Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΓαστρονομίαΓαλλία: Οινο-γαστρονομικό ταξίδι με κρασί (Σάμου - Κρήτης) και γραβιέρα Νάξου

Γαλλία: Οινο-γαστρονομικό ταξίδι με κρασί (Σάμου – Κρήτης) και γραβιέρα Νάξου

|

Ελλάς – Γαλλία… γευστική συμμαχία .. Μία διαφορετική εκδοχή της σχέσης που έχει αναπτυχθεί ανάμεσα στις δύο χώρες και η παρουσία της ΕΑΣ Νάξου χάρη στη Γραβιέρα Νάξου ΠΟΠ 

Μια… γευστική “συμμαχία” στήθηκε στο Παρίσι για να κάνει ακόμη πιο γνωστά τα κρασιά της Κρήτης, της Σάμου και της γραβιέρας Νάξου, τα οποία παρουσιάστηκαν σε συνδυασμό με γκουρμέ δημιουργίες της ελληνικής γαστρονομίας, εμπνευσμένα από την ελληνική παράδοση και τις αυθεντικές γεύσεις της ελληνικής κουζίνας.

Τα κρασιά της Κρήτης και της Ρουμανίας, όλα προϊόντα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π.) και Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (Π.Γ.Ε.) γέμισαν τα ποτήρια επαγγελματιών και δημοσιογράφων που παραβρέθηκαν στις εκδηλώσεις (13 και 14 Σεπτεμβρίου), οι οποίες πραγματοποιήθηκαν στο εστιατόριο της σεφ Ντίνας Νικολάου στη γαλλική πρωτεύουσα, καθώς η ίδια επιμελήθηκε το μενού, ενώ ο οινολόγος Γιώργος Ιωαννίδης εξηγούσε στους συμμετέχοντες τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και την ιστορία των κτημάτων που παρουσιάστηκαν.

Ο Νίκος Μηλιαράκης, μέλος του ΔΣ του Δικτύου Οινοποιών Κρήτης, μιλώντας για τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία του Συνδέσμου Εξαγωγέων Κρήτης τόνισε την ανάγκη ανάπτυξης της εξωστρέφειας, παρόλο που σχεδόν το 75% της συνολικής παραγωγής των κρητικών κρασιών διοχετεύεται στην τοπική αγορά και σχετίζεται σε μεγάλο μέρος με την αγορά του τουρισμού, όπως τα ξενοδοχεία, τα εστιατόρια κ.α.

«Οι δυνατές αγορές στις οποίες στοχεύουμε είναι οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Γερμανία, η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο», αναφέρει ο κ.Μηλιαράκης επισημαίνοντας πως «μπορεί η πανδημία να μας πήγε λίγο πίσω αλλά θα το ξαναπιάσουμε το νήμα από την αρχή, καθώς αυτήν τη στιγμή οι εξαγωγές αφορούν ένα ποσοστό της τάξεως του 15