ΕΑΣ Νάξου: Ταξίδι γνωριμίας με τα αυθεντικά προϊόντα ΠΟΠ οίνοι Σάμου & ΠΟΠ γραβιέρα Νάξου!!

Το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα “ Mediterranean Cheese and wines”, συνεχίζει το ταξίδι με την φιλοξενία διαμορφωτών κοινής  γνώμης από τις χώρες Γερμανία,  Γαλλία και Ελλάδα στα δύο νησιά Σάμο και Νάξο.

Η αρχή είχε γίνει τον περασμένο Ιούνιο με την πρώτη συνάντηση στη Νάξο και με αφορμή το 2ο Food Experience Graviera Naxos 2019, όπου προσκεκλημένοι από διάφορους χώρους όπως δημοσιογράφοι, ηθοποιοί, chefs, food bloggers, παρουσιαστές, κ.α., βρέθηκαν μαζί με τους εκπροσώπους των δύο συνεταιρισμών (ΕΟΣ Σαμου και ΕΑΣ Νάξου), τον οινολόγο Άρη Σκλαβενίτη και τονchef Χρήστο Πλεσιώτη, σε ένα «καλοστρωμένο» νησιωτικό τραπέζι, γεμάτο ποιότητα και γεύσεις..  Η δεύτερη συναντηση έγινε δύο μήνες αργότερα, αυτή τη φορά στη Σάμο, όπου στα περίπτερα που είχαν στηθεί για τις ανάγκες της εκδήλωσης στην παραλιακή λεωφόρο της Σάμου, σε μία εξέδρα ειδικά διαμορφωμένη για την περίσταση, οι εκπρόσωποι του Ε.Ο.Σ. Σάμου και της  Ε.Α.Σ. Νάξου ενημέρωσαν το πολυπληθές κοινό και τους επίσημους προσκεκλημένους για την ιστορική και κοινωνικοοικονομική συνέχεια αλλά και τη διαχρονική αξία των κορυφαίων προϊόντων από τους δύο ελληνικούς, νησιωτικούς συνεταιρισμούς.

Και τώρα; Πράξη τρίτη... Για μία εβδομάδα πέντε επαγγελματίες, ο καθένας μοναδικός στο είδος του, ανάμεσά τους  η σεφ, Ντίνα Νικολάου, ο Αντιπρόεδρος της Λέσχης Αρχιμαγείρων της Γερμανίας, Daniel Schade και ο Master of Wine Rod Smith,  περιηγήθηκαν στα δύο νησιά, με στόχο να ζήσουν την εμπειρία των προϊόντων  και της στενής σχέσης τους με τις τοπικές κοινωνίες, για να γνωρίσουν το μεσογειακό πρότυπο κατανάλωσης τυριού και κρασιού και να κατανοήσουν την προστιθέμενη αξία που δίνει το σήμα ΠΟΠ (προστατευόμενη ονομασία προέλευσης) και ΠΓΕ (προστασία Γεωγραφικής Ένδειξης)  στα προϊόντα Γραβιέρα Νάνου και οίνοι Σάμου.

Οι φιλοξενούμενοι περιηγήθηκαν από τους εκπροσώπους των δύο συνεταιρισμών ΕΟΣ Σάμου και ΕΑΣ ΝΑΞΟΥ σε τόπους παραγωγής, αμπελώνες,  το Κέντρο Επεξεργασίας Γάλακτος, το Μουσείο Οίνου, τα κεντρικά γραφεία των συνεταιρισμών αλλά  και γευστικούς προορισμούς των δύο νησιών.

Επίσης συμμετείχαν σε γευστική δοκιμή των κρασιών της Σάμου και cooking workshop για την γραβιέρα Νάξου, παραθέτοντας και τις δικές τους γαστρονομικές προτάσεις. Η δράση υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος «Mediterranean cheese and wines» με την συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης .

Επόμενος σταθμός είναι η παρουσία του προγράμματος στο κορυφαίο εμπορικό γεγονός της Γερμανίας, στη έκθεση ANUGA, στην Κολωνία 2019.

Φορέας υλοποίησης του προγράμματος είναι η εταιρία Οικονομοτεχνική ΕΠΕ .

Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε https://www.medcheeseandwines.eu