Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΓαστρονομίαΕλλάδα - ΕΛΤΑ: Γραμματόσημα με γεύση ... μουσακά και όχι μόνο

Ελλάδα – ΕΛΤΑ: Γραμματόσημα με γεύση … μουσακά και όχι μόνο

|

Μουσακάς; Αρνάκι στο φούρνο με πατάτες; ή χορτόπιτα; Από τις 30 Ιουλίου έχουμε σειρά γραμματοσήμων από τα ΕΛΤΑ με θέμα την Ελληνική γαστρονομία…

Τι είναι ελληνική γαστρονομία; Ποιες είναι οι πηγές της, ποια η πορεία της στον χρόνο και ποιο το μέλλον της στον 21ο αιώνα; Πώς μιλάμε σήμερα για την ελληνική γαστρονομία και κυρίως πώς τη συστήνουμε σε όσους δεν έχουν ιδιαίτερες γνώσεις γύρω από αυτήν; 

Για τα Ελληνικά Ταχυδρομεία οι απαντήσεις σε όλα αυτά τα δύσκολα ερωτήματα που κάνουν θεωρητικούς της γαστρονομίας, κριτικούς εστιατορίων, μάγειρες, ειδικούς ή απλά λάτρεις της ελληνικής κουζίνας να σπάνε το κεφάλι τους και να πελαγώνουν εδώ και χρόνια, είναι απλούστατη. Συνοψίζεται σε τέσσερις παρασκευές: αρνάκι στο φούρνο με πατάτες, μουσακάς, χταπόδι, χορτόπιτα και τέλος· ιδού η ελληνική γαστρονομία. 

Με αυτά τα τέσσερα πιάτα, κακήν κακώς φωτογραφημένα με αισθητική κατευθείαν βγαλμένη από μενού ταβέρνας της δεκαετίας του ’80 –όπου έβρισκες από πίτσα μέχρι σουβλάκι και γεμιστά–, τα ΕΛΤΑ αναφέρονται στην ελληνική γαστρονομία ή για να είμαστε απόλυτα ακριβείς, «τιμούν», όπως γράφεται στο δελτίο Τύπου, την ελληνική γαστρονομία. 

Η ειδική σειρά γραμματοσήμων που κυκλοφόρησε στις 20 Ιουλίου συγκεντρώνει δυστυχώς πολλά στερεότυπα για την ελληνική κουζίνα, όλα αυτά που προσπαθεί χρόνια τώρα να ξεφορτωθεί για να προχωρήσει μπροστά, να εξελιχθεί, να ισχυροποιήσει τη θέση της στις κουζίνες του κόσμου, να χτίσει ένα δυνατό και σύγχρονο προφίλ.

Ακόμη και το κείμενο που συνοδεύει το σκεπτικό της επιλογής των πιάτων ξεχειλίζει κλισέ. «Το μαγειρεμένο φαγητό ξεκινάει από την αρχαία Ελλάδα με συνταγές απλές αλλά και περίπλοκες (…) Τον διάσημο μουσακά, εμβληματικός για τη χώρα μας, έτσι όπως εμείς τον κάνουμε, δεν τον βρίσκουμε σε καμία άλλη χώρα. Ενα φαγητό που ενώνει τη Δύση με την Ανατολή».

Ολοι συμφωνούμε ότι η κουζίνα είναι σημαντική ψηφίδα της ταυτότητάς μας, τμήμα της πολιτιστικής μας κληρονομιάς που πρέπει να προβάλλεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, ειδικά όταν πλέον αποτελεί βασικό όπλο στην προσπάθεια για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού τουρισμού.

Οταν η γαστρονομία παγκοσμίως αποτελεί μία από τις ισχυρότερες τάσεις, έχοντας επιβληθεί στην ποπ κουλτούρα, δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για προχειρότητες. Με λίγα λόγια, αν θέλεις να στείλεις γράμμα στην εποχή του μέιλ, κάν’ το με στυλ ή μην το κάνεις καθόλου.

