Ελλάδα: Αντιδράσεις και πανελλαδική απεργία (11/11) από την Εστίαση

Μπαράζ κινητοποιήσεων σχεδιάζουν οι επαγγελματίες της εστίασης, με κλείσιμο καταστημάτων και μεγάλη συγκέντρωση στο Σύνταγμα, με συμμετοχή επαγγελματιών που θα καταφθάσουν με πούλμαν από όλη την Ελλάδα. 

Η συνάντηση με τον Πρωθυπουργό δεν έφερε το επιθυμητό αποτέλεσμα και η μεγαλύτερη πίεση έρχεται από την επαρχία όπου οι απώλειες τζίρου από τα πρώτα 24ωρα εφαρμογής των μέτρων ξεπερνούν το 30%.  Οι επιχειρηματίες της εστίασης βλέπουν την πελατεία τους να λιγοστεύει με τα νέα μέτρα που δείχνουν «πόρτα» στους ανεμβολίαστους. Κάτι που άλλωστε είδαμε και στη Νάξο όπου με το καλημέρα είχαμε αντιδράσεις και μείωση της κίνησης... 

Για παράδειγμα στη Θεσσαλονίκη, όπου το ποσοστό εμβολιασμένων μόλις και μετά βίας ξεπερνά το 50% -και με πολλές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας να κινούνται σε ποσοστά κάτω του 50%-, οι μισοί πελάτες είναι αποκλεισμένοι. Έτσι οι επιχειρηματίες είναι σε απόγνωση, σε μια περίοδο που αναζητούν έσοδα για να πληρώσουν τα χρέη της πανδημίας.

Οι συνδικαλιστικοί φορείς της εστίασης και του λιανεμπορίου ζητούν οριζόντια μέτρα, ισονομία με τα super market, ορθολογικοποίηση των ποινών που φτάνουν στις 5.000 ευρώ και 15νθήμερο λουκέτο, αναβολή υποχρεώσεων που συσσώρευσε η πανδημία και οικονομική στήριξη, ενώ ειδικά οι επιχειρηματίες της εστίασης επιμένουν στα πάγια αιτήματα του κλάδου όπως η επιδότηση ενοικίου, η αναστολή των συμβάσεων εργασίας και το πάγωμα επιστροφής των επιστρεπτέων προκαταβολών. 

Ζητούν επίσης απαλλαγή από τέλη ΟΤΑ και οριζόντιο ΦΠΑ στην εστίαση στο 6% ώστε να αμβλυνθούν οι επιπτώσεις από τα αυξημένα κόστη πρώτων υλών και ενέργειας. “Ο κλάδος ξεκινά διαμαρτυρία διότι δεν αντέχει άλλο χωρίς αντισταθμιστικά μέτρα”, αναφέρει χαρακτηριστικά στο Euro2day ο Γιώργος Καββαθάς, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ) και επικεφαλής της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ). 

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της ιστοσελίδας euro2day.gr, οι κυβερνητικές δεσμεύσεις, ένεκα του περιορισμένου δημοσιονομικού χώρου, περιορίστηκαν σε ορισμένες διορθωτικές παρεμβάσεις ως προς την εφαρμογή των μέτρων, στην επανεκτίμηση του ύψους των προστίμων, στην αναζήτηση πόρων για το λιανεμπόριο, στη λήψη πιθανών μέτρων για τα super market και στη διερεύνηση της δυνατότητας αναβολής των υποχρεώσεων των επιχειρήσεων που δημιουργήθηκαν από την έναρξη της πανδημίας.

Απεργία 

Και πάμε σε απεργία αν και δεν αποκλείεται να έχουμε κλιμάκωση των δράσεων.  Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών & Συναφών Επαγγελμάτων (Π.Ο.Ε.Σ.Ε.) μετά την άκαρπη συνάντηση εργασίας με τον Πρωθυπουργό και τους αρμόδιους Υπουργούς που πραγματοποιήθηκε χθες και δεδομένων των δυσμενών συνθηκών που καθημερινά μαστίζουν τον επιχειρηματικό κλάδο, αποφάσισε να προχωρήσει σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Πέμπτη 11 Νοεμβρίου και ώρα 11.00 π.μ στο Σύνταγμα. 

Και σε ανάρτησή του ο Γιάννης Παπαδόπουλος - Περιφερειάρχης Κυκλάδων για την ΠΟΕΣΕ - στη σελίδα "Ενωση Επαγγελματιών Μαζικής Εστίασης Κυκλάδων " εξηγεί τους λόγους αυτής της κίνησης και ζητεί από τους τοπικούς φορείς να ακολουθήσουν αυτή τη κίνηση... 

"Σε συνέχεια της απόφασης της Διοίκησης της ΠΟΕΣΕ που συνεδρίασε εκτάκτως την Παρασκευή 5.11.2021, δεδομένης της άκαρπης συνάντησης εργασίας με τον Πρωθυπουργό και τους αρμόδιους Υπουργούς που πραγματοποιήθηκε σήμερα και δεδομένων των δυσμενών συνθηκών που καθημερινά μαστίζουν τον Κλάδο, καλούμε όλες τις Α΄ βάθμιες οργανώσεις σε κινητοποίηση με 24ωρο κλείσιμο των καταστημάτων μας την Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2021.

Η κεντρική συγκέντρωση διαμαρτυρίας θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 11 Νοεμβρίου και ώρα 11.00 πμ στο Σύνταγμα.

Σε τοπικό επίπεδο παρακαλούμε για τις δικές σας ενέργειες με κατά τόπους συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας.

Η εστίαση αναζητεί μέτρα στήριξής της για την αποφυγή λουκέτων και απώλειας θέσεων εργασίας :

# Μη επιστροφή των επιστρεπτέων προκαταβολών

# Συνέχιση της επιδότησης ενοικίου

# Επαναφορά του μέτρου αναστολή των συμβάσεων εργασίας

# Απαλλαγή από την καταβολή δημοτικών τελών

# Μείωση του ΦΠΑ στο 6%

# Συνέχιση της επιδότησης των δόσεων δανείων, και

# Νέες χρηματοδοτήσεις ανάλογες εκείνων του 2020 και των αρχών του 2021

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News