Μάνος και Μίκης και πάλι μαζί

Καλοκαίρι του 1984 και ο Μάνος Χατζιδάκις με το Μίκη Θεοδωράκη ετοιμάζονται να δώσουν διαδοχικές συναυλίες στην Κρήτη, διοργανωμένες από τον δήμο Ηρακλείου. Την πρώτη μέρα ο Μάνος και τη δεύτερη ο Μίκης. Όπως και έγινε!   Σε εκείνη την πρώτη συναυλία, ο Χατζιδάκις παρουσίασε το φρεσκοδισκογραφημένο έργο του «Οι μπαλάντες της οδού Αθηνάς» με τους τέσσερις νεαρούς ερμηνευτές Νένα Βενετσάνου, Βασίλη Λέκκα, Έλλη Πασπαλά και Ηλία Λιούγκο. Ο Θεοδωράκης φυσικά βρισκόταν στο ακροατήριο.   Τελειώνει η συναυλία, όλα πήγαν καλά, αλλά μετά, στην καθιερωμένη ταβέρνα, ο Μίκης θέλησε να πειράξει τον Μάνο.

«Μα, καλά τι σόι τραγούδι ειν' αυτό που πήγες κι έγραψες;» του είπε αυστηρά! «Ποιο;» απάντησε έκπληκτος ο Χατζιδάκις! «Εκείνο ΄κει που λέει "πονούν οι ρώγες μου, θα' χεις τα πόδια σου ανοιχτά κλπ.", συνέχισε ο Μίκης, αναφερόμενος φυσικά στο τραγούδι «Ερωτική άσκηση για τέσσερις», σε στίχους του Χατζιδάκι. Ο Μάνος δεν μίλησε και όπως φάνηκε περίμενε τη συναυλία της επόμενης μέρας του Θεοδωράκη!

Τελειώνει κι εκείνη η συναυλία, ξαναπάνε στην ταβέρνα κι εκεί ο Μάνος λέει του Μίκη: «Τα ανοιχτά πόδια κι οι ρώγες σε πείραξαν, εσύ τραγούδι ειν' αυτό που έγραψες»; «Ποιο;» ρωτάει ο Μίκης, το ίδιο έκπληκτος όσο κι ο Μάνος την προηγούμενη. «Ε, δεν ξέρεις», συνεχίζει ο Χατζιδάκις, αυτό που λέει "Να τη πετιέται από ψηλά κι αγριεύει και θεριεύει κλπ."  

Χρόνια πολλά μετά, οι δυο τους συναντιώνται στη Νάξο. Σήμερα 6 Αυγούστου στο Χαλκί (ώρα έναρξης 21:30) και αύριο 7 Αυγούστου στη Χώρα Νάξου. Και όπως αναφέρει η σχετική πρόσκληση για τη σημερινή εκδήλωση από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Τραγαίας «Σας περιμένουμε στο μουσικό αφιέρωμα στο Μάνο Χατζιδάκι και Μίκη Θεοδωράκη που θα γίνει στην πλατεία Ακαδήμων στο Χαλκί την Πέμπτη 6 Αυγούστου και ώρα 21:30. Συμμετέχουν 10 διακεκριμένοι μουσικοί από τη Βοστώνη, τη Νέα Υόρκη, την Αθήνα και την Αμοργό οι οποίοι θα ενωθούν σε μια ορχήστρα κάτω από τα άστρα για να μας ταξιδέψουν με αγαπημένα τραγούδια από τους δύο συνθέτες. Η πλατεία Ακαδήμων βρίσκεται μπροστά στον πύργο Παπαδάκη στους Ακαδήμους και σε πολύ κοντινή απόσταση από το νέο, άνετο πάρκινγκ δίπλα στο Λύκειο Τραγαίας. Συνδιοργάνωση: Πολιτιστικός Σύλλογος Τραγαίας και Νοππαπππα Νάξου. Είσοδος Δωρεάν» 

Και την Παρασκευή 7 Αυγούστου  (21:00) έχουμε το δεύτερο αφιέρωμα που θα γίνει στο Βίντζι (Χώρα Νάξου), στο δρομάκι για την Πορτάρα Διοργάνωση: ΝΟ.Π.Π.Α.Π.Π.Π.Α Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων. Επίσης η είσοδος δωρεάν 

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News