Τση Πληθερής σήμερα, ημέρα γιορτής

«Κάποτε, σε μία εποχή, όχι και τόσο μακρινή, ήταν η γιορτή για να πληθύνουν τα «ζουλοπρόβατα». Ήταν μία ελπίδα, μία προσευχή για καλοτυχία. Οι βοσκοί μοίραζαν το ξινόγαλο σαν συμβολική προσφορά με την προσδοκία της καλής σοδειάς αλλά και σαν πράξη συμφιλίωσης και αλληλεγγύης».

Τι λέει η παράδοση; "Όπως αναφέρουν οι …μύθοι την παραμονή της Πληθερής οι βοσκοί στην Ορεινή Νάξο, δεν τυροκομούσαν, αλλά έπηζαν το γάλα προκειμένου να γίνει «ξύαλα» και να το μοιράσουν την άλλη μέρα στα παιδιά και στους γείτονες γεωργούς χωρίς πληρωμή. Αυτό γινόταν για να πληθύνουν τα «ζουλοπρόβατα» και γι’ αυτό η γιορτή πήρε την ονομασία «τση πληθερής». Ήταν συμβολική προσφορά με την προσδοκία της καλής σοδειάς, αλλά και πράξη που σκοπό είχε τη συμφιλίωση και την κοινωνική αλληλεγγύη μεταξύ γεωργών και κτηνοτρόφων, των οποίων οι σχέσεις βρίσκονταν συνεχώς σε κρίση. …. Τα σχολεία αυτή την ημέρα παρέμεναν κλειστά και τα παιδιά έπαιρναν τα λαηνάκια τους ή τις «σκεπασταριές» τους (δοχείο από αλουμίνιο με σκέπασμα), κάποια δώρα για τους βοσκούς και πήγαιναν στις μάντρες. Οι βοσκοί τους τα γέμιζαν με «ξύαλα» ή «γλυκύαλα».  Και βέβαια ακολουθούσε γλέντι με την τσαμπούνα των Βοσκών…"

Τι γίνεται σήμερα; Οι επιχειρηματίες και οι κάτοικοι της Μικρής Βίγλας καλούν φίλους και επισκέπτες στο ...πάρτι για τη γιορτή της Αναλήψεως. Στο νησάκι της Παναγιάς Παρθένας όπου οι ντόπιοι μεζέδες, η τσαμπούνα και το βιολί θα παίζουν όλη την ημέρα. Ο καιρός καλός. Μην χάσετε την ευκαιρία...