Ο Λευτέρης Ελευθερίου πάει (07/10) Ηρώδειο με τη "Θυσία του Αβραάμ"

«Η θυσία του Αβραάμ», το αριστούργημα της κρητικής λογοτεχνίας του Βιτσέντζου Κορνάρου, θα παρουσιαστεί στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού την Κυριακή 7 Οκτωβρίου, σε σκηνοθεσία Ηλία Μαλανδρή και μουσική Χρήστου Λεοντή, με μια μοναδική σύμπλευση κορυφαίων καλλιτεχνών -όπως οι Νικήτας Τσακίρογλου, Δέσποινα Μπεμπεδέλη, Γρηγόρης Βαλτινός, Λευτέρης Ελευθερίου, αλλά και ο Ψαραντώνης- πλαισιωμένων από καταξιωμένους μουσικούς και χορευτές. 

Ατμόσφαιρα κατανυκτική, αναγεννησιακές μελωδίες σε συνδυασμό με αυτοσχέδια όργανα και παραδοσιακά ακούσματα. η παράσταση σε όλη της τη δομή δίνει σάρκα και οστά σε αυτό ακριβώς που εκπροσωπεί το έργο: μία γέφυρα επικοινωνίας της ελληνικής παράδοσης της εποχής με τον ευρωπαϊκό αναγεννησιακό πολιτισμό του 16ου αιώνα, μια αναγέννηση από τις στάχτες της, της ξεχασμένης και παρηκμασμένης ελληνικής γραμματείας. Σε αυτό το πλαίσιο, η ενεργή ανάμειξη του Ιταλικού πρωτότυπου έργου του Luigi Grotto, πάνω στο οποίο θεωρείτε ότι βασίστηκε η συγγραφή της Θυσίας είναι καθοριστική. Ο Λευτέρης Ελευθερίουσε άπταιστα ιταλικά (θα υπάρχουν υπέρτιτλοι) ερμηνεύει αυτό το δύσκολο κομμάτι της παράστασης, με περισσή προσήλωση και εκφραστικότητα.

Το έργο ανεβαίνει με πρωτοβουλία της Εταιρείας Φίλων Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά, με την αιγίδα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Κρητικών Σωματείων και τη συνεργασία του The Greek Institute που εδρεύει στο Harvard στη Βοστώνη.

Τα καθαρά έσοδα που θα προκύψουν από την παράσταση θα διατεθούν από την Εταιρεία Φίλων Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά στον Σύλλογο Γονέων Παιδιών με νεοπλασματική Ασθένεια «Φλόγα».

Η υπόθεση του έργου είναι το γνωστό επεισόδιο της Παλαιάς Διαθήκης. Ο Θεός προστάζει τον Αβραάμ να θυσιάσει τον γιο του Ισαάκ (Γένεση κεφ. 22). Ο πιστός Αβραάμ, έπειτα από έντονη ψυχική δοκιμασία αποφασίζει να υπακούσει. Με μεγάλη προσπάθεια πείθει τη Σάρα να αποδεχθεί την εντολή και προετοιμάζει τον Ισαάκ για το ταξίδι, με πρόσχημα ότι θα θυσιάσουν ένα αρνί.
 

Όταν φτάνουν στο βουνό όπου θα γίνει η θυσία, ο Αβραάμ ανακοινώνει στον Ισαάκ τον πραγματικό σκοπό του ταξιδιού τους και ο Ισαάκ προσπαθεί να τον μεταπείσει. Τη στιγμή που ο Αβραάμ ετοιμάζεται να τελέσει τη θυσία, εμφανίζεται ο άγγελος που λυτρώνει τον Ισαάκ και τον αντικαθιστά με ένα αρνί. Το έργο τελειώνει με την επιστροφή του Αβραάμ και του Ισαάκ και την προσευχή του Αβραάμ που υμνεί την παντοδυναμία του Θεού.

Συντελεστές
Ερμηνεύουν οι: Νικήτας Τσακίρογλου (Αβραάμ), Δέσποινα Μπεμπεδέλη (Σάρρα), Χρυσάνθη Γεωργαντίδου (Άντα), Γιάννης Γρηγοράκης (Angelo), Χριστιάννα Ματζουράνη (Ταμάρ), Νίκος Τσεργάς (Σιμπάν), Κωνσταντίνος Φερεντούρος (Σώφερ), Γρηγόρης Φρέσκος (Ισαάκ). Σόλο λύρα Ηλίας Τουσούνης, Λευτέρης Ελευθερίου (σε κείμενα Luigi Grotto). Αφηγητής -  Γρηγόρης Βαλτινός.

Μουσικοί: Βασίλης Ραψανιώτης, Μιχάλης Πορφύρης. Μουσική Ορατορίου: Χρήστος Λεοντής, Αντώνης Παπαγγελής. Παραδοσιακή μουσική: Ψαραντώνης, Νίκη Ξυλούρη στον ρόλο του Άγγελου.

Με πληροφορίες από την ιστοσελίδα naftemporiki.gr (fotografia: JULIE GEORGANTIDOU)