Θολάρια Αμοργού: Με κατάνυξη και με τήρηση της παράδοσης ο εορτασμός του Αγίου Ιωάννη Χρυσοστόμου

Με τη βοήθεια του Αγίου Θεού πραγματοποιήθηκε και φέτος η ετήσια Ιερά εορτή του μεγάλου Αγίου πατρός της Εκκλησίας μας, εις τον Τριών Ιεραρχών του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου στον ιερό προσκυνηματικό ναό του, στο ακρωτήριο Θολαρίων Αιγιάλης. Από την παραμονή το πρωί ξεκίνησε τις ετοιμασίες υπό την καθοδήγηση του εκκλησιαστικού Συμβουλίου της ενορίας των Θολαριών. Ο καθαρισμός και ο στολισμός του εορτάζοντα ναού, καθώς και η ετοιμασία των τραπεζιών και των μαγειρείων παρόντες και οι μάγειροι οι οποίοι πιστοί στο καθήκον τους πιστοί υπηρέτες των ιερών εθίμων του τόπου μας έπιασαν να μαγειρέψουν τις προσφορές και τα τάματα των πιστών δωρητών προς τον εορτάζοντα Ιερό Χρυσόστομο.  

Την παραμονή της εορτής εψάλη ο πανηγυρικός εσπερινός μετά αρτοκλασίας και μετά το πέρας του οποίου προσφέρθηκε βραστό στους προσκυνητές και το προσωπικό. Την εορτάζουσα ημέρα (σ.σ χθες Δευτέρα 13 Νοεμβρίου) πραγματοποιήθηκε η πανηγυρική Θεία Λειτουργία με ιερό Συλλείτουργο προεξάρχοντος του πατρός Παρασκευά Δεσποτίδη εφημέριου των Καταπόλων, του πατρός Θεοφίλου εκ της Ιεράς Μονής Χοζοβιωτίσσης και το φιλοξενούνταν αυτόν πατρός Ειρηναίου Χρυσοβαλάντη Πάσσαρη του και εφημερίου της ενορίας.

Ακολούθως προσφέρθηκε στο πολυπληθές εκκλησίασμα παραδοσιακά εδέσματα Πατατάτο και Ξυδάτο, κλείνοντας την απόλυτη περίοδο Εν Όψει της έναρξης του Αγίου Σαράντα ημερών δηλαδή της νηστείας των Χριστουγέννων.

Κατά της Ιερής ακολουθίας του εορτασμού εκτέθηκε προς προσκύνηση και ευλογία των ευσεβών χριστιανών τεμάχιο του Ιερού λειψάνου του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου το οποίο φυλάσσεται στον Ιερό ενοριακό Ναό Αγίων Αναργύρων Θολαρίων.

Το εκκλησιαστικό συμβούλιο της ενορίας Αγίων Αναργύρων ευχαριστεί θερμά τους δωρητές τους μαγείρους και το προσωπικό οι οποίοι συνετέλεσαν στην πραγματοποίηση της εφετινής εορτής του Αγίου Χρυσοστόμου έρχεται ο άγιος Θεός δια πρεσβειών του Αγίου Χρυσοστόμου να χαρίζει σε σας ψυχική και σωματική υγεία κάθε οικογενειακή και επαγγελματική πρόοδο Χρόνια πολλά και ευλογημένα καλό σαρανταήμερο καλή νηστεία και του χρόνου.

Ευχαριστούμε τον Dimitris Tholaria για το κείμενο και τις φωτογραφίες. Περισσότερες αλλά και βίντεο στην προσωπική του ιστοσελίδα στα social media