Σαντορίνη - Κινηματογραφική Λέσχη: Προβολή της ταινίας "Το Σωσίβιο" (video)

Ταινία - Σωσίβιο

Και οι προβολές της Κινηματογραφικής Λέσχης Θήρας καλά κραούν...  Και λειτουργούν ως σωσίβιο στην ρουτίνα της καθημερινότητά μας κι ενώ ετοιμαζόμαστε για την έναρξη της τουριστικής περιόδου..

Σαντορίνη.....  Σάββατο 7 Μαϊου και η ελληνική ταινία " Το Σωσίβιο” στην μεγάλη οθόνη...   Η έκπληξη της βραδιάς; Το γεγονός ότι θα βρεθούν στο αμφιθέατρο οινοποιείου Μπουτάρη στο Μεγαλοχώρι, τόσο ο σκηνοθέτης της ταινίας Γιάννης Παναγιωταράκος, όσο και ο συνθέτης της μουσικής της ταινίας Θεόδωρος Κουέλης. Ψρα έναρξης 20:30 και τιμή εισόδου 10 ευρώ 

Μετά το τέλος της ταινίας θα ακολουθήσει μουσική εκδήλωση με τον καταξιωμένο και αγαπητό στην ελληνική -και όχι μόνο -σκηνή συνθέτη της ταινίας Θοδωρή Κουέλη και αγαπημένους και καταξιωμένους μουσικούς του νησιού ,τον Χριστόφορο Γαβαλά ,τον Γιάννη Κουέλη και τον Μανώλη Φύτρο.Θα παίξουν μουσική και ερμηνεύσουν τραγούδια από την μουσική επένδυση SOUNDTRACK της ταινίας για ΟΛΕΣ και ΟΛΟΥΣ εσάς ! 

Μια κοινωνική ταινία, στην οποία συναντιούνται οι μετανάστες με τους άστεγους στη σκληρή πραγματικότητα της σύγχρονης Ελλάδας, αναζητώντας τα σωσίβια που θα τους κρατήσουν στη ζωή.

«Το Σωσίβιο» του Γιάννη Παναγιωταράκου, ολοκληρώθηκε το 2020. Η συμμετοχή της ταινίας σε διεθνή φεστιβάλ κινηματογράφου , από τον Οκτώβριο 2020 μέχρι σήμερα, έχει αποφέρει προς το παρόν 15 διεθνείς διακρίσεις και βραβεία.

Υπόθεση 
Ένας νέος και φιλόδοξος καταστηματάρχης στο κέντρο της Αθήνας φαίνεται να έχει βλέψεις και όνειρα για μια πλούσια ζωή. Όμως όλες του οι προσπάθειες και τα όνειρα διακυβεύονται από την οικονομική κρίση που έρχεται. Τα χρέη συσσωρεύονται. Εύκολα αποδίδει τον οικονομικό μαρασμό της επιχείρησής του, στους αλλοδαπούς μικροπωλητές και τους μετανάστες. Αυτή η κατάσταση λειτουργεί καταλυτικά στην αλλαγή της συμπεριφοράς και του χαρακτήρα του. Την οικονομική κατάρρευση ακολουθεί η ηθική κατάρρευση. Γίνεται σκληρός και ανάλγητος. Όμως οι συνθήκες τον αναγκάζουν σύντομα κι αυτός να βρεθεί να σιτίζεται σε φιλανθρωπικά γεύματα για να επιβιώσει. Ένας συνοδοιπόρος στην καινούργια κατάστασή που βρέθηκε τον βοηθά στην αναθεώρηση του τρόπου σκέψης, να ξαναβρεί τις χαμένες αξίες.

Σημειώνουμε ότι η ταινία είναι μια ανεξάρτητη παραγωγή, με συμμετοχή σημαντικών ανθρώπων του θεάτρου, του κινηματογράφου και της μουσικής (Δημήτρης Πιατάς, Χρήστος Μουστάκας, Άννα Ψαρρά, Πάνος Κόκκορης, Βιβή Μπάρμπη, Βασ.Παπακωνσταντίνου, Κατερίνα Σανίση, Haig Yazdjian, Θεόδωρος Κουέλης, Βαγ. Φάμπας κλπ).

Οι συντελεστές της ταινίας είναι άνθρωποι που ζουν, εργάζονται και δημιουργούν στις πόλεις Κερατσινίου-Δραπετσώνας και Περάματος όπου έγιναν κατά κύριο λόγω και τα γυρίσματα της ταινίας.

