Αμοργός: Βραδιά (07/09) ξεροτήγανου, το αμοργιανό γλυκό της χαράς

Μπορεί οι περισσότεροι από εμάς που λατρεύουμε την πολιτική διάσταση των πραγμάτων να θυμόμαστε τα ξεροτήγανα από την αλήστου μνήμης επίσκεψη του Αμερικανού Προέδρου Τζορτζ Μπους στην Ελλάδα το 1999 και τους πράκτορες της CIA να φυλάνε τα ξεροτήγανα της Μαρίκας (σ.σ. Μητσοτάκη) που ήταν κλειδωμένα στο ψυγείο (!!!) αλλά για την Αμοργό, το ξεροτήγανο, δεν είναι άλλο από το παραδοσιακό γλυκό της χαράς... Και λέμε "χαράς" γιατί οι Αμοργιανοί πάντα το κερνούσαν στους γάμους, τα βαφτίσια και σε όλες τις γιορτές. 

Μοιραία λοιπόν ακολουθώντας τα βήματα του παστελιού (καταπληκτικές ημέρες για να δει κανείς πως φτιάχνετε με τα φύλλα λεμονιού να αποτελούν το μεγάλο μυστικό) και της ψημένης (σ.σ. εάν δεν έχετε πιει ψημένη στην Αμοργό, τότε μην διαβάσετε το υπόλοιπο του κειμένου) το ξεροτήγανο έχει τη δική του γιορτή στην Αμοργό και φτάσαμε αισίως την 6η του χρονιά... Ξεκίνησε ως ... αστείο και έφτασε να γίνεται θεσμός με περισσότερα από 2.000 ξεροτήγανα να καταναλώνονται πέρυσι, με τον πρώην (πλέον) Δήμαρχο Νίκο Φωστιέρη να δηλώνει ότι "ήρθε η ώρα που το Ξεροτήγανο και η γιορτή του να καθιερωθεί ως θεσμός.. Κάτι που μας βοηθάει σημαντικά και στην επέκταση της καλοκαιρινής περιόδου)... 

Γιορτή ξεροτήγανου λοιπόν... Και απόψε Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου όλοι οι δρόμοι πηγαίνουν προς ... Αιγιάλη... Και όπως διαβάζουμε στο σχετικό δελτίο ενημέρωσης από το Δήμο Αμοργού "  Tο Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2019  και ώρα 20.30 θα πραγματοποιηθεί στο λιμάνι της Αιγιάλης , η 6η γιορτή ξεροτήγανου.

Το ξεχωριστό αυτό δρώμενο θα συνοδεύσουν οι παραδοσιακοί μουσικοί Γιακουμής Γαβράς κι Αντώνης Γιαννακός, καθώς και το χορευτικό  του πολιτιστικού συλλόγου «Σιμωνίδης» με παραδοσιακούς χορούς απ’ όλη την Ελλάδα.

Το ξεροτήγανο, γλυκό που κερνάμε στις χαρές μας, αποτελεί μέρος της γαστρονομικής κουλτούρας, όπου οι Αμοργιανοί με απλά υλικά συνθέτουν ένα εξαίρετο γευστικό αποτέλεσμα. 

Γαστρονομικές εκδηλώσεις  όπως αυτή, είναι ιδιαιτέρως σημαντικές για την Αμοργό, διότι οι επισκέπτες έχουν την δυνατότητα να βιώσουν μοναδικές γαστρονομικές εμπειρίες.

Ο γαστρονομικός τουρισμός, ως υποκατηγορία του πολιτιστικού τουρισμού αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες τάσεις στο χώρο του τουρισμού παγκοσμίως, αφού το ένα τρίτο των δαπανών ενός ταξιδιού αφορά έξοδα γύρω από το φαγητό.

Σας περιμένουμε λοιπόν όλους στην 6η γιορτή ξεροτήγανου  κι ευχαριστούμε όλους όσους  εργάζονται ανιδιοτελώς για την διοργάνωση της".

Φωτογραφία: Δήμος Αμοργού και Προσωπική ιστοσελίδα Ιωάννας Συνοδινού