Ελλάδα: Η Κυβέρνηση θέλει να ανοίξει την Εστίαση ακόμη και στις 25 Μαΐου

Το ενδεχόμενο να λειτουργήσει ο κλάδος της εστίασης πριν από την 1η Ιουνίου εξετάζει η κυβέρνηση ενώ δεν αποκλείεται η πιθανότητα να λειτουργήσουν και οι εσωτερικοί χώροι.   Οι οριστικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν στα μέσα του Μαΐου, το σαββατοκύριακό 16-17 Μαΐου. Αν η ύφεση της πανδημίας συνεχιστεί, καφετέριες και εστιατόρια αναμένεται να ανοίξουν μία εβδομάδα νωρίτερα από το προγραμματισμένο, δηλαδή στις 25 Μαΐου.   

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά την χθεσινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, εξετάστηκε το ενδεχόμενο να ανοίξουν και οι εσωτερικοί χώροι των καφετεριών και εστιατορίων με συγκεκριμένους κανόνες για τις αποστάσεις ασφαλείας και τα μέτρα ατομικής προστασίας (π.χ δύο μέτρα απόσταση από τα τραπέζια). Το σχέδιο δεν έχει αποκλειστεί, καθώς εξερευνώνται τρόποι ώστε η λειτουργία των χώρων εστίασης να παραμείνει οικονομικά βιώσιμη, πέρα από την πρόταση για αύξηση των τραπεζιών εκτός, που σε ορισμένες περιπτώσεις εκ των πραγμάτων δεν θα είναι εφικτή.   

Στόχος είναι να λειτουργεί ένα σημαντικό τμήμα του εσωτερικού των χώρων εστίασης, τηρώντας κατά γράμμα τις οδηγίες των επιστημόνων. Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το iefimerida.gr, αυτό θα επιτευχθεί με τον ορισμό ενός συντελεστή, ανάλογα με τα τετραγωνικά του καταστήματος και το πλάτος της εισόδου, ώστε να αξιοποιηθούν τραπεζοκαθίσματα και στο εσωτερικό του.   «Θα υπάρξουν κανόνες για τις αποστάσεις και θα προσπαθήσουμε να δώσουμε και εσωτερικούς χώρους που θα είναι ανοιχτοί μπροστά με σχετικό βάθος για να αξιοποιηθούν περισσότερα τραπεζοκαθίσματα» δήλωσε το πρωί ο υφυπουργός ανάπτυξης κ. Παπαθανάσης, θέτοντας ζήτημα και για την λειτουργία των κλιματιστικών.   

«Εάν δεν χρησιμοποιήσουμε κλιματιστικά θα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα τμήμα εσωτερικό των καταστημάτων εφόσον το άνοιγμα του επιτρέπει να το έχει στο βάθος ως ημιυπαίθριος». Και ο ίδιος είπε ότι αν και ο προγραμματισμός είναι να ανοίξουν την 1η Ιουνίου «αν όλα πάνε καταπληκτικά μέχρι τις 18-20 Μαΐου θα το δούμε τότε αν μπορεί να ανοίξουν νωρίτερα».  

Τι θα γίνει με τα μπαρ 

\Όσον για τα μπαρ ξεκαθάρισε ότι δεν αναμένεται να ανοίξουν μέσα στις επόμενες εβδομάδες: «Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει συζήτηση γιατί θα ακολουθήσουν την εστίαση και αφού δούμε την αποτύπωση εκεί» συμπληρώνοντας ότι «καφέ-μπαρ που έχουν καθίσματα θα μπορούσαν να πάνε στην εστίαση».

Όσο για τα beach-bar, ο κ. Παπαθανάσης εξήγησε ότι όταν ανοίξουν, θα επιβληθούν αποστάσεις ασφαλείας ανάμεσα στις ξαπλώστρες γεγονός «που θα βοηθά να μην έχουμε πιθανότητα διασποράς του κορωνοϊού».   Οι λεπτομέρειες του σχεδίου αναμένεται να καθοριστούν τις επόμενες ημέρες, ενώ όλα θα κριθούν από τα επιδημιολογικά δεδομένα και την αξιολόγηση της άρσης των πρώτων μέτρων, αφού περάσουν οι πρώτες δύο με τρεις εβδομάδες.   

Παράλληλα, ο ιδιοκτήτες περιμένουν και τη συνδρομή και της τοπικής αυτοδιοίκησης, ώστε να δοθεί η απαραίτητη ευελιξία στις επιχειρήσεις σε ότι αφορά τα δημοτικά τέλη και τη δυνατότητα επέκτασης των τραπεζοκαθισμάτων στους εξωτερικούς χώρους.   

Απόψε, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων θα συμμετάσχει στην πανευρωπαϊκή εκδήλωση διαμαρτυρίας «άδειες καρέκλες» («empty chairs»), η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 20:00 σε δεκάδες πόλεις της Ελλάδας.  Η κεντρική εκδήλωση διαμαρτυρίας στην Αθήνα θα πραγματοποιηθεί στην πλατεία Συντάγματος με την τοποθέτηση άδειων καρεκλών. 

Καμία κουβέντα για ΦΠΑ 

Έως το τέλος της εβδομάδας, το πολύ μέσα στην επόμενη, θα έχουν καθοριστεί οι κανόνες λειτουργίας των καταστημάτων εστίασης, όπως δήλωσε στον ΑΝΤ1 και στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος.

Αναφερόμενος στις ρυθμίσεις που αποφασίστηκαν στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ο κ. Θεοδωρικάκος είπε ότι θα δοθεί πρόσθετος εξωτερικός χώρος για τραπεζοκαθίσματα εκεί που είναι εφικτό, χωρίς οι καταστηματάρχες να πληρώσουν επιπλέον δημοτικά τέλη. Ο όρος που τίθεται είναι να μην παρεμποδίζεται η διέλευση των πεζών. Στις περιπτώσεις που δεν υπάρχει δυνατότητα για να παραχωρηθεί πρόσθετος χώρος, δίνεται η δυνατότητα στους δήμους να προχωρήσουν σε μείωση των τελών, στα συγκεκριμένα καταστήματα, έως και 50%.

Για το ενδεχόμενο να ανοίξουν τα καταστήματα εστίασης πριν την 1η Ιουνίου, όπως είναι προγραμματισμένο, ο υπουργός Εσωτερικών σημείωσε: «Μακάρι να τα καταφέρουμε να ανοίξουν και πριν την 1η Ιουνίου, εμείς θα το θέλαμε και νωρίτερα, αν φυσικά πάνε όλα καλά μέσα στον Μάιο και μηδενιστεί ο αριθμός των κρουσμάτων, γιατί αυτός είναι ο βασικός παράγοντας που καθοδηγεί τις αποφάσεις της επιτροπής λοιμωξιολόγων, υπό τον καθηγητή Τσιόδρα».

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να υπάρξει μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, ο κ. Θεοδωρικάκος απάντησε: «Θα ήταν μεγάλη διευκόλυνση, όμως είναι κάτι που πρέπει να αποφασίσει το οικονομικό επιτελείο. Χθες, πάντως, δεν υπήρξε συζήτηση γι' αυτό το ζήτημα». 

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ - ΜΠΕ 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News