Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΈξοδοςΝάξος: Στο Χαλκί έρχονται οι "Ρίζες" και όπως λένε " ικανώνουν τους...

Νάξος: Στο Χαλκί έρχονται οι “Ρίζες” και όπως λένε ” ικανώνουν τους ταπεινούς”

|

Ξεκίνημα από σήμερα Πέμπτη 21 Ιουνίου της Ευρωπαϊκής Γιορτής Μουσικής με το Χαλκί να δίνει  δυναμικό παρόν για μία ακόμη χρονιά – Εκθεση φωτογραφίας από σήμερα αλλά αύριο και μεθαύριο πολύ μουσική και ανάμεσά τους το συγκρότημα από την Κρήτη, οι “Ρίζες” που λυράρης είναι ο χειρούργος του Νοσοκομείου Νάξου Βασίλης Πασπαράκης 

Εδώ και μερικές ώρες (19:00 ώρα έναρξης) έχει ξεκινήσει η τριήμερη γιορτή της μουσικής στο Χαλκί! Την έναρξη πραγματοποίησαν οι λιλιπούτειοι μαθητές των εργαστηρίων του Πολιτιστικού Συλλόγου Τραγαίας που έπαιξαν αγαπημένα τους μουσικά κομμάτια! Παράλληλα μπορούμε να επισκεφθούμε την έκθεση των έργων του εργαστηρίου κεραμικής του συλλόγου και αν θέλετε να αποκτήσετε ένα χειροποίητο έργο τέχνης.

Και φυσικά για όλο το τριήμερο (21-23 Ιουνίου) θα απολαύσετε την έκθεση φωτογραφίας με θέμα τη μουσική, απλωμένη στα σοκάκια του χωριού!!! Ψάξτε καλά!!

Υπεύθυνοι μουσικών εργαστηρίων: Χριστίνα Καρρά – Θανάσης Κουτσωνας

Υπεύθυνη εργαστηρίου κεραμικής: Katharina Bolesch

Φωτογράφοι που συμμετέχουν στην έκθεση: Μαρία Βασιλάκη // Δημήτρης Γαβαλάς /// Γεωργία Λιάμπη //// Βασίλης Μπάκαλος /// Μαρία Τσακωνιάτη

Και από αύριο αρχίζει η … μουσική. Κι ανάμεσα στα συγκροτήματα που θα δώσουν το παρών φέτος είναι οι …Ρίζες.  Αποτελούν ένα μουσικό σχήμα που στόχο έχουν να αναδείξουν και να αναβιώσουν τις αυθεντικές ηχογραφήσεις τραγουδιών της κρητικής και κατ΄επέκταση της ελληνικής παράδοσης. Παράλληλα παρουσιάζονται νέες συνθέσεις, προσωπικές, βιωματικές με ethnic στοιχεία ως μία εναλλακτική πρόταση πάνω στην κρητική μουσική. Το συγκεκριμένο σχήμα χρησιμοποιεί άταστα όργανα για την καλύτερη προσέγγιση στην απόδοση, στο χρώμα και την ποιότητα των αρχικών εκτελέσεων.

