Ελλάδα - Εστίαση: Το ...δούλεμα με το άνοιγμα των επιχειρήσεων μέσω σεναρίων, καλά κρατεί

Λουκέτο, Εστίαση

Για γέλια και για κλάματα ο προγραμματισμός της Κυβέρνησης όσον αφορά το άνοιγμα των επιχειρήσεων… Επιλέγει να ρίχνει το μπαλάκι στους ειδικούς επιστήμονες, οι οποίοι σωστά προχωρούν με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα κι αφήνοντας στην άκρη την πολιτική σκοπιμότητα… Θέλετε παράδειγμα; Δείτε τι γίνεται με τα περίφημα χιονοδρομικά κέντρα. Φτάνουμε τέλη Ιανουαρίου (σ.σ. μέχρι πότε λειτουργούν αυτά; Ένα μήνα ακόμη;) και δεν ξέρουν τι θα κάνουν οι κυβερνώντες.. Όπως αναφέρουν εάν τα πρώτα δείγματα έως την Παρασκευή 29 Ιανουαρίου δεν δείξουν εκθετική αύξηση με βάση το μοντέλο υπολογισμού που χρησιμοποιείται, τότε θα συζητηθεί το άνοιγμα των χιονοδρομικών κέντρων, τα οποία βρίσκονται κοντά στην οικονομική κατάρρευση. Μετά την 1η Φεβρουαρίου που θα ανοίξουν τα σχολεία (σ.σ. ήδη έχουμε περισσότερα από 100 σχολεία σε όλη την Ελλάδα κλειστά λόγω κρουσμάτων), όλα δείχνουν πως τα χιονοδρομικά κέντρα πιθανώς να ανοίξουν αλλά με αυστηρούς όρους και χωρίς να επιτραπεί γενικώς η μετακίνηση των πολιτών από νομό σε νομό αλλά μόνο για το σκι (!!!)

Η εστίαση

Όμως, το μεγάλο στοίχημα είναι η Εστίαση… Αυξάνονται οι πιέσεις προς τα κυβερνητικά στελέχη για το άνοιγμα, αλλά στο σύνολο των καταστημάτων και όχι μόνο στους εξωτερικούς χώρους. Άλλωστε, οι επιχειρηματίες της εστίασης έχουν διαμηνύσει στην κυβέρνηση ότι δεν προτίθενται να ανοίξουν μόνο με τους εξωτερικούς χώρους, καθώς κάτι τέτοιο θα ήταν ασύμφορο. Στόχος είναι να ανοίξουν κάποια στιγμή τα εστιατόρια και στους εσωτερικούς χώρους αλλά με ελάχιστα τραπέζια και με τη δυνατότητα καλού εξαερισμού.

Υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές προσδιόριζαν στο ethnos.gr το άνοιγμα μετά το τέλος Μαρτίου, παρά τον κίνδυνο οι μισές επιχειρήσεις να μην ανοίξουν ποτέ, λόγω των οικονομικών δυσκολιών. Άλλωστε όσο τα καταστήματα μένουν κλειστά τα πάγια έξοδα τρέχουν, παρά τη μείωση των ενοικίων. Όλα αυτά βέβαια μπορεί να ανατραπούν καθώς υπάρχουν ειδικοί της επιτροπής του υπουργείου Υγείας – αναφέρουν πληροφορίες του ethnos.gr – που εκτιμούν ότι τον Μάρτιο θα υπάρξει νέα μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων, που θα εξαφανίσει από το τραπέζι όλα αυτά τα σενάρια περί ανοίγματος της εστίασης.

Οι «επικίνδυνες» ημερομηνίες

Πάντως, και διαφορετική να είναι τον Μάρτιο η επιδημιολογική εικόνα της χώρας, υπάρχουν κάποιες ημερομηνίες που φοβίζουν τα στελέχη της κυβέρνησης αλλά και τους ειδικούς επιστήμονες. Ημερομηνίες που θα ήθελαν να αποφύγουν σε κάθε περίπτωση.

Πρόκειται για τις γιορτές και τα τριήμερα που πέφτουν εντός του Μαρτίου και θα μπορούσαν να οδηγήσουν μαζικά τους πολίτες σε καταστήματα εστίασης μετά τους μήνες εγκλεισμού. Ειδικότερα οι αρμόδιοι προβληματίζονται δεόντως για τρεις ημερομηνίες:

@ Την 4η Μαρτίου είναι η Τσικνοπέμπτη που στη χώρα μας έχει συνδυασθεί με εξόδους και πολυκοσμία. Κάτι που επιχειρούν με κάθε τρόπο να αποφύγουν οι ειδικοί, καθώς δεν θα αποφευχθούν οι συνωστισμοί στην περίπτωση που ανοίξουν εστιατόρια και διάφορα άλλα κέντρα διασκέδασης.

@ Επίσης, στις 14 Μαρτίου είναι η Κυριακή της Αποκριάς και την επόμενη 15 Μαρτίου η Καθαρά Δευτέρα, ημερομηνίες που αποτελούν ένα τριήμερο για τους Έλληνες που έχουν συνηθίσει να εκδράμουν για φαγητό με παρέες. Μετά από τόσους μήνες lockdown οι επιστήμονες αλλά και η κυβέρνηση φοβούνται πως θα πρέπει να υπάρχουν μέτρα περιορισμού των συναθροίσεων ειδικά σε αυτό το τριήμερο.

@ Από την άλλη η 25η Μαρτίου μπορεί να πέφτει Πέμπτη, όμως και σε αυτήν την περίπτωση θα μπορούσε να μετατραπεί σε τριήμερο/ τετραήμερο με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για μία πιθανή διασπορά.

Με βάση τα σενάρια που εξετάζονται αυτήν τη στιγμή, η εστίαση δεν μπαίνει για άνοιγμα στο τραπέζι πριν το τέλος Μαρτίου. Αλλά για κάτσε; Πότε έχουμε Πάσχα; Μήπως να περιμένουμε κι εκείνες τις ημέρες; Η; του Αγίου Πνεύματος; Αλλά και της Παναγίας στις 15 Αυγούστου, το Πάσχα του καλοκαιριού παραδοσιακά είναι σημείο αναφοράς; Οπότε; Μήπως να μην την ανοίξουμε καθόλου και να περιμένουμε το πέρας της πανδημίας; Τι; Δεν γίνεται ε; Τι; Είναι ψήφοι ε; Ε τότε; Ας το πάρουμε απόφαση ότι όλα έχουν σχέση με την κάλπη και να προχωρήσουμε… Σε τεντωμένο σχοινί κι όποιος αντέξει…

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News