Νάξος: Κυριακή της Σταυροπροσκύνησης, ή Μεσοσαράκοστο

Κυριακή 4 Απριλίου, η τρίτη Κυριακή των Νηστειών. Ονομάζεται Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως και εορτάζεται κάθε χρόνο 28 ημέρες πριν το Άγιο Πάσχα. Τι ακριβώς σημαίνει, όμως, και τι γιορτάζουμε αυτήν την ημέρα;

Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως ονομάζεται η τρίτη Κυριακή της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, κατά την οποία τιμάται ο Σταυρός, το σύμβολο της χριστιανικής πίστης. Πρόκειται για δεσποτική εορτή, η οποία έχει τις ρίζες της στην Παλαιστίνη, όταν την πρώτη Κυριακή μετά την 6η Μαρτίου εορταζόταν η ανεύρεση του Τιμίου Σταυρού από την Αγία Ελένη.

Η Κυριακή αυτή είναι η μεσονηστήσιμη, βρίσκεται δηλαδή στο μέσο της σαραντάημερης νηστείας. Οι χριστιανοί ατενίζοντας και προσκυνώντας τον Σταυρό, θυμούνται το πάθος του Χριστού και παίρνουν δύναμη να συνεχίσουν τη νηστεία και τον πνευματικό τους αγώνα.

Κατά τη διάρκεια της πρωινής λειτουργίας, ο Σταυρός μεταφέρεται από τον ιερέα με πομπή στο κέντρο του ναού, όπου τελείται, όπως ορίζει το εκκλησιαστικό τυπικό, η ακολουθία της Σταυροπροσκυνήσεως. Στη συνέχεια, οι πιστοί ασπάζονται τον Σταυρό και λαμβάνουν από το χέρι του ιερέα ως ευλογία άνθη και δεντρολίβανο (σταυρολούλουδα), τα οποία μετά φυλάσσουν στο εικονοστάσι των σπιτιών τους, όπως τα άνθη του Επιταφίου. Ο Σταυρός παραμένει στο κέντρο του ναού καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας, οπότε στο τέλος κάθε ακολουθίας γίνεται προσκύνησή του από τους εκκλησιαζόμενους.

Παλαιότερα, το απόγευμα της Κυριακής της Σταυροπροσκύνησης, που λέγεται και Μεσοσαράκοστο, τα παιδιά γύριζαν τα σπίτια και ζητούσαν αυγά και ξύλα για το Πάσχα, τραγουδώντας τους στίχους:

Χαίρε Τίμιε Σταυρέ
χαρά των προφητών
να μας δώσεις εν’ αυγό
για να φύγω από δω.

Στη Μητρόπολη Παροναξίας, ο εορτασμός έγινε με κάθε επισημότητα... Ο Μητροπολίτης Παροναξίας κκ Καλλίνικος βρέθηκε στην Πάρο και όπως διαβάζουμε μέσα από την επίσημη σελίδα της Ιεράς Μητροπόλεως " ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας προέστη της Τελετής της Προσκυνήσεως του Τιμίου Σταυρού και εν συνεχεία προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας στο Πανηγυρίζον Ιερό Προσκύνημα Παναγίας Εκατονταπυλιανής Πάρου (η ανέγερση του παλαιοχριστιανικού αυτού Ναού, συνδέεται με το ταξίδι, το όποιο πραγματοποίησε η Αγία Ελένη στα Ιεροσόλυμα, προκειμένου να βρει τον Τίμιο και Ζωοποιό Σταυρό του Κυρίου μας). Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο π. Δωρόθεος Βενετσανόπουλος. Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος διένειμε το αντίδωρο με τα άνθη του Σταυρού στους πιστούς, ευχόμενος Καλή Ανάσταση".

Στους υπόλοιπους Ιερούς Ναούς έγινε κανονικά η Ιερά Ακολουθία (βλ Ιερός Ναός Παντανάσσης και Αγίος Νικόδημος στη Χώρα της Νάξου) έστω κι εάν είχαμε δυστυχώς εικόνες (βλ Αγιος Νικόδημος) που δεν είναι και ο καλύτερες δυνατές. Και σίγουρα όχι με την ευθύνη της Μητροπόλεως ή των Ιερέων από τη στιγμή που από την πρώτη στιγμή (ειδικά) η Μητρόπολη Παροναξίας είναι αυστηρή και ακολουθεί πιστά τα μέτρα που έχει ανακοινώσει η Πολιτεία.. 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News