Κυκλάδες - Κουφονήσια: Ξεκινάει απόψε το Φεστιβάλ κλασικής μουσικής

Τα μικρά φεστιβάλ έχουν τη δική τους γοητεία. Μπορούν να βοηθήσουν έναν τόπο να οικοδομήσει σταθερή σχέση με τους επισκέπτες. Από την άλλη, η διοργάνωσή τους δεν είναι εύκολη υπόθεση, αν συνυπολογιστούν η απόσταση, οι καιρικές συνθήκες, το κόστος… Οι άνθρωποι που επωμίζονται αυτά τα βάρη χρειάζονται ενθάρρυνση και υποστήριξη από τις τοπικές αρχές και τις κοινότητες, ιδιαίτερα στις δύσκολες περιόδους. Θεσμοθετημένο από το 2016, το Φεστιβάλ κλασικής μουσικής Κουφονησίων αποτελεί πλέον σημείο αναφοράς στις Κυκλάδες, καθώς μετακαλεί κάθε χρόνο κορυφαίους καλλιτέχνες κύρους από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Και αισίως φέτος φτάνει στην 6η έκδοση και το πιο σημαντικό; Εγινε θεσμός που όλοι απολαμβάνουν (όχι μόνο) στα Κουφονήσια... 

Έπειτα από πέντε συναπτές διοργανώσεις (2016-2020), το Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής Κουφονησίων, έχει καθιερωθεί ως ένα από τα σημαντικότερα πολιτιστικά γεγονότα του καλοκαιριού στη χώρα. Με χαρακτηριστική αφοσίωση και συνέπεια και παρά τις αντίξοες συνθήκες και το πλήγμα που αναπόφευκτα υπέστησαν οι πολιτιστικοί θεσμοί από την πανδημία του Covid-19, το Φεστιβάλ δεν παρέλειψε να δώσει και το 2020 δυναμικά το παρόν, παρουσιάζοντας ένα πολυθεματικό πρόγραμμα εκδηλώσεων, υπό την καλλιτεχνική επιμέλεια του ιδρυτή του, μαέστρου και πιανίστα Κορνήλιου Μιχαηλίδη. 

Εκτός από την παρουσίαση αριστουργημάτων του παγκόσμιου κλασικού ρεπερτορίου, το φεστιβάλ επιδιώκει τη σύνδεση με το παρελθόν και την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής. Το σπουδαίο με τον θεσμό είναι ότι πήρε σάρκα και οστά επισήμως επειδή ο ίδιος ο κόσμος το αγκάλιασε, ήδη από την αρχική του μορφή, όταν δηλαδή είχε τη μορφή σποραδικών συναυλιών. Συνεπώς, δεν είναι μια απόπειρα «εκπολιτισμού», μια άνωθεν πολιτιστική παρέμβαση, αλλά η ανταπόκριση σε μια ανάγκη. Τόσο οι κάτοικοι όσο και οι επισκέπτες το έχουν αγαπήσει.

festival-klasikis-moysikis-koyfonision-o-thesmos-poy-agapisan-oi-kyklades2

Πέρυσι, το φεστιβάλ «πέρασε» επιτυχώς το τεστ της πανδημίας και φέτος επανακάμπτει δριμύτερο, με ενδιαφέρον πρόγραμμα. Από τις 14 έως τις 31 Ιουλίου θα μας προσφέρει ρεσιτάλ λυρικού τραγουδιού με τη διάσημη Ρωσίδα ντίβα της όπερας Ολγα Περετιάτκο (βλέπε φωτο), συνοδεία του Ματίας Σαμουήλ στο πιάνο, και μια βραδιά με την  περίφημη Ιαπωνογερμανίδα σολίστ Αλις Σάρα Οτ. Εχει προγραμματιστεί ρεσιτάλ βιολιού – πιάνου με δύο σπουδαίους Ρώσους ερμηνευτές, τους Σεργκέι Κρίλοφ και Εβελιν Μπερεζόφσκι, καθώς και ρεσιτάλ κλαρινέτου – πιάνου με τους καταξιωμένους Ελληνες ερμηνευτές Σπύρο Μουρίκη και Ναταλία Μιχαηλίδου. Για πρώτη φορά στη σύντομη ιστορία του φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί και μια βραδιά ελληνικής μελοποιημένης ποίησης. Πρόκειται για ένα μουσικό ταξίδι από την αρχαιότητα έως σήμερα, μέσα από μελοποιήσεις του Γιώργου Κουρουπού, ερμηνευμένες από τον βαρύτονο Τάση Χριστογιαννόπουλο και τον πιανίστα Γιάννη Τσανακαλιώτη, σε απαγγελία της Ιουλίτας Ηλιοπούλου.

