Νάξος: Φεστιβάλ Παραδοσιακών χορών αύριο (29/06)

Ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία στη ζωή του ανθρώπου από τα πρώτα χρόνια της γέννησής του είναι ο χορός. Οι άνθρωποι κινούνται αδιάκοπα τυλιγμένοι μέσα στο γοητευτικό κλίμα της τέχνης σε όλη τους τη ζωή. Σε κάθε σημαντική στιγμή της ζωής τους για να εξωτερικεύσουν τα συναισθήματά τους, καταφεύγουν στη μουσική και το χορό. Οι Έλληνες από τα πρώτα χρόνια της ζωής τους έχουν άμεση σχέση με το χορό. Η μεταφυσική τους αγωνία θεραπευόταν με τη θρησκεία που εκδηλωνόταν με ύμνους, λατρευτικούς χορούς και τελετές. Ο γάμος συνοδευόταν από χορό και μουσική ενώ όταν η ζωή έφτανε στο τέρμα της, η μουσική της νεκρικής ακολουθίας και τα μοιρολόγια αποχαιρετούσαν τον άνθρωπο.

Οι απλοί άνθρωποι δεν χορεύουν για να κάνουν τέχνη, αλλά για να εκφράσουν τα συναισθήματά τους, να δείξουν τον πόνο ή τη χαρά τους. Το ύφος, ο χαρακτήρας του χορού, εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Από το κλίμα της περιοχής, τη γεωγραφική κατάσταση του τόπου και κυρίως από τον πολιτισμό, ο οποίος είναι συνυφασμένος με το χορό, το δημοτικό τραγούδι, τα ήθη και τα έθιμα και γενικότερα με τη λαϊκή παράδοση μιας χώρας. Για τους Έλληνες οι εθνικοί χοροί έχουν μια ξεχωριστή σημασία.

Οι χοροί αυτοί δεν σχεδιάστηκαν από κάποιον ειδικό, αλλά τους έπλασε η ψυχή του λαού. Έγιναν από ανθρώπους οι οποίοι μη γνωρίζοντας ανάγνωση και γραφή και μη διαθέτοντας άλλη μόρφωση, χόρευαν και τραγουδούσαν για να ξεσκεπάσουν τα συναισθήματά τους. Οι πολεμιστές για να εκφράσουν τη χαρά και την ικανοποίηση ύστερα από μια νίκη, η μάνα τον πόνο και την πίκρα για τον θάνατο του παιδιού της, η γυναίκα τη θλίψη και την απόγνωση για τον σκοτωμένο άντρα της.

Γιατί τα λέμε όλα αυτά; Μα πολύ απλά γιατί μέσω του ΝΟΠΠΑΠΠΠΑ, του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων αύριο Σάββατο 29 Ιουνίου (ώρα έναρξης; 9 το βράδυ) έχουμε Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών για μία ακόμη χρονιά... Με επίκεντρο την παραλία της Νάξου... Ποιοι θα πάρουν μέρος; 

Πολιτιστικός Λαογραφικός Σύλλογος Κατερίνης «Παιδεία Παράδοσης»

Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Χαλκίδας

Σύλλογος Πολιτών Χαλκίδας «Το Κάστρο»

Πολιτιστικός Σύλλογος Ξηρόβρυσης Χαλκίδας

Σύλλογος Γυναικών Κάτω Τιθορέας

Και ο .... οικοδεσπότης Πολιτιστικός Εξωραϊστικός Σύλλογος Σαγκρίου «ΠΝΟΕΣ» (κεντρική φωτογραφία άρθρου)