Πάρος: "Όνειρο στο Κύμα & Έρως Ήρως" με τον Θεμιστοκλή Καρποδίνη

"Ο ρόλος που υποδύομαι θα μπορούσε ίσως να είναι ο ίδιος ο Παπαδιαμάντης.  Είναι ένας άντρας γύρω στα τριάντα, όπου μέσα στο δικηγορικό γραφείο που εργάζεται ως βοηθός, αντί να φέρει εις πέρας τις δουλειές που του έχει αναθέσει το αφεντικό του… κάθεται και γράφει διηγήματα. Με αυτόν τον τρόπο, μέσα σε λίγα τετραγωνικά μέτρα όπου αισθάνεται εγκλωβισμένος και περιορισμένος, ζει ξανά μέσα από τα γραπτά του στιγμές της παιδικής και εφηβικής του ηλικίας στιγμές από τα χρόνια που, όπως και ο ίδιος λέει, ήταν ακόμη «φυσικός άνθρωπος».  ....  Στόχος μας ήταν ο λόγος του, η ανάδειξη της μουσικής και των νοημάτων του. Μέσα από αυτή τη διαδικασία της πραγματικής ενσάρκωσης του λόγου του θα μπορούσε ίσως ο ρόλος να είναι και ο ίδιος ο Παπαδιαμάντης. Πέρα όμως από το πώς αισθάνομαι εγώ όταν είμαι στη σκηνή, το οποίο θεωρώ πως δεν αφορά το κοινό πραγματικά, μόνο οι θεατές μπορούν να πουν αν αυτός ο ρόλος είναι ή όχι ο Παπαδιαμάντης". 

Αυτό αναφέρει το 2015 σε συνέντευξή του στην ιστοσελίδα noizy.gr ο πρωταγωνιστής της παράστασης "Ερως - Ηρως" Θεμιστοκλής Καρποδίνης... Ο συντοπίτης πριν από δυο χρόνια ήταν στην Μουτσούνα σε μία εξαίρετη παράσταση και απόψε βρίσκεται στη Πάρο. Και λίγο μετά τις 9 στο θέατρο Αρχίλογος θα απολαύσουμε μία ακόμη παράσταση... 

Το «Όνειρο στο κύμα, Έρως Ήρως», βασίζεται στα ομώνυμα διηγήματα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη σε διδασκαλία ερμηνείας και σκηνοθεσία Δήμου Αβδελιώδη με τον Θεμιστοκλή Καρποδίνη, που συναρπάζει από την πρώτη στιγμή έως την λυτρωτική κορύφωση του τέλους. Παράσταση που έχει εξυμνηθεί από το κοινό και την κριτική, χαρακτηρισμένη ως “Βάλσαμο και θεραπεία ψυχής” και ως μοναδική στην ανάδειξη του πνεύματος του Παπαδιαμάντη.

21:00, Θέατρο Αρχίλοχος, Άι Γιάννης Δέτης

ΣΚΗΝΟΘΕΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ & ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
Με τα δύο αυτά διηγήματα ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης αποδίδει συναρπαστικά δύο όψεις του Έρωτα. Στο πρώτο, μας μεταφέρει σ’ ένα νυκτερινό, καλοκαιρινό τοπίο, όπου αντικρίζει με δέος την ομορφιά της νεαρής συνομήλικής του Μοσχούλας, καθώς εκείνη κολυμπώντας αναδύεται γυμνή μέσα απ’ τη φωσφορίζουσα θάλασσα στο φως της Σελήνης. Όταν κινδυνεύει αίφνης να πνιγεί, εκείνος βουτά και την σώζει μεταφέροντας την στην ακρογιαλιά. Ο κρυφός έρωτάς του για κείνη παραμένει πλατωνικός και αθώος. Η ευχαρίστηση ότι της έσωσε τη ζωή αποκτά μεγαλύτερη αξία από την ερωτική επιθυμία.
Στο δεύτερο διήγημα, που θα μπορούσε να ήταν η φυσική εξέλιξη της προηγούμενης ιστορίας, ο έρωτας του νεαρού Γιωργή γίνεται πάθος, όταν κινδυνεύει να χάσει για πάντα την αγαπημένη του από έναν πολύ μεγαλύτερό του και ευκατάστατο Άνδρα, όταν έρχεται στο νησί μυστικά, σε συνεννόηση με την μητέρα της, να την αρραβωνιασθεί και να την παντρευτεί την ίδια ημέρα. Η ταραγμένη σκέψη του Γιωργή σχεδιάζει να πνίξει τον Γαμβρό και την Μητέρα της αγαπημένης του, την ώρα που τους μεταφέρει με την βάρκα του στην πατρίδα του Γαμβρού, και είναι αποφασισμένος να το κάνει…..

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ
Δραματουργία / Διδασκαλία Ερμηνείας /Σκηνική Όψη / Σκηνοθεσία, Δήμος Αβδελιώδης
Ερμηνεύει ο Θεμιστοκλής Καρποδίνης
Μουσική: Claude Debussy, “La mer” Μουσική 
Επιμέλεια: Δήμος Αβδελιώδης 

Διεύθυνση Παραγωγής: Στεφανία Βλάχου 
Βοηθοί Σκηνοθέτη: Αλεξία Φωτιάδη, Γιάννης Κολόι Εκτέλεση Σκηνικών: Παναγιώτης Μανίκας
Φωτογράφος: Βασίλης Μακρής
Ηλεκτρολόγος: Γιώργος Σηφάκης
Διάρκεια παράστασης: 90 λεπτά

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News