Ελλάδα - Εστίαση: Αλλάζουν τα δεδομένα, στο 50% η λειτουργία των επιχειρήσεων

Με νέα δεδομένα θα λειτουργεί πλέον από τη Δευτέρα 12 Οκτωβρίου η Εστίαση, βάσει της επιδημιολογικής εικόνας που παρουσιάζει κάθε περιοχή και σύμφωνα με τα μέτρα τα οποία προβλέπονται στον διαδραστικό χάρτη υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας στο covid19.gov.gr που τέθηκε σε λειτουργία την Παρασκευή.

Έτσι πέρα από τα μέτρα που ισχύουν ήδη για όλα τα καταστήματα εστίασης και αφορούν στην τήρηση των αποστάσεων των τραπεζιών, όχι όρθιοι και χρήση μάσκας από το προσωπικό, πλέον το ωράριο λειτουργίας και ο μέγιστος αριθμός ατόμων ανά τραπέζι, διαφοροποιούνται ανά περιοχή. Σημειώνεται παράλληλα ότι από τη Δευτέρα σε ολόκληρη τη χώρα μπαίνει ωράριο λειτουργίας για εστιατόρια και μπαρ ακόμη και σε περιοχές που βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο επικινδυνότητας καθώς μετά τη 1 το βράδυ θα κατεβάζουν ρολά.

Στο επίπεδο υψηλού κινδύνου βρίσκονται σύμφωνα με τον χάρτη του ΕΟΔΥ οι: Αττική, Αχαϊα, Ζάκυνθος, Ηράκλειο, Σαντορίνη, Μύκονος, Σάμος, Κέα – Κύθνος, Λέσβος, Καρδίτσα, Τρίκαλα, Ιωάννινα, Καστοριά, Κοζάνη και Πέλλα.

«Για άλλη φορά μας αιφνιδιάζουν. Δεν συζητούν με τους φορείς και λαμβάνονται μέτρα τα οποία δεν ξέρω πόσο βοηθούν την επιχειρηματικότητα» σχολιάζει στο insider.gr o πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων, Γιώργος Καββαθάς.

Παραμένει το ωράριο στην Αθήνα, παρατείνεται μισή ώρα στη Θεσσαλονίκη

Με την Αττική να κατατάσσεται στο επίπεδο 3 με βάση την επιδημιολογική της εικόνα, το ωράριο λειτουργίας θα παραμείνει έως έχει και τα καταστήματα της πρωτεύουσας  θα συνεχίσουν να κλείνουν στις 12 τα μεσάνυχτα.  Στη Θεσσαλονίκη αντίθετα το ωράριο παρατείνεται κατά μισή ώρα σε σχέση με ό,τι ίσχυε και τα μαγαζιά θα κλείνουν στις 12.30.

Αναλυτικά σύμφωνα με όσα προβλέπονται:

@ Για τις περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο 1 (ετοιμότητας) τα καταστήματα εστίασης θα μένουν κλειστά από τη 1 μετά τα μεσάνυχτα έως τις 5 το πρωί ενώ 6 άτομα θα είναι ο μέγιστος αριθμός ανά τραπέζι. Η πληρότητα θα φτάνει το 80% (ανοικτός – κλειστός) της ωφέλιμης επιφάνειας.

@ Στις περιοχές που ανήκουν στο επίπεδο 2 (επιτήρησης) τα εστιατόρια, καφετέριες και μπαρ θα κλείνουν στις 12.30 το βράδυ και έως τις 5 το πρωί. Ο μέγιστος αριθμός ατόμων ανά τραπέζι θα είναι τα 6 ενώ η πληρότητα θα φτάνει το 65% της ωφέλιμης επιφάνειας.

@ Τέλος στο επίπεδο 3 (αυξημένης επιτήρησης) τα καταστήματα εστίασης θα κλείνουν στις 12 τα μεσάνυχτα έως τις 5 το πρωί και ο μέγιστος αριθμός ατόμων ανά τραπέζι είναι τα 4. Η πληρότητα θα φτάνει το 50% της ωφέλιμης επιφάνειας.

Πως θα κινηθούν οι Κυκλάδες;

Το πρώτο επίπεδο είναι αυτό της … Ετοιμότητας και περιλαμβάνει τις Περιφερειακές Ενότητες Σύρου, Άνδρου, Μήλου (και Κίμωλος, Σίφνου, Σερίφου) και Τήνου…

Εστίαση

@ Υποχρεωτική χρήση μάσκας στο προσωπικό

@6 άτομα ανά τραπέζι

@ Πληρότητα 80% (ανοικτός – κλειστός) της ωφέλιμης επιφάνειας

@ Αποστάσεις τραπεζοκαθισμάτων (σχετική ΚΥΑ)

@ Κλειστά 01:00 – 05:00 (εξαιρείται Take away – delivery με απαγόρευση πώλησης αλκοόλ)

Κέντρα διασκέδασης συμπεριλαμβανομένων χώρων δεξιώσεων, μπαρ (μόνο καθήμενοι σε τραπέζια)

@ Μόνο καθήμενοι

@ 6 άτομα ανά τραπέζι

@ Χώροι διεξαγωγής χωρητικότητας άνω 300 ατόμων: 50% του πιθανού πληθυσμού της άδειας με μέγιστο 500 καθήμενους

@ Χώροι διεξαγωγής χωρητικότητας έως 300 άτομα: 65% του πιθανού πληθυσμού της άδειας με μέγιστο 200 καθήμενους

@ Αποστάσεις 1,8μ ανάμεσα στα τραπέζια

@ Υποχρεωτική χρήση μάσκας στο προσωπικό

@ Κλειστά 01.00 – 05.00

Το δεύτερο επίπεδο είναι της Επιτήρησης και εδώ βλέπουμε την Παροναξία: ήτοι Νάξο, Μικρές Κυκλάδες, Αμοργό, Πάρο, Αντίπαρο

Εστίαση

@ Υποχρεωτική χρήση μάσκας στο προσωπικό

@ 6 άτομα ανά τραπέζι

@ Στην εστίαση κατά την αναμονή μάσκα.

