Ο Δραμουντάνης στο "μαγαζί της Χάιδως"

Στο «μαγαζί της Χάιδως»… Ένα πανέμορφο αναπαλαιωμένο κτήριο στον Δανακό όπου εδώ και έναν περίπου χρόνο έχει ανοίξει τις πόρτες του και προσπαθεί να δώσει ζωή στον Δανακό. Ένα χωριό που λόγω θέσης έχει τις δικές του ιδιαιτερότητες. Ένα μαγαζί , το οποίο συνεχίζει μία παράδοση δεκαετιών καθότι από τα πρώτα «μαγαζιά» του χωριού εκεί όπου βρίσκονταν όχι μόνο το τηλεφωνικό κέντρο αλλά και το πρώτο … πικ απ με τους κατοίκους να μαζεύονται τα βράδια για να συζητήσουν και να μάθουν τις τελευταίες εξελίξεις. Και μάλιστα σήμερα επανέρχεται στο προσκήνιο με το όνομα που όλοι το γνώριζαν στην οικογένεια Φλώρακα «το μαγαζί»…. Κι αυτό γιατί τα είχε και πρόφερε τα πάντα. Και σήμερα λίγο πολύ υπό την διεύθυνση της Χάιδως Φλώρακα, της μικρότερης κόρης, προσφέρει ότι σχεδόν ζητήσει κανείς. Το κυριότερο όμως; Θέλει να δώσει όχι μόνο πνοή στο χωριό αλλά να το επαναφέρει στο χάρτη της καθημερινότητας της Νάξου.

Βλέπετε, οι περισσότεροι ακούν «Δανακός» και …τρέχουν μακριά. Η απόσταση αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για αρκετούς ώστε να έρθουν στον πανέμορφο Δανακό όμως μία σειρά από πολιτιστικές δράσεις είναι ένα καλό έναυσμα. Όπως η εκδήλωση «Η Κρήτη στη Νάξο» που διοργανώθηκε από την Χάιδω Φλώρακα και είναι σε δόσεις. Η μία ήταν χθες με την Πανσέληνο και η άλλη σήμερα. Στη παλιά πλατεία του χωριού. Με πρωταγωνιστή τον Αχιλλέα Δραμουντάνη, έναν από τους πλέον παραδοσιακούς τραγουδοποιούς της Κρήτης που παρά το νεαρό της ηλικίας του θεωρείται από τους πλέον ιδανικούς εκπροσώπους της κρητικής παράδοσης. Στο πλευρό του οι μουσικοί Μανώλης Αλεγκάκης και Αρης Ζαχαρουδιάκης, ενώ ο άνθρωπος που μεσολάβησε για να γίνει αυτό το ξεχωριστό … πάντρεμα δεν είναι άλλος από τον πατήρ Ανδρέα Κεφαλογιάννη από τα Ανώγεια. Έναν ιερέα με πλούσια δράση τόσο εντός όσο κι εκτός της Εκκλησίας που έχει πολύ καλές σχέσεις με τη Νάξο, όπως δήλωσε μάλιστα έχει βαφτισιμιό εδώ (γνωστού τραγουδοποιού της Απειράνθου) και λατρεύει την ορεινή Νάξο αφού του θυμίζει τα Ανώγεια και εν γένει την πατρίδα του.

Όσοι δεν παρακολούθησαν χθες την εκδήλωση στο Δανακό, έχουν μία ακόμη ευκαιρία σήμερα. Ο Αχιλλέας Δραμουντάνης έχει έντονη δισκογραφική δραστηριότητα ενώ πρόσφατα έκλεψε τη παράσταση χάρη στην κίνηση του πατήρ Ανδρέα να τον καλέσει σε μνημόσυνο και να τραγουδήσει εντός του ενοριακού ναού, το τραγούδι «Ω Παναγιά μου Ανωγιανή» που θεωρείται ο … ύμνος των Ανωγείων και το οποίο μπορείτε να ακούσετε a capella στο video που ακολουθεί και προέρχεται από τη συνέντευξη που έδωσαν στον Γιώργο Λογοθέτη και την εκπομπή «Μεσημεριανοί Ραδιοργασμοί» του ραδιοφωνικού σταθμού «Aegean Voice 107,5 – Η φωνή του Αιγαίου» 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News