Νάξος – Μέλανες: Οι Κορδελάτοι σε δράση

Κορδελάτοι.. Ένα από τα πιο σημαντικά έθιμα αυτές τις ημέρες των Αποκριών και το οποίο το συναντάμε έντονα στην Κεντρική Νάξο και στα βόρεια, ήτοι σε Κινίδαρο, Μέλανες, Εγγαρές και Γαλήνη, με μικρές παραλλαγές… Οι Κορδελάτοι δεν είναι τίποτα περισσότερο από το αναπόσπαστο μέρος ενός περιοδεύοντος θιάσου. Ο θίασος αυτός αποτελείται από τον αρχηγό του, τον μπαϊρακτάρη, τους λεβέντες, νέους με στολή τσολιά που στην πλάτη τους κρέμονται πολύχρωμες κορδέλες και μαντήλια (κατ’ αναλογία ίσως με το γαϊτανάκι), τους ληστές, τους μοσκάρους και τέλος τα όργανα μαζί με τη σημαία, το μπαϊράκι.

Η προετοιμασία έχει ιδιαίτερη σημασία και οι επισκέψεις στα γειτονικά χωριά είναι μέρος της ιεροτελεστίας…  Ηγείται της πομπής ο μπαϊρακτάρης, ένας μεγάλης ηλικίας άνδρας, ο οποίος κρατά το λάβαρο της Αποκριάς, κι από εκεί και πέρα η αντροπαρέα έχει και τα παραδοσιακά όργανα αλλά και μία …καραμπίνα. Και βέβαια ο σκοπός των επισκέψεων έχει ως στόχο νύφες και πολύ χορό… Μεταφέρει το αποκριάτικο κλίμα με τα γλέντια και τους χορούς, να διασκεδάσει δηλαδή τους κατοίκους των χωριών.
Στις Μέλανες οι παραδόσεις είναι ισχυρές και μέσω του Πολιτιστικού Συλλόγου «Κούρος ο Ελληνας» έχουν την αναβίωση και την διαιώνισή τους… Φέτος; Οι Κορδελάτοι είναι έτοιμοι και μάλιστα ανακοινώθηκε και το πρόγραμμα των μετακινήσεων τους την επόμενη Τρίτη και Τετάρτη της Τυρινής…

Και με βάση το πρόγραμμα:

ΤΥΡΙΝΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 4 ΜΑΡΤΙΟΥ 2019

• Συγκέντρωση το πρωί στο μαγαζί του Βασίλη Ξενάκη.

• Αναχώρηση στις 10:00 για το δημοτικό σχολείο Μελάνων και στη συνέχεια για τον Κυνίδαρο και το μαγαζί του Γιώργου Κλουβάτου (Βασιλαρακιού).

• Αναχώρηση στις 18:00 για τις Μέλανες και το μαγαζί του Βασίλη Ξενάκη.

ΤΥΡΙΝΗ ΤΡΙΤΗ 5 ΜΑΡΤΙΟΥ 2019

• Συγκέντρωση το πρωί στο μαγαζί του Γιώργη Ξενάκη.

• Αναχώρηση στις 11:00 για τις Εγγαρές και το μαγαζί του Νίκου Καπετανάκη.

• Αναχώρηση στις 16:00 για το Κουρουνοχώρι και το μαγαζί του Ανδρέα Βερύκοκκου (Μουσάτου).

• Αναχώρηση στις 19:00 για τις Μέλανες και το μαγαζί του Γιώργη Ξενάκη.

Υπό την αιγίδα του πολιτιστικού συλλόγου κοινότητας Μελάνων Νάξου «ΚΟΥΡΟΣ Ο ΕΛΛΗΝΑΣ»