@ Πληρότητα 65% της ωφέλιμης επιφάνειας

@ Αποστάσεις τραπεζο-καθισμάτων (σχετική ΚΥΑ)

@ Κλειστά 00:30 – 05:00 (εξαιρείται Take away – delivery με απαγόρευση πώλησης αλκοόλ)

Κέντρα διασκέδασης συμπεριλαμβανομένων χώρων δεξιώσεων, μπαρ (μόνο καθήμενοι σε τραπέζια)

@ Μόνο καθήμενοι

@ 6 άτομα ανά τραπέζι

@ Χώροι διεξαγωγής χωρητικότητας άνω 300 ατόμων: 50% του πιθανού πληθυσμού της άδειας με μέγιστο 300 καθήμενοι

@ Χώροι διεξαγωγής χωρητικότητας έως 300 άτομα: 50% : του πιθανού πληθυσμού της άδειας με μέγιστο 150 καθήμενοι

@ Αποστάσεις 1.8μ ανάμεσα στα τραπέζια

@ Υποχρεωτική χρήση μάσκας στο προσωπικό

@ Κλειστά 00.30 – 05.00

Και τέλος πάμε στο επίπεδο Αυξημένης Επιτήρησης και συναντάμε τις Περιφερειακές Ενότητες Κέας – Κύθνου, Μυκόνου (και Δήλο) και Θήρας (Σαντορίνη, Ιός, Σίκινος, Φολέγανδρος και Ανάφη)

Εστίαση

@ Υποχρεωτική χρήση μάσκας στο προσωπικό

@ 4 άτομα ανά τραπέζι

@ Στην εστίαση κατά την αναμονή μάσκα

@ Πληρότητα 50% της ωφέλιμης επιφάνειας

@ Αποστάσεις τραπεζο-καθισμάτων (σχετική ΚΥΑ)

@ Κλειστά 00:00 – 05:00 (εξαιρείται Take away – delivery με απαγόρευση πώλησης αλκοόλ)

Κέντρα διασκέδασης συμπεριλαμβανομένων χώρων δεξιώσεων, μπαρ (μόνο καθήμενοι σε τραπέζια)

@ Χωρίς ζωντανή μουσική – Μόνο καθήμενοι

@ 4 άτομα ανά τραπέζι

@ Χώροι διεξαγωγής χωρητικότητας άνω 300 ατόμων: 30% του πιθανού πληθυσμού της άδειας με μέγιστο 150 καθήμενους

@ Χώροι διεξαγωγής χωρητικότητας έως 300 άτομα: 30% του πιθανού πληθυσμού της άδειας με μέγιστο 90 καθήμενους

@ Αποστάσεις 1,8μ ανάμεσα στα τραπέζια

@ Υποχρεωτική χρήση μάσκας στο προσωπικό

@ Κλειστά 00.00 – 05.00

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κλάδος της εστίασης είναι από τους βαρύτατα πληττόμενους της πανδημίας του κορονοϊού με την πτώση του τζίρου να φτάνει το 60% συνολικά.

Σε δήλωσή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Παναγιώτης Σταμπουλίδης τόνισε: «Έχουμε υποχρέωση όλοι μας να οδηγήσουμε τις περιοχές υψηλού επιδημιολογικού φορτίου σε ηπιότερο επίπεδο, προκειμένου να βγούμε από την κρίση με ασφάλεια. Η υπευθυνότητα όλων μας θα κρίνει την απόδοση των μέτρων».

Ο περιορισμός του ωραρίου που συνετέλεσε τους τελευταίους μήνες, όπως επισημαίνουν φορείς του κλάδου, στην περαιτέρω μείωση σε σχέση με το καλοκαίρι, είχε προκαλέσει από την αρχή την έντονη αντίδραση των ιδιοκτητών εστιατορίων, καφέ και μπαρ, οι οποίοι υποστήριζαν ότι εφόσον τα μέτρα προστασίας, όπως αποστάσεις μεταξύ των τραπεζιών και καθόλου όρθιοι στα μαγαζιά, τηρούνταν, δεν χρειαζόταν να κατεβάζουν και ρολά τα μεσάνυχτα.

Παράλληλα ο χειμώνας που έρχεται, προβληματίζει ακόμη περισσότερο τους επιχειρηματίες οι οποίοι εκτιμούν ότι οι καταναλωτές θα διστάζουν να επισκεφθούν τους κλειστούς χώρους κάτι που θα επιφέρει ακόμη μεγαλύτερη «βουτιά» στον τζίρο και αργότερα «λουκέτα» και απώλειες θέσεων εργασίας.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News