Νάξος - ΝΟΠΠΑΠΠΠΑ: Αφήγηση (30/12) παραμυθιού «Ο Καρυοθραύστης»

Οι δράσεις του ΝΟΠΠΑΠΠΠΑ συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό τόσο εντός της πόλης με το «Πνεύμα των Χριστουγέννων» του Μάριου Ιορδάνου που γέμισε το «Ιακ. Καμπανέλλης» όσο και στα χωριά της Νάξου με παραστάσεις μαριονέτας… Και σήμερα το απόγευμα, στο «Σπίτι του Αη Βασίλη» με την αρωγή της Λέσχης Βιβλίου «Ο μικρός Πρίγκιπας» από το Σύλλογο Σαγκρίου ΠΝΟΕΣ, έχουμε την ανάγνωση ενός εκ των πλέον γνωστών παραμυθιών, του «Καρυοθραύστη»

Ωρα έναρξης: 18:30 και όπως διαβάζουμε «Είναι παραμονή Χριστουγέννων. Η Κλάρα και ο αδερφός της ο Φριτς λατρεύουν τις γιορτές! Κάθε χρόνο ο θείος Ντροσελμάγερ τούς κάνει ένα ξεχωριστό χριστουγεννιάτικο δώρο. Φέτος δίνει στην Κλάρα ένα ξύλινο στρατιωτάκι, έναν καρυοθραύστη. Στον Φριτς δεν αρέσει ο καρυοθραύστης, πιστεύει ότι είναι ένα ανόητο παιχνίδι, αλλά η Κλάρα λατρεύει τα μεγάλα, γλυκά του μάτια. Και τη νύχτα ανακαλύπτει ότι ο καινούριος της φίλος μπορεί να κάνει πολύ περισσότερα πράγματα από το να σπάει καρύδια. Κάποτε ήταν ένας γενναίος στρατιώτης που ερωτεύτηκε μια πριγκίπισσα…»

Εμείς να προσθέσουμε ότι ακούγοντας τη λέξη «Καρυοθραύστης» όλοι σκέφτονται το μπαλέτο σε δύο πράξεις και τρεις σκηνές του Ρώσου συνθέτη Πιότρ Ιλίτς Τσαϊκόφσκι. Εργο το οποίο βασίστηκε στην διασκευή του παραμυθιού «Ο Καρυοθραύστης και ο βασιλιάς των ποντικών» του Ε. Τ. Α. Χόφμαν από τον Αλέξανδρο Δουμά. Η πρωτότυπη χορογραφία είναι του Λεβ Ιβανόφ και η πρεμιέρα του έργου δόθηκε στο θέατρο Μαριίνσκι στην Αγία Πετρούπολη την Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 1892, σε μια διπλή παράσταση μαζί με την όπερα του Τσαϊκόφσκι, Γιολάντα.

Από εκεί και πέρα, η πρώτη παράσταση στο εξωτερικό δόθηκε 42 χρόνια αργότερα, στο Λονδίνο το 1934, αλλά όλοι κρατάμε την χορογραφία, των δύο εκ των κορυφαίων χορευτών του 20ου αιώνα. Από τον Ρούντολφ Νουρέγιεφ για τα Βασιλικά Μπαλέτα της Σουηδίας και τον Μιχαήλ Μπαρίσνικοφ για το American Ballet Theater.