Αποτελούνται από τον Μιχάλη Χανιωτάκη στο κανονάκι και τη φωνή, τον Στέλιο Κασαπάκη στο ούτι, τον Μηνά Παιγνιωτάκη στα κρουστά και τον Βασίλη Πασπαράκη στη λύρα.
Και ξεκινάμε από τον “δικό” μας Βασίλη  Πασπαράκης – γνωστός ανωγειανός δεξιοτέχνης λυράρης- ακούγοντας αυθεντικές εκτελέσεις της πρώτης περιόδου της δισκογραφίας της χώρας (1900-1930), μαγεύεται από τα σμυρναίικα που τραγουδούν και παίζουν κρητικοί οργανοπαίχτες και παρακινείται να τα μάθει, ερχόμενος πιο κοντά στην άλλη του μισή καταγωγή, τη μικρασιάτικη. Παράλληλα όμως, αναρωτιέται πώς θα μπορούσε να δώσει ένα τέτοιο ηχόχρωμα στα κρητικά τραγούδια που ήδη παίζει. Α και δικός μας; Μα πολύ απλά γιατί υπηρετεί εδώ και αρκετό διάστημα στο Νοσοκομείο – Κέντρο Υγείας Νάξου καθότι γιατρός – χειρούργος.. 
Ο Μηνάς Παιγνιωτάκης που υπήρξε από τους ανθρώπους που καθιέρωσαν τις τελευταίες δεκαετίες τα παραδοσιακά κρουστά στην κρητική μουσική, μοιράστηκε τις ανησυχίες του Βασίλη Πασπαράκη για αυτή την μουσική διασταύρωση και το όραμα για τον πειραματισμό. Γίνεται ο συνδετικός κρίκος του Βασίλη με το υπόλοιπο μουσικό σχήμα, τον πρωτοψάλτη της Βυζαντινής Μουσικής Μιχάλη Χανιωτάκη και τον φίλο και συνεργάτη του για χρόνια, ουτίστα Στέλιο Κασαπάκη. Η επικοινωνία, η ζεστασιά και η αμοιβαία εκτίμηση ήταν συναισθήματα που γεννήθηκαν αβίαστα, αυτόματα και δεν άργησε να δέσει η ομάδα και να αρχίσει να δουλεύει. Λειτουργούν μεταξύ τους σαν δάσκαλος με μαθητή, με τους ρόλους αυτούς συχνά να εναλλάσσονται, ενώ κάθε φορά ο δάσκαλος δεν κρατάει τα <<μυστικά>> της τέχνης του για τον εαυτό του, αλλά τα μοιράζεται.

Η μεγαλύτερη προσφορά αυτού του νέου ηχογραφήματος είναι η ανάδειξη ποικιλόμορφων στοιχείων ελληνικότητας και η ενίσχυση της ιστορικής μνήμης. Ήχος και διάθεση χαράς και ανάτασης που δε βαραίνει τον ακροατή αλλά τον έλκει να εξοικειωθεί με τα ξεχασμένα αυτά στοιχεία της παραδοσιακής μουσικής. Προκύπτουν όμως και καινοτομίες από τη συγκεκριμένη μουσική διασταύρωση που έχουν ενδιαφέρον για τον ακροατή και μουσικολογικά για την κρητική και μικρασιάτικη παράδοση.

Η φυσιολογική ροή της παράδοσης είναι από τα χωριά (πρωτογενείς τόποι παραγωγής και διάδοσης του παραδοσιακού τραγουδιού) προς τις πόλεις και όχι το αντίστροφο. Αυτή θα πρέπει να είναι η πηγή ακόμα και σήμερα. Οι παραδοσιακοί οργανοπαίχτες που ζουν στις πόλεις οφείλουν να διατηρούν τη σχέση τους με τον τόπο καταγωγής τους αλλά και να εκκινήσουν παράλληλες διαδικασίες δημιουργίας στις πόλεις. Να δεθούν με το τόπο όπου ζουν και με τους ανθρώπους του.

Τους ευχαριστούμε όλους ολόψυχα, καθώς και τους μαθητές των εργαστηρίων και τις οικογένειες τους που μας στηρίζουν πάντα!!!
Ευχαριστούμε επίσης τους συνδιοργανωτές μας, ΝΟΠΠΑΠΠΠΑ και Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, τους χορηγούς αλλά και όλους τους εθελοντές που βοηθάνε για την επιτυχία του φεστιβάλ.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Πανναξιακό (10ο) Πρωτάθλημα Τάβλι: Πρωταθλητής ο ρούκι Βαγγέλης Παπαδόπουλος

Ο Βαγγέλης Παπαδόπουλος το είπε και το έκανε.. Με 3-1 νίκες κατέκτησε το 10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι

Γ. Λεονταρίτης: “Ζήτησε δωρεάν μετακίνηση των ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων”

Η Πρόταση του αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, Γ. Λεονταρίτη αναφορικά με τα πλοία που επιδοτούνται από το κράτος, για τις ανάγκες των αθλητών σε όλο το Ν. Αιγαίο - Τι πρότεινε ο Γιάννης Μαργαρίτης