Με πληροφορίες από την ιστοσελίδα kathimerini.gr


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Γ. Λεονταρίτης: “Ζήτησε δωρεάν μετακίνηση των ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων”

Η Πρόταση του αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, Γ. Λεονταρίτη αναφορικά με τα πλοία που επιδοτούνται από το κράτος, για τις ανάγκες των αθλητών σε όλο το Ν. Αιγαίο - Τι πρότεινε ο Γιάννης Μαργαρίτης

ΝΕ ΠΑΣΟΚ ΚΥΚΛΑΔΩΝ : ΟΧΙ στην συγκάληψη

Η πρόταση που καταθέτει η ΝΕ ΠΑΣΟΚ Κυκλάδων σχετικά με τα Τέμπη και την πρόταση δυσπιστίας

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Το Επιμελητήριο Κυκλάδων στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο της Διεθνούς Ένωσης Εταιρειών Κρουαζιέρας (CLIA) στη Γένοβα

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τη βιώσιμη ανάπτυξη της κρουαζιέρας στις Κυκλάδες

Δεύτεροι “φτωχότεροι” καταναλωτές της Ευρώπης οι Έλληνες

Εκτός όμως από τον υψηλότερο μέσο πληθωρισμό, πρόσφατη μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποδεικνύει ότι η Ελλάδα πληρώνει ακριβότερα και τον πληθωρισμό της απληστίας, σε σύγκριση με την υπόλοιπη ΕΕ.

Μύκονος – AKTES: Ενημέρωση (30/03) για την Κλιματική Αλλαγή

Ομιλία για την κλιματική αλλαγή από την Εταιρεία Μελέτης Αρχαίων Ακτογραμμών - ΑΚΤΕS .. Που και πότε

Express Skopelitis: Ετοιμος να επιστρέψει στη δράση

Το Express Skopelitis είναι έτοιμο. Παραμένει στον Πειραιά και ενδεχομένως αύριο να μπει στην καθημερινή του ρουτίνα

10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι: Τελικός και ο πρωτάρης Παπαδόπουλος στη πρόκληση της καριέρας του

Ο μεγάλος τελικός του 10ου Πανναξιακού Πρωταθλήματος Τάβλι ξεκινάει. Ποιος θα επικρατήσει; Ο έμπειρος Μαγκανάρης ή ο ρούκι Παπαδόπουλος;

Αλυκό: Ο Φάρος που “φωτίζει” την γαστρονομία της Νάξου

Ανοίγει την Παρασκευή 5 Απριλίου ο Φάρος του Αλυκού - Τι περιλαμβάνει το μενού

Νάξος (Αγγίδια) – Ενοριακός Ναός Αγίου Χαραλάμπους: Ψήφισμα για την εκδημία του Δημητρίου Σέργη

Το ψήφισμα του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ενοριακού Ναού Αγίου Χαραλάμπους Αγγιδίων Νάξου για το θάνατο του Δημητρίου Σέργη

Απόκριες 2024: Το “ευχαριστώ” από το Σύλλογο Γυναικών Κωμιακής (video)

Τα μέλη του Συλλόγου Γυναικών Κωμιακής με ανάρτησή τους στα social media λένε ένα μεγάλο "ευχαριστώ" σε όσους βρέθηκαν στην πανέμορφη Κωμιακή (video)

Η δράση της Μαρίας Καρυστιανού δείχνει το δρόμο για μία κοινωνία που δεν θα ανέχεται την αδικία

Ο Αλέκος Αρβανιτάς αναλύει την εβδομάδα που μας πέρασε... Από την Καρυστιανού στις Βρυξέλλες έως τον Λοβέρδο και τη Νέα Δημοκρατία - Την Ακρίβεια έως τον Γεωργιάδη και τις απαντήσεις του.. Αναρωτιέται δε εάν στην Ελλάδα γίνονται τέτοια πράγματα

Naxos Medical: Επίσκεψη από τον πλαστικό χειρουργό Νικόλαο Μουστάκη

Σάββατο 23 Μαρτίου θα πραγματοποιήσει προγραμματισμένο Ιατρείο ο Στρατιωτικός Ιατρός, Πλαστικός Επανορθωτικός και Αισθητικός Χειρουργός, Νικόλαος Μουστάκης

Αφρική: Ο Ναξιώτης ορειβάτης που κατέκτησε το Κιλιμάντζαρο

Ο Αντώνης Μαργαρίτης πέτυχε έναν άθλο. Κατάφερε να ανέβει στην ψηλότερη κορυφή βουνού στην Αφρική - Πως περιγράφει την εμπειρία του

Επαρχείο Νάξου – Τμήμα Δημόσιας Υγείας: Περί ορθής διαχείρισης των υγρών αποβλήτων

Ενημέρωση για τη σωστή διαχείριση των υγρών αποβλήτων ενόψει τουριστικής σεζόν

Η Νάξος αποχαιρετά την Φεβρωνία Λαμπρίδου και την συνοδεύει στο ταξίδι στην αιωνιότητα

Με την αρωγή της Θέκλας Κίζη αποχαιρετούμε την Φεβρωνία Λαμπρίδου... Στιγμές που μένουν αξέχαστες