Νάξος - Καλόξυλος: Σαν παλιό σινεμά

Καλόξυλος

Καλόξυλος....  Ένα από τα ωραιότερα χωριά στη Νάξο. Μπορεί να βρίσκεται 100 μέτρα από την κεντρική οδική αρτηρία, αλλά έχει μία τέτοια ιστορία που μαγεύει τους επισκέπτες του.  Με μικρές πλατείες που δίνουν ανάσες στους επισκέπτες και κυρίως σοκάκια τα οποία παραπέμπουν στο γεμάτο ιστορία παρελθόν του χωριού.

Κινείσαι και έχεις την αίσθηση ότι θα συναντήσεις κατοίκους από μία παλαιότερη εποχή. Αυτό που σε αφήνει άναυδο είναι το γεγονός ότι δεν έχει αλλοιωθεί ούτε ένα εκατοστό η εικόνα του οικισμού με αυλές γεμάτες πλατάνια, βελανιδιές και οπωροφόρα δέντρα. Όπως εντυπωσιακός είναι και ο πύργος (λέγεται ότι ανήκε στην οικογένεια Κόκκου) όπου βρίσκεται πλήρως αναπαλαιωμένο το ελαιοτριβείο του χωριού. Μάλιστα, την δεκαετία του 50 λειτουργούσε στο κτήριο αυτό γεννήτρια που προμήθευε με ηλεκτρικό ρεύμα την ευρύτερη περιοχή της Τραγαίος. 

Το 2016 μέσα από το Σεργιάνι του Αλέξανδρου Καλογερά, είχαμε μία πρώτη επαφή.... Γνωρίσαμε την πλατεία Βασαλάκη, πλάι στα παραδοσιακά πλυσταριά. είδαμε τον τοίχο των Αγίων Αποστόλων, αλλά και την πλατεία Δρακούλη, όπως βέβαια και το λήρως οργανωμένο λαογραφικό μουσείο του Φλώριου Χωριανόπουλου, ο οποίος με περισσή ευγένεια υποδέχεται τους επισκέπτες και τους εξηγούσε την ιστορία του κάθε αντικειμένου της πλούσιας συλλογής του. 

Κάντε μία στάση στην εκκλησία της Αγίας Τριάδας.... Και ο Γιώργος Καμβύσης μέσα από τη σελίδα imaska.gr μας ταξιδεύει στο παρελθόν.. Και τι μας λέει; "  η φωτογραφία με το εγκαταλελειμμένο κτήριο του Καλόξυλου, που έτυχε της εικαστικής παρέμβασης, έφτασε να κάνει πολλές φορές το γύρο του διαδικτύου, πετυχαίνοντας έτσι να κάνει γνωστό το πανέμορφο χωριό του Καλόξυλου, ακόμα και σε Ναξιώτες που δεν τον έχουν ακόμα επισκεφτεί!…

Το ζητούμενο λοιπόν είναι να αναδείξουμε τόπους του νησιού μας που δεν είναι γνωστοί, ενώ υπάρχουν χιλιάδες λόγοι που καθιστούν την επίσκεψη τους απαραίτητη. Μια βόλτα στον Καλόξυλο, να περπατήσεις στα γραφικά στενά του, μέχρι τη διαδρομή μέσα στη φύση του με τα πλατάνια τα φρουτόδεντρα και το ποταμάκι που φτάνει στις βρύσες, που πλέναν κάποτε οι νοικοκυρές τα ρούχα, αλλά και μια επίσκεψη στην εκκλησία του χωριού που στο τέμπλο της φιλοξενεί γλυπτό του διάσημου Χαλεπά, θα σε ανταμείψουν πλουσιοπάροχα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News