 

 Το φεστιβάλ φιλοδοξεί να διαδραματίσει έναν ευρύτερα διαπαιδαγωγικό ρόλο για τους νέους του νησιού. Ετσι, σε συνεργασία με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών –και με την υποστήριξη της Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων– παρουσιάστηκε στις 11 Ιουνίου ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τα παιδιά του Δημοτικού Σχολείου Κουφονησίων με τη συμμετοχή του κουιντέτου χάλκινων και κρουστών Metallon, της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών. Το επόμενο απόγευμα, στις 12 Ιουνίου, πραγματοποιήθηκε συναυλία του κουιντέτου με ελεύθερη είσοδο για τους κατοίκους του νησιού. 

koyfffff.jpg

Και όπως είχαμε διαβάζει στη σχετική ανάρτηση "Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι για την επιτυχή ολοκλήρωση των εκπαιδευτικών δράσεων και της ανοιχτής συναυλίας που πραγματοποιήθηκαν στο σχολείο του νησιού από το Σεξτέτο Χάλκινων Πνευστών και Κρουστών "Metallon", ως προάγγελοι του φετινού φεστιβάλ που θα λάβει χώρα τον Ιούλιο! Διαχρονικός συνοδοιπόρος σε αυτή την προσπάθεια είναι η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών , καθώς επίσης και το Ίδρυμα Ιωάννου Φ. Κωστόπουλου, ο Δήμος Νάξου & Μικρών Κυκλάδων και η Δημοτική Κοινότητα Κουφονησίων, τους οποίους ευχαριστούμε θερμά για την ανεκτίμητη συμβολή τους και υποστήριξη!" 

Πρόγραμμα του 6ου Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής Κουφονησίων

@ Τετάρτη 14 Ιουλίου «Τραγούδια για τη Μάγια». Ρεσιτάλ λυρικού τραγουδιού με την διάσημη ρωσίδα σοπράνο Όλγκα Περετιάτκο, συνοδεία του γερμανού πιανίστα Ματίας Ζάμουιλ, με έργα ειδικά αφιερωμένα στην κόρη της σοπράνο, Μάγια.

@ Σάββατο 17 Ιουλίου «Ηχώ της Ζωής». Ρεσιτάλ πιάνου της ιαπωνο-γερμανίδας σολίστ Αλίς Σάρα Οτ, με ένα σύγχρονο πρόγραμμα που δομείται γύρω από τα «24 πρελούδια» του Φρεντερίκ Σοπέν.

@ Πέμπτη 22 Ιουλίου «Πεμπτουσία του Ρομαντισμού». Σύμπραξη βιολιού και πιάνου με δυο σπουδαίους ρώσους ερμηνευτές του ρομαντικού ρεπερτορίου, τον κορυφαίο βιολονίστα και αρχιμουσικό Σεργκέι Κριλόφ, και την πιανίστα Εβελίν Μπερεζόφσκι.

@ Τρίτη 27 Ιουλίου «Αρχινώ το τραγούδι μου…». Ελληνική ποίηση από την αρχαιότητα έως σήμερα, μελοποιημένη από τον σπουδαίο Γιώργο Κουρουπό, με ερμηνευτές τον βαρύτονο Τάση Χριστογιαννόπουλο, τον πιανίστα Γιάννη Τσανακαλιώτη, και την ποιήτρια Ιουλίτα Ηλιοπούλου στην απαγγελία.

@ Σάββατο 31 Ιουλίου «Μουσικές Πολυχρωμίες». Ο κλαρινετίστας της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, Σπύρος Μουρίκης, και η πιανίστρια και συνιδρύτρια του φεστιβάλ Κουφονησίων, Ναταλία Μιχαηλίδου, σε ένα ρεσιτάλ με ποικιλόμορφο πρόγραμμα.

Πληροφορίες: Το 6ο Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής Κουφονησίων φιλοξενείται στην Οικία Μιχαηλίδου από 14 έως 31 Ιουλίου 2021. Οι εκδηλώσεις αρχίζουν στις 20:30, ενώ τα εισιτήρια (15€, μειωμένο 8€) κλείνονται διαδικτυακά www.ticketservices.gr/event/6o-festival-klasikis-mousikis-koufonision, ή τηλεφωνικά στο 210-7234567. 

Με πληροφορίες από την kathimerini.gr 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News