Νάξος: Κάλεσμα της ΠΕΚΙΝ για βόλτα (πεζοπορία) στην Κάτω Ποταμιά

Η Ποταμιά, ένα από τα πιο παραδοσιακά χωριά της Νάξου, απλώνεται στην καρδιά μια καταπράσινης και δροσερής κοιλάδας, που είναι διάσπαρτη με παλιούς νερόμυλους, ξωκλήσια και ερειπωμένους πύργους. 

Το όνομά της προέρχεται από τα ποτάμια που διασχίζουν την περιοχή, η οποία την περίοδο της Φραγκοκρατίας γνώρισε μεγάλη ακμή, καθώς υπήρξε δημοφιλές θέρετρο πολλών Ενετών αρχόντων.  Το χωριό σήμερα αποτελείται από τέσσερις συνοικισμούς, την Άνω Ποταμιά, τη Μέση Ποταμιά, τοΛιεράδο και την Κάτω Ποταμιά, που διατηρούν το παραδοσιακό χρώμα τους, κτισμένα σε ειδυλλιακό περιβάλλον με τρεχούμενα νερά, αιωνόβια πλατάνια, και κατάφυτα περιβόλια. 

Και στην Κάτω Ποταμιά, συναντάμε την εκκλησία του χωριού, που είναι αφιερωμένη στην Παναγία, κτίστηκε το 1871 και θεωρείται θαυματουργή από τους κατοίκους του νησιού. Όμως, το σημαντικότερο από τα περίπου 37 ξωκλήσια της περιοχής είναι ο Άγιος Μάμας, στη θέση Μητροπούλου, στο δρόμο για Φιλώτι. Πρόκειται για βυζαντινή εκκλησία του 10ου αιώνα με ενδιαφέρουσα αρχιτεκτονική, αφιερωμένη στον Άγιο Μάμα που θεωρείται προστάτης των βοσκών. 

Εκτός όμως από τα μνημεία της η ευρύτερη περιοχή της Ποταμιάς προσφέρεται και για απολαυστικές πεζοπορίες σε καταπράσινο περιβάλλον. 

Και η Περιβαλλοντική Κίνηση Νάξου (ΠΕΚΙΝ) προχώρησε σε ανοιχτή πρόσκληση για πεζοπορία την Κυριακή 20 Μαϊου… Στην ευρύτερη περιοχή. Και όπως σημειώνεται στην πρόσκληση «Θα πραγματοποιηθούν στάσεις σε μνημεία καθώς και στο υπό κατασκευή φράγμα.

Σημείο συνάντησης η παλιά είσοδος του δρόμου προς την Κάτω Ποταμιά (κοντά στα μπετά του Παντελιά) και ώρα εκκίνησης 10:00 πμ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News