Σαντορίνη: Αφιέρωμα στους "Φύλακες του Αιγαίου" (video)

Η αυριανή ημέρα, Τρίτη 24 Οκτωβρίου, είναι ιδιαίτερα σημαντική για την Σαντορίνη… Ο λόγος; Μα γιατί πολύ απλά θα προβληθεί ένα ντοκιμαντέρ που αγγίζει τις καρδιές όλων των κατοίκων του νησιού… Έχει πρωταγωνιστή τον Πέτρο Νικολαϊδη, ο οποίος έφυγε πρόσφατα από τη ζωή και ήταν ένας από τους ανθρώπους που στήριξαν όσοι λίγοι την έρευνα για την βελτίωση του περιβάλλοντος. Μάλιστα, στην προβολή θα δώσει το παρών και ο Πιερ Υβ Κουστώ, όχι μόνο προσωπικός φίλος του Νικολαϊδη αλλά και λάτρης της Σαντορίνης…

Ας δούμε τη σχετική περιγραφή από την ιστοσελίδα santonews.com

“Στη μνήμη του εκλιπόντα φίλου και πρωτεργάτη στην προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος των Κυκλάδων, Πέτρου Νικολαΐδη, που έφυγε πρόσφατα από τη ζωή, θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ «Φύλακες του Αιγαίου» του Όμηρου Ευαγγελινού, την Τρίτη 24 Οκτωβρίου, στις 19:30 στο σινεμά Villaggio στο Καμάρι.

Στην εκδήλωση θα παρευρεθεί ο Πιερ Υβ Κουστώ, προσωπικός φίλος και συνεργάτης του αείμνηστου Πέτρου, εμπνευστής της δημιουργίας της Θαλάσσιας Προστατευόμενης Περιοχής, όσο και σε όλες τις πρότερες θαλάσσιες περιβαλλοντικές δράσεις στη Σαντορίνη.

Ο Πέτρος Νικολαΐδης υπήρξε αρωγός στην προσπάθεια θεσμοθέτησης της Θαλάσσιας Προστατευόμενης Περιοχής της Σαντορίνης, από την ημέρα της σύλληψης της ιδέας, με συνεχή παρουσία και ακούραστη συμβολή σε όλες τις δράσεις για την επίτευξή της. Ο Πέτρος θα λέγαμε πως ήταν ένα με τη θάλασσα, Βιολόγος, Ωκεανογράφος και Δύτης με τεράστια εμπειρία και μακροχρόνιες συνεργασίες με πλήθος επιστημόνων, δημόσιων και ιδιωτικών φορέων και ανθρώπων που αγαπάνε και φροντίζουν τη θάλασσα. Η ζωή και το έργο του αποτελούν παράδειγμα για όλους μας, και έμπνευση να συνεχίσουμε ακούραστα τις προσπάθειες για την ουσιαστική προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος των Κυκλάδων και γενικότερα των θαλάσσιων οικοσυστημάτων. Ο Πέτρος είχε συμβάλλει σημαντικά στην ίδρυση του συλλόγου και είχε αναγνωριστεί ως επίτιμο μέλος της «Θηραϊκής Θάλασσας», ενώ είχε παράλληλα πρωταγωνιστήσει στο ντοκιμαντέρ που θα προβληθεί.

Η είσοδος είναι ελεύθερη και θα ακολουθήσει συζήτηση με τον σκηνοθέτη, μέλη της «Θηραϊκής Θάλασσας» και τον Πιερ Υβ Κουστώ για την ανάγκη προστασίας των θαλασσών μας και την σημασία των Θαλάσσιων Προστατευόμενων Περιοχών στη διαχείριση του υδάτινου φυσικού πλούτου των Κυκλάδων.

Οι φύλακες του Αιγαίου

Όσο για τους «GUARDIANS OF THE AEGEAN»; H πενταετής οδύσσεια του κινηματογραφιστή Όμηρου Ευαγγελινού καθώς ταξιδεύει με ένα παλιό ψαροκάικο στα νησιά των Κυκλάδων για να ερευνήσει το θέμα της υπεραλίευσης και τον αγώνα επιβίωσης των μικρών ψαράδων στις ακτές του Αιγαίου.

Εκεί καταγράφει μια κατάσταση αναρχίας και χάους όπου οι καθημερινές παράνομες πειρατικές τακτικές όπως η χρήση δυναμίτη και η μεγάλης κλίμακας αλιεία, έχουν επιφέρει δραματικά αποτελέσματα στα ιχθυοαποθέματα. Καθ’ οδόν μαθαίνει για ένα σχέδιο προστασίας που δημιουργείται με πρωτοβουλία του Πιερ Ιβ Κουστό, καταλήγει στη Σαντορίνη, όπου παρακολουθεί τις προσπάθειες του τελευταίου να ενώσει ντόπιους ψαράδες, επιστήμονες και πολιτικούς, με σκοπό τη δημιουργία μιας Θαλάσσιας Προστατευόμενης Περιοχής.

Τέτοιες πρωτοβουλίες προστασίας του περιβάλλοντος που γεννιούνται από τους άμεσα εμπλεκόμενους είναι ελάχιστες παγκοσμίως…

Παραγωγή: Ελληνική

Σκηνοθεσία: Όμηρος Ευαγγελινός

Διάρκεια: 87’

Σενάριο: Όμηρος Ευαγγελινός

Αφήγηση: Γρηγόρης Πατρικαρέας

Έτος παραγωγής: (2016)

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News