Με τους : Χρήστο Μουστάκα και Δημήτρη Πιατά.
Σενάριο - Σκηνοθεσία: Γιάννης Παναγιωταράκος
Διεύθυνση φωτογραφίας: Αλέξανδρος Ιωαννίδης
Μουσική: Θοδωρής Κουέλης
Σκηνικά: Γιώργος Ζαμπέλης -Νίκος Ζηκίδης
Κοστούμια: Άννα Ροβάτσου
Ήχος: Κώστας Γιουρτζόγλου
Sound Design: Βαγγέλης Φάμπας
Διεύθυνση & Οργάνωση Παραγωγής: Βαγγέλης Μαρίνης
Βοηθός Φωτογραφίας: Ανδρέας Χατζηπαρίσης
Special Operation Manager: Κώστας Κούταλης
Μακιγιάζ: Νάντια Ελευθερίου
Παραγωγή : Massive Productions

 

Aκολουθεί κριτική από τον Γιάννη Γάρο
Οι μουσικές και τα τραγούδια γράφτηκαν πάνω στο σενάριο του σκηνοθετη πολύ πριν τα γυρίσματα της ταινίας και αυτό οδηγεί σε ένα αποτέλεσμα συμπαγές άρρηκτα ενωμένο με το πνεύμα και τα τοπία της ταινίας (Β` Πειραιά). Ο συνθέτης εθνομουσικολογος αλλά και στιχουργός τριών εκ των εφτά τραγουδιών του Γιάννης Γιάρος μας εξηγεί αναλυτικά :

Η μουσική που έγραψε ο Θοδωρής Κουέλης για το «Σωσίβιο» είναι σπουδαίος άθλος. Καταφέρνει να συνδυάσει πολλά και διαφορετικά υλικά σε μια δημιουργία εμπνευσμένη και συνεπή. Πρόκειται για δύσκολη εξίσωση που μόνο ένας σπάνια ταλαντούχος και έμπειρος μάστορας μπορεί να λύσει με τόσο θαυμαστό τρόπο.

..... Στήνει ωραίο διάλογο ανάμεσα στα επιλεγμένα αποσπάσματα λόγου και τη μουσική. Αποτελεί όμως και ένα ακέραιο, αυθύπαρκτο έργο.

Η μουσική του Κουέλη υπερκαλύπτει τους στόχους της σε καθένα από τα πεδία όπου κινείται:

Δημιουργεί κατ’ αρχάς μια ευφυή αντίστιξη με τις κινηματογραφικές σκηνές και την εικόνα χωρίς ποτέ να γίνεται αδιάφορο μουσικό χαλί. Αντίθετα, κρατάει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ιστορία που εκτυλίσσεται μπροστά στα μάτια του θεατή, χωρίς όμως να σκεπάζει τη δράση ή να εκβιάζει συναισθηματικά την κινηματογραφική εμπειρία.

Έπειτα, παρά την ετερογένεια των συστατικών, δεν χάνει ποτέ τη συνοχή της. Το κάθε τραγούδι και το κάθε μουσικό θέμα μπορεί άνετα να σταθεί ως αυτόνομη δημιουργία, όμως όλα μαζί λειτουργούν (παραδόξως αλλά ιδιοφυώς) ως ενιαίο μουσικό έργο.

Σκεφτείτε την πρόκληση: Υπέροχα λαϊκά κομμάτια εμποτίζονται με ρέγκε, φανκ, ροκ και μπλουζ στοιχεία. Αμανέδες και ανατολίτικα θέματα συνυπάρχουν με μια τζαζίστικη διάθεση αλλά και «έντεχνα» ή κλασικού τύπου κράματα. Καθαρά κινηματογραφικές μουσικές συνθέσεις μπλέκουν με σοφά τοποθετημένα στοιχεία από μουσικά έργα παγκόσμιας αναφοράς, εντείνοντας και εκτείνοντας την κινηματογραφική ιδέα. Δεν λείπει και ένα συμπαγές ρεμπέτικο στοιχείο, όπως π.χ. στα καταπληκτικά «Μπανανόφλουδα» και «Σ’ το ’πα, δεν σ’ το ξαναλέω», στα οποία ο Κουέλης είναι και ο στιχουργός, που δένουν τη ρεμπέτικη παράδοση με το σήμερα και προτείνουν κατευθύνσεις για την εξέλιξή της (και αυτά σε μουσικές συνθέσεις οι οποίες υπηρετούν μια φιλμική ιστορία που δεν είναι μιούζικαλ!).

Η δημιουργική συνάντηση του Γιάννη Παναγιωταράκου με τον Θοδωρή Κουέλη είναι ευτυχής. Η βαθιά και παλιά φιλία τους έχει λειτουργήσει σαν δημιουργικό υπόβαθρο και εφαλτήριο. Η σπουδαία σεναριακή και σκηνοθετική σύλληψη δίνει εναύσματα στη μουσική έμπνευση και, ταυτόχρονα, ενισχύεται από αυτήν. Πιστεύω ότι η μουσική από μόνη της, η μουσική μέσα στην ταινία, και τέλος η ίδια η ταινία σαν ιδέα και σαν συνολική εκτέλεση, θα αποδειχθούν δημιουργικές αναφορές σε βάθος χρόνου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News