Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΈξοδοςΟ Ταρζάν επιστρέφει

Ο Ταρζάν επιστρέφει

|

Πιο επικός από ποτέ ο Ταρζάν στην μεγάλη οθόνη του Cine Naxos σε διπλές παραστάσεις από την Πέμπτη 7 Ιουλίου έως και την Τετάρτη 13 Ιουλίου – Να είστε όλοι εκεί  

O Ταρζάν είναι ο ήρωας που ήξερε ο προπάππους σου, γνώριζε ο παππούς σου, εννοείται ότι ξέρεις εσύ και είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα τον γνωρίσουν τα παιδιά σου και τα εγγόνια σου. Πάνω από εκατό χρόνια ζωής μετράει η θρυλική φιγούρα του ανθρώπου της ζούγκλας που έγραψε ο  Edgar Rice Burroughs το 1912 και ακολουθήθηκε από 23 συγγραφικές συνέχειες από τον ίδιο συγγραφέα αλλά και από άλλες διασκευές που δεν συμμετείχε ο ίδιος.

Ο Ταρζάν, που σημαίνει Λευκό Δέρμα στη γλώσσα των πιθήκων, ήταν ο γιος δυο εγκατελειμένων Άγγλων στις ζούγκλες της δυτικής Αφρικής. Σε αυτή την περιοχή της ζώνης του Ισημερινού γεννιέται ο Ταρζάν από τον Λόρδο και την Λαίδη Greystoke και υιοθετείται όντας ακόμα μωρό από τη θηλυκή πίθηκο  Kala ύστερα από τον θάνατο των γονιών του (ο πατέρας του σκοτώνεται από τον βασιλιά των πιθήκων). Ο Ταρζάν ανατρέφεται ως πίθηκος χωρίς να γνωρίζει το παρελθόν του. Η φυσική του όμως διαφορά σε σχέση με τους άλλους πιθήκους τον κάνει να αποξενωθεί και να οδηγηθεί στην καμπίνα των γονιών του όπου και θα βρει ομοιότητες με τις εικόνες των ανθρώπων που θα ανακαλύψει στα βιβλία του φυσικού του πατέρα. Θα μάθει μόνος του να διαβάζει αυτά τα βιβλία, γίνεται μεγάλος κυνηγός χρησιμοποιώντας και το μαχαίρι του πατέρα του και καταφέρνει να πάρει εκδίκηση σκοτώνοντας τον βασιλιά των πιθήκων, παίρνοντας τελικά τη θέση του.

Το βιβλίο

Τα βιβλία όμως ήταν μόνο η αρχή αφού ο Ταρζάν έμελλε να γίνει μια από τις πιο αναγνωρίσιμες και αγαπημένες μορφές της ποπ κουλτούρας όλου του προηγούμενου αιώνα σε όλες τις μορφές της.

Τα βιβλία ακολουθήθηκαν πολύ σύντομα από μια μεγάλη σειρά ταινιών με διάφορους πρωταγωνιστές, από τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές σειρές, κόμιξ, ταινίες κινουμένων σχεδίων, παιδικά βιβλία, ηλεκτρονικά παιχνίδια, μέχρι και θεατρικές παραστάσεις.

Η τεράστια αναγνώριση ήρθε από τις κινηματογραφικές διασκευές του χαρακτήρα, πρώτα στην εποχή του βωβού κινηματογράφου όπου γυρίστηκαν 8 ταινίες ανάμεσα στο 1918 και το 1929. Τον ήρωα υποδήθηκαν διάφοροι ηθοποιοί της εποχής όπως ο Elmo Lincoln (3 φορές), ο Frank Merrill (2 φορές) και από μία φορά Gene Pollar, ο James Pierce, P. Dempsey Tabler.