ΝΕ ΠΑΣΟΚ ΚΥΚΛΑΔΩΝ : ΟΧΙ στην συγκάληψη

Η πρόταση που καταθέτει η ΝΕ ΠΑΣΟΚ Κυκλάδων σχετικά με τα Τέμπη και την πρόταση δυσπιστίας

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Το Επιμελητήριο Κυκλάδων στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο της Διεθνούς Ένωσης Εταιρειών Κρουαζιέρας (CLIA) στη Γένοβα

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τη βιώσιμη ανάπτυξη της κρουαζιέρας στις Κυκλάδες

Δεύτεροι “φτωχότεροι” καταναλωτές της Ευρώπης οι Έλληνες

Εκτός όμως από τον υψηλότερο μέσο πληθωρισμό, πρόσφατη μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποδεικνύει ότι η Ελλάδα πληρώνει ακριβότερα και τον πληθωρισμό της απληστίας, σε σύγκριση με την υπόλοιπη ΕΕ.

Μύκονος – AKTES: Ενημέρωση (30/03) για την Κλιματική Αλλαγή

Ομιλία για την κλιματική αλλαγή από την Εταιρεία Μελέτης Αρχαίων Ακτογραμμών - ΑΚΤΕS .. Που και πότε

10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι: Τελικός και ο πρωτάρης Παπαδόπουλος στη πρόκληση της καριέρας του

Ο μεγάλος τελικός του 10ου Πανναξιακού Πρωταθλήματος Τάβλι ξεκινάει. Ποιος θα επικρατήσει; Ο έμπειρος Μαγκανάρης ή ο ρούκι Παπαδόπουλος;

Αλυκό: Ο Φάρος που “φωτίζει” την γαστρονομία της Νάξου

Ανοίγει την Παρασκευή 5 Απριλίου ο Φάρος του Αλυκού - Τι περιλαμβάνει το μενού

Νάξος (Αγγίδια) – Ενοριακός Ναός Αγίου Χαραλάμπους: Ψήφισμα για την εκδημία του Δημητρίου Σέργη

Το ψήφισμα του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ενοριακού Ναού Αγίου Χαραλάμπους Αγγιδίων Νάξου για το θάνατο του Δημητρίου Σέργη

Απόκριες 2024: Το “ευχαριστώ” από το Σύλλογο Γυναικών Κωμιακής (video)

Τα μέλη του Συλλόγου Γυναικών Κωμιακής με ανάρτησή τους στα social media λένε ένα μεγάλο "ευχαριστώ" σε όσους βρέθηκαν στην πανέμορφη Κωμιακή (video)

Η δράση της Μαρίας Καρυστιανού δείχνει το δρόμο για μία κοινωνία που δεν θα ανέχεται την αδικία

Ο Αλέκος Αρβανιτάς αναλύει την εβδομάδα που μας πέρασε... Από την Καρυστιανού στις Βρυξέλλες έως τον Λοβέρδο και τη Νέα Δημοκρατία - Την Ακρίβεια έως τον Γεωργιάδη και τις απαντήσεις του.. Αναρωτιέται δε εάν στην Ελλάδα γίνονται τέτοια πράγματα

Naxos Medical: Επίσκεψη από τον πλαστικό χειρουργό Νικόλαο Μουστάκη

Σάββατο 23 Μαρτίου θα πραγματοποιήσει προγραμματισμένο Ιατρείο ο Στρατιωτικός Ιατρός, Πλαστικός Επανορθωτικός και Αισθητικός Χειρουργός, Νικόλαος Μουστάκης

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Αφρική: Ο Ναξιώτης ορειβάτης που κατέκτησε το Κιλιμάντζαρο

Ο Αντώνης Μαργαρίτης πέτυχε έναν άθλο. Κατάφερε να ανέβει στην ψηλότερη κορυφή βουνού στην Αφρική - Πως περιγράφει την εμπειρία του

Επαρχείο Νάξου – Τμήμα Δημόσιας Υγείας: Περί ορθής διαχείρισης των υγρών αποβλήτων

Ενημέρωση για τη σωστή διαχείριση των υγρών αποβλήτων ενόψει τουριστικής σεζόν