Ελλάδα - Εστίαση: Κύριε Υπουργέ αυτά είναι τα ... θέλω μας

Εστίαση .. Κοινωνία

Μία ακόμη συνάντηση.. Λίγο πριν από τις τελικές αποφάσεις της Κυβέρνησης σχετικά με την Εστίαση και έχουμε μία ακόμη "συνάντηση" (σ.σ. βλέπε τηλεδιάσκεψη) σε επίπεδο ομοσπονδίας και αρμόδιων υπουργών...  Και εκει τέθηκαν στο τραπέζι τα "θέλω" των επιχειρηματιών της Εστίασης.. Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι η Εστίαση έχει δεχτεί το μεγαλύτερο πλήγμα κάτι που αποτυπώνεται και στους αριθμούς. Οπως στις Κυκλάδες όπου ο κύκλος εργασιών και ο τζίρος στο καλό τρίμηνο του έτους (Ιούλιος - Αύγουστος - Σεπτέμβριος) ήταν από το 50 έως το 70%....

Και η χρηματοδότηση και η ρευστότητα ήταν τα βασικά θέλω... Η ενημέρωση λοιπόν από τον  Γιάννη Παπαδόπουλο - Περιφερειάρχης ΠΟΕΣΕ Νομού Κυκλάδων - σχετικά με την συγκεκριμένη συνάντηση (20/01), μεταξύ του Υπουργού Οικονομικών κ. Χρ. Σταϊκούρα, των Γεν. Γραμματέων Οικονομικής & Δημοσιονομικής Πολιτικής του Υπουργείου Οικονομικών κ.κ. Τριαντόπουλου, Πετραλιά και της ΠΟΕΣΕ με επικεφαλής τον Πρόεδρο κ. Γιώργο Καββαθά...

1. Απαλλαγές από τέλη χρήσης κοινοχρήστων χώρων καθώς και καθαριότητας-φωτισμού των επιχειρήσεων που διακόπτουν ή περιορίζουν τη λειτουργία τους λόγω των μέτρων κατά της πανδημίας (Π.Ν.Π. της 20.3.2020 και Ν.4683/10.4.2020 αρ.37) να ισχύουν υποχρεωτικά και αναδρομικά από την 20.3.2020 και έως την οριστική λήξη των περιοριστικών μέτρων, χωρίς ανάγκη σχετικής απόφασης των Δημοτικών Συμβουλίων, αλλά με απόφαση της Υπηρεσίας των Δήμων, κατόπιν αίτησης των επιχειρήσεων.

2. * Επαναφορά της αρχικώς κατατεθείσας ρύθμισης όλων των οφειλών προς τους ΟΤΑ σε 120 δόσεις, η οποία τελικώς τροποποιήθηκε προς το δυσμενέστερο (αρ.165 επ. Ν.4764/23.12.2020).*

3. Μείωση των ενοικίων των ακινήτων που εκμισθώνουν οι ΟΤΑ και τα νομικά πρόσωπα αυτών, αλλά και άλλοι φορείς του Δημόσιου τομέα, στενού και ευρύτερου, όπως ήδη συμβαίνει με τις μισθώσεις με εκμισθωτή ιδιώτη.

4. Οι επιχειρήσεις που αποδεδειγμένα έχουν ολοκληρώσει την δραστηριότητα τους και «έχουν κλείσει» με διαγραφή από το TAXIS κλπ. να πληρώσουν τυχόν οφειλές τους προς τους ΟΤΑ σε ποσοστό 30% του κεφαλαίου, όπως και παλαιότερα έχει συμβεί.

5. Εκ νέου τροποποίηση του αρ.55 ν.4483/31.7.2017, με το οποίο αφαιρείται η άδεια χρήσης κοινοχρήστου χώρου σε περίπτωση δεύτερης παράβασης εντός έτους.

6. Διετή παράταση των μισθώσεων των κυλικείων με ειδική μέριμνα για όσους μισθωτές ευρίσκονται σε προσυνταξιοδοτική περίοδο.

7. Αναθεώρηση των διατάξεων του τέλους επί των ακαθαρίστων (Ν. 2539/97 όπως ισχύει) για τα Κέντρα Διασκέδασης και Νυχτερινά Κέντρα 5% να ορίζεται σε ποσοστό ΜΕΧΡΙ 5% μετά από απόφαση του οικείου Δημοτικού Συμβουλίου.

8. Να παρασχεθεί λόγω των συνθηκών το δικαίωμα στις επιχειρήσεις που στεγάζονται-μισθώνουν ακίνητα α) του Ελληνικού Δημοσίου, β) ΝΠΔΔ, γ) ΟΤΑ και Ν.Π. αυτών και δ) Εκκλησιαστικών Ιδρυμάτων να παρατείνουν τη διάρκεια των μισθώσεων έως 10 έτη, εφόσον βεβαίως είναι συνεπείς στις μισθωτικές υποχρεώσεις τους.

Ο Υπουργός ήταν θετικός στις θέσεις-προτάσεις της ΠΟΕΣΕ και δήλωσε ότι αντιλαμβανόμενος το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί, αναμένονται δράσεις για την κάλυψη των επαγγελματιών του Κλάδου της εστίασης, ανανεώνοντας τη συνάντηση για τις αρχές Φεβρουαρίου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News