Κινηματογράφος

Η έκρηξη δημοτικότητας του χαρακτήρα ήρθε στη δεκαετία του 30, όταν οι ταινίες είχαν αποκτήσει πλέον φωνή. Ο ηθοποιός που τον ενσάρκωσε 12 φορές μέσα σε 16 χρόνια δεν ήταν καν ηθοποιός αλλά ο θρύλος της κολύμβυσης στο πρώτο μισό του 20 αιώνα, ο Johnny Weissmuller. Ο αήττητος παγκόσμιος πρωταθλητής, ολυμπιονίκης και κάτοχος πολλών παγκοσμίων ρεκόρ κατάφερε να κερδίσει και την αιώνια καταξίωση ως ο πιο αγαπητός Ταρζάν. Το όνομά του έγινε συνώνυμο με το όνομα Ταρζάν κάτι που έμελλε να είναι και τροχοπέδη για την υπόλοιπη κινηματογραφική του καριέρα σε άλλους ρόλους που έμεινε φτωχή.     Εξάλλου ο ίδιος είχε παραδεχτεί ότι αρκούσε απλά να φορέσει τη στολή του Ταρζάν, να φωνάζει Me Tarzan, you Jane για να εισπράττει εκατομμύρια. Οι ταινίες που συμμετείχε ο Johnny Weissmuller με τη διάσημη κραυγή του ως Ταρζάν ήταν οι Tarzan the Ape Man (1932), Tarzan and His Mate (1934), Tarzan Escapes (1936), Tarzan Finds a Son! (1939), Tarzan’s Secret Treasure (1941), Tarzan’s New York Adventure (1942), Tarzan Triumphs (1943), Tarzan’s Desert Mystery (1943), Tarzan and the Amazons (1945), Tarzan and the Leopard Woman (1946), Tarzan and the Huntress (1947) και το Tarzan and the Mermaids (1948).

Η μετά-Βαϊσμίλερ εποχή στις δεκαετίες του 50, 60 και 70 ήταν φυσιολογικό να έχει πολλά σκαμπανεβάσματα από καλλιτεχνικής και εμπορικής επιτυχίας στις νέες ταινίες του Ταρζάν. Πολλοί διαφορετικοί ηθοποιοί υπηρέτησαν τον χαρακτήρα, πολλοί διαφορετικοί σκηνοθέτες και παραγωγοί με διαφορετικές ιδέες για το πού μπορούσε να κινηθεί σεναριακά ο βασιλιάς της ζούγκλας.

Τα μούσκουλα

Ο Lex Barker ήταν ο πρώτος διάδοχος του Βαϊσμίλερ και έκανε μια πεντάδα ταινιών ως Ταρζάν μέσα σε μια πενταετία. Μετά το 1955 η μόδα που ήρθε από τα ιταλικά στούντιο της Τσινετσιτά χτύπησε και την πόρτα του Ταρζάν. Η φιγούρα του Ταρζάν με το σώμα κολυμβητή αντικαταστάθηκε από έναν Ταρζάν με σώμα μπόντι-μπίλντερ, στα πρότυπα των ηρώων της μυθολογίας και άλλων ψευδοϊστορικών προσώπων των ιταλικών στούντιο. Ο Ταρζάν πλέον έμοιαζε με τον Ηρακλή, τον Μασίστα, τον Γολιάθ και δεν είναι τυχαίο ότι ο μπόντι μπίλντερ Gordon Scott που θα ερμήνευε 6 φορές τον ρόλο του Ταρζάν από το 1955-1960 αργότερα θα έπαιζε και τον Ηρακλή, τον Σαμψών, μονομάχους στην αρένα κοκ. Ο Ταρζάν πλέον ήταν ένας μουσκουλάτος ήρωας. Λίγο αργότερα ο χαρακτήρας που μεγάλωσε στην Αφρική θα βρισκόταν σε σενάρια να πολεμάει με ελικόπτερα στο Μεξικό, να σκοτώνει με τεράστια μπουκάλια coca cola ανθρώπους σε γήπεδα και άλλες πολλές ομορφιές, προϊόντα της φαντασίας σεναριογράφων που μετέφεραν τον μύθο πολύ μακριά από τα πρότυπα των βιβλίων του Burroughs.

Μια σοβαρή προσπάθεια να επιστρέψει ο χαρακτήρας στο πρωτότυπο υλικό έγινε τον 1984 με το Greystoke: The Legend of Tarzan, Lord of the Apes και πρωταγωνιστή τον «Highlander» Christophe Lambert. Είχε προηγηθεί η εμπορική επιτυχία Tarzan, the Ape Man του 1981 που περισσότερο έγινε για να εκμεταλλευτεί τα κάλλη της οπτασίας των 80s Bo Derek, στο ρόλο της Τζέιν, παρά για να αναστήσει τον μύθο του Ταρζάν που είχε πάρει την κάτω βόλτα.

Ο νέος Ταρζάν

Το 1998 στο Tarzan and the Lost City ο Casper Van Dien, φρέσκος από την επιτυχία του στο Starship Troopers, προσπάθησε ανεπιτυχώς να γίνει σταρ του Χόλυγουντ δοκιμάζοντας την τύχη του ως Ταρζάν. Θα έμελλε να είναι και ο τελευταίος Ταρζάν της μεγάλης οθόνης μέχρι να φτάσουμε στο 2016.

Kαι φτάνουμε στα 2016 όπου μετά από 13 χρόνια προσπαθειών, αλλαγών στα πρόσωπα των δημιουργών, των παραγωγών και στον σχεδιασμό της ταινίας φτάνουμε τον Ιούλιο να υποδεχόμαστε τη νέα ταινία του Ταρζάν με τίτλο The Legend of Tarzan και σκηνοθέτη τον David Yates των ταινιών με ήρωα τον Χάρι Πόττερ. Στον ρόλο του Ταρζάν η προσωπική επιλογή του σκνοθέτη Alexander Skarsgård, που ξεχώρισε στο True Blood. Στο ρόλο της αγαπημένης του Τζέιν η Margot Robbie μια από τις λίγες γυναίκες ηθοποιούς που θα μπορούσαν να σταθούν δίπλα στην Βο Derek και να μην αισθάνονται ότι υστερούν σε ομορφιά και λάμψη. Ο Samuel Jackson και ο Christoph Waltz στον ρόλο του κακού είναι τα κερασάκια στην τούρτα μιας πολλά υποσχόμενης παραγωγής, όπως βλέπουμε στο τρέιλερ που ακολουθεί. Θα μπορέσει να αναστήσει τον μύθο του βασιλιά της ζούγκλας που προστατεύει τα ζώα και την αγαπημένη του απέναντι στον αγγλικό επεκτατισμό και την απληστία του σύγχρονου πολιτισμού; Η απάντηση στις αίθουσες.
Πηγή: Koolnews.gr 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Εκτακτο – Ολυμπιακή φλόγα: Λόγω καιρικών συνθηκών αλλάζει η ώρα άφιξης στη Νάξο

Λόγω καιρικών συνθηκών αλλάζει η ώρα άφιξης της Ολυμπιακής φλόγας στις Κυκλάδες - Μία ώρα νωρίτερα η τελετή, πως διαμορφώνεται το πρόγραμμα στη Νάξο

Tourism Awards: Βραβείο για τις καινοτόμες εμπειρίες ψηφιακής περιήγησης του NAXOS AR

Η MOPTIL συνδέει τον πολιτισμό με τον τουρισμό μέσω της τεχνολογίας και διακρίθηκε με δυο βραβεία για εμπειρίες ψηφιακής περιήγησης σε αρχαιολογικούς χώρους: Gold στην κατηγορία Digital Innovation - Καινοτόμο Concept για την εφαρμογή NAXOS AR και Silver στην κατηγορία Travel Services - Applications για την εφαρμογή DIGIPAST.

“Καλάθι του Νονού”: Ξεκινάει στις 22 Απριλίου, τι περιλαμβάνει

Το "Καλάθι του Νονού" είναι πραγματικότητα - Ποια προϊόντα περιλαμβάνει και πότε έρχεται το "Καλάθι του Πάσχα"

National Geographic για Σίφνο: Ο κορυφαίος γαστρονομικός προορισμός

Ως το καλύτερο νησί της Ελλάδας για γαστρονομικές απολαύσεις και παραδοσιακά πανηγύρια προβάλλεται η Σίφνος και στον κατάλογο που δημοσίευσε το ισπανικό Conde Nast Traveler

Ολυμπιακή Φλόγα – Νάξος: Κίνηση οχημάτων από και προς το λιμάνι μέσω Περιφερειακού δρόμου

Ενημέρωση από το Λιμεναρχείο Νάξου για την κίνηση οχημάτων από και προς το λιμάνι της Νάξου - Που θα δέσει ο Σκοπελίτης

Golden Star Ferries: Το “Andros Queen” πιάνει φέτος και Πάρο

GOLDEN NEWS: ΝΕΟ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ ΠΡΟΣ ΠΑΡΟ ΜΕ ΤΟ ANDROS QUEEN!

Ευρώπη: Νησιά των Κυκλάδων μεταξύ των επτά πιο απειλούμενων μνημείων και τόπων

Κυκλάδες: μεταξύ των 7 πιο απειλούμενων μνημείων & τόπων στην Ευρώπη

Πάει… Τούμπα ο (φανατικός Παναθηναϊκός)! Ανδρουλάκης

Τι θα κάνει στη Θεσσαλονίκη ο Νίκος Ανδρουλάκης;

Ολυμπιακή Φλόγα – Νάξος: Επίσκεψη από την πρωταθλήτρια Στίβου, Ολγα Βασδέκη

Οι Ολγα Βασδέκη, Βασίλης Σοφικίτης και Lennart Neubauer θα είναι τρείς από τους οκτώ λαμπαδηδρόμος της αυριανής δράσης από το Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Ολυμπιακή Φλόγα: Στη Σαντορίνη ταξιδεύει ο Γιώργος Λεονταρίτης

"Στη Σαντορίνη ο Γιώργος Λεονταρίτης για την υποδοχή της Ολυμπιακής Φλόγας"

Princess Cruises: Ακύρωση επισκέψεων του “Sun Princess” στη Σαντορίνη

Το Sun Princess ακύρωσε τα δρομολόγια στη Σαντορίνη λόγω συνωστισμού κρουαζιερόπλοιων - Επιλέγει Χανιά

ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου: Με εισήγηση Δημήτρη Λιανού, προσφυγή στη Δικαιοσύνη για τους αιγιαλούς

Στη Δικαιοσύνη προσφεύγει η ΠΕΔ για τον αιγιαλό και την παραλία - Ποια ήταν η πρόταση Δημάρχου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Δημήτρη Λιανού

Blue Star Ferries: Παράταση μίας ακόμη εβδομάδας για το “Blue Star 1”

Μία ακόμη εβδομάδα θα μείνει στη γραμμή της Παροναξίας το Blue Star 1....

Φόρτωμας σε Πιερρακάκη: “Να είναι πανέτοιμα τα σχολεία των Κυκλάδων τη νέα χρονιά”

Συνάντηση εργασίας Φίλιππου Φόρτωμα με τον Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Κυριάκο Πιερρακάκη

Attica Group: Απέκτησε τρία ξενοδοχεία στις Κυκλάδες, εξετάζει κι άλλες εξαγορές ακινήτων

Τρίτο ξενοδοχείο στις Κυκλάδες απέκτησε η Attica Group - Εξετάζει περαιτέρω εξαγορές μονάδων σε νησιά που εξυπηρετεί με τον στόλο της

Ολυμπιακή Φλόγα – Νάξος: Επίσκεψη από την πρωταθλήτρια Στίβου, Ολγα Βασδέκη

Οι Ολγα Βασδέκη, Βασίλης Σοφικίτης και Lennart Neubauer θα είναι τρείς από τους οκτώ λαμπαδηδρόμος της αυριανής δράσης από το Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Cycladic Identity – Ιος: Ολοκληρώθηκε το πρώτο πρόγραμμa με τίτλο “Το βλέμμα της Νεότητας στις Κυκλάδες”

Το πρόγραμμα παρουσιάστηκε την Κυριακή 31 Μαρτίου στους κατοίκους του νησιού

Αμοργός: Το νησί που… κόβει την ανάσα!!

Εκεί γυρίστηκε η ταινία του 1988 «Le Grand Bleu» (The Big Blue) με τον Jean Reno. Η ταινία έγινε μια από τις πιο επιτυχημένες εμπορικά ταινίες της Γαλλίας.

Express Skopelitis: Μια μέρα σαν όλες τις άλλες….

To Express Skopelitis συνεχίζει το δρομολόγιό του...

Κυκλάδες: Πως διαμορφώνεται ο δικαστικός χάρτης, ποια ειρηνοδικεία καταργούνται

Ολες οι προτεινόμενες αλλαγές μέσω του Δικαστικού Χάρτη που είναι σε διαβούλευση για τις Κυκλάδες - Οι οργανικές θέσεις και τα ειρηνοδικεία που καταργούνται...