Νάξος - Εγγαρές: Οι Κορδελάτοι σε κίνηση και δράση

Κορδελάτοι ή Κορδελάδες.. Ένα από τα πιο σημαντικά έθιμα αυτές τις ημέρες των Αποκριών και το οποίο το συναντάμε έντονα στην Κεντρική Νάξο και στα βόρεια, ήτοι σε Κινίδαρο, Μέλανες, Εγγαρές και Γαλήνη, με μικρές παραλλαγές… Οι Κορδελάτοι δεν είναι τίποτα περισσότερο από το αναπόσπαστο μέρος ενός περιοδεύοντος θιάσου. Ο θίασος αυτός αποτελείται από τον αρχηγό του, τον μπαϊρακτάρη, τους λεβέντες, νέους με στολή τσολιά που στην πλάτη τους κρέμονται πολύχρωμες κορδέλες και μαντήλια (κατ’ αναλογία ίσως με το γαϊτανάκι), τους ληστές, τους μοσκάρους και τέλος τα όργανα μαζί με τη σημαία, το μπαϊράκι.

Η προετοιμασία έχει ιδιαίτερη σημασία και οι επισκέψεις στα γειτονικά χωριά είναι μέρος της ιεροτελεστίας…  Ηγείται της πομπής ο μπαϊρακτάρης, ένας μεγάλης ηλικίας άνδρας, ο οποίος κρατά το λάβαρο της Αποκριάς, κι από εκεί και πέρα η αντροπαρέα έχει και τα παραδοσιακά όργανα αλλά και μία …καραμπίνα. Και βέβαια ο σκοπός των επισκέψεων έχει ως στόχο νύφες και πολύ χορό… Μεταφέρει το αποκριάτικο κλίμα με τα γλέντια και τους χορούς, να διασκεδάσει δηλαδή τους κατοίκους των χωριών.

Και στις Εγγαρές, οι Κορδελάτοι είναι πανέτοιμοι. Και από σήμερα Δευτέρα της Τυρινής ξεκινούν τις δράσεις τους και τις επισκέψεις στα γειτονικά χωριά … Και βλέπετε πως θα κινηθούν αυτές τις ημέρες από σήμερα Δευτέρα 4 Μαρτίου έως και το Σάββατο …

Το πρόγραμμα των επισκέψεων των Κορδελάτων μας στα χωριά είναι:

Δευτέρα        ώρα 17:00 έως 21:00         στις  Εγκαρές

Τετάρτη        ώρα 16:00 έως 20:00         στον  Κυνίδαρο

Πέμπτη        ώρα 16:00 έως 20:00         στις   Μέλανες

Σάββατο       ώρα 12:00 έως 16:00         στο   Κουρουνοχώρι

Στις Εγκαρές θα έρθουν:

Τρίτη  ώρα 12:00 έως 16:00         από τις  Μέλανες

Τετάρτη        ώρα 12:00 έως 16:00         από τον  Κυνίδαρο

Παρασκευή   .......................................  από το Κουρουνοχώρι

Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα του Συλλόγου των Εγγαρών