Νάξος: Χοιροσφάγια στο Φιλώτι (Τσικνοπέμπτη 08/02)

Όλοι οι δρόμοι οδηγούν που; Μα που αλλού, στο Φιλώτι. Και από το μεσημέρι σήμερα (08/02) θα έχει στηθεί τρελό πανηγύρι καθότι μόνο οι φιλωτίτες γνωρίζουν πώς να γιορτάζουν την συγκεκριμένη ημέρα. Και αναφερόμαστε στα «χοιροσφάγια» που ξεκίνησαν ως μία απλή γιορτή αλλά έγινε θεσμός. Και με οδηγό τον Αθλητικό Μορφωτικό Σύλλογο Φιλωτίου "Ο Ζευς" έχουμε ένα απίστευτο θέαμα. Όπου με συνοδεία μουσικής και καλής διάθεσης αλλά κυρίως πλούσιων κερασμάτων, όλοι θα περάσουν καλύτερα.

Οπότε; Σήμερα. Τσικνοπέμπτη 08 Φεβρουαρίου και από τις 12.00 το μεσημέρι πάρτε το δρόμο για το Φιλώτι. Α έχει βάλει και το χεράκι του η Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων. Αυτό ήταν το δεξί. Γιατί το αριστερό χεράκι έχει βάλει η Τοπική Κοινότητα Φιλωτίου…

Όσο για τα χοιροσφάγια;  Πρόκειται για ένα παραδοσιακό αποκριάτικο έθιμο της Νάξου. Έχει τις ρίζες του στην αρχαιότητα, όταν το κρέας ήταν λιγοστό και η διαδικασία της σφαγής των ζώων ήταν ομαδική δουλειά.  Τα χοιροσφάγια έχουν θυσιαστικό χαρακτήρα και απηχούν αρχαίες εξιλαστήριες και καθαρτήριες θυσίες που συνοδεύονται από προσπάθεια πρόβλεψης του μέλλοντος (μάντεμα).

Στη Νάξο οι εκδηλώσεις της λαϊκής λατρείας ενσωματώθηκαν στην αγροτική οικονομία. Η εκτροφή του χοίρου εξασφάλιζε στην οικογένεια κρέας και λίπος για ολόκληρη τη χρονιά. Για τη σφαγή του οι άνδρες κάθε χωριού ακολουθούσαν ιδιαίτερη εθιμοτυπία.

Τοποθετούσαν μεγάλα κομμάτια χοιρινού στα καζάνια που έβραζαν στο λίπος τους και αποθηκεύονταν στη συνέχεια σε δοχεία μέσα σε αυτό (γλίνα). Από τη διαδικασία αυτή παράγονταν συχνά λουκάνικα και ζαμπόν επίσης.

Με τον τρόπο αυτό το κρέας αποθηκευόταν για πολύ καιρό. Σε παλαιότερες εποχές στη διαδικασία συμ- μετείχε όλο το χωριό και η συνοδεία της μουσικής ήταν απαραίτητη. Σχηματίζονταν παρέες στα σπίτια και δοκίμαζαν τους χοιρινούς μεζέδες και παρα- σκεύαζαν τα λουκάνικα.

Τα οικογενειακά γλέντια κρατούσαν πολλές μέρες. Αν βρεθείτε λοιπόν στο Φιλώτι θα γευτείτε τους εκλεκτούς μεζέδες και το γλέντι που στήνεται.