την αδικία

Ο Αλέκος Αρβανιτάς αναλύει την εβδομάδα που μας πέρασε... Από την Καρυστιανού στις Βρυξέλλες έως τον Λοβέρδο και τη Νέα Δημοκρατία - Την Ακρίβεια έως τον Γεωργιάδη και τις απαντήσεις του.. Αναρωτιέται δε εάν στην Ελλάδα γίνονται τέτοια πράγματα

Naxos Medical: Επίσκεψη από τον πλαστικό χειρουργό Νικόλαο Μουστάκη

Σάββατο 23 Μαρτίου θα πραγματοποιήσει προγραμματισμένο Ιατρείο ο Στρατιωτικός Ιατρός, Πλαστικός Επανορθωτικός και Αισθητικός Χειρουργός, Νικόλαος Μουστάκης

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Αφρική: Ο Ναξιώτης ορειβάτης που κατέκτησε το Κιλιμάντζαρο

Ο Αντώνης Μαργαρίτης πέτυχε έναν άθλο. Κατάφερε να ανέβει στην ψηλότερη κορυφή βουνού στην Αφρική - Πως περιγράφει την εμπειρία του

Επαρχείο Νάξου – Τμήμα Δημόσιας Υγείας: Περί ορθής διαχείρισης των υγρών αποβλήτων

Ενημέρωση για τη σωστή διαχείριση των υγρών αποβλήτων ενόψει τουριστικής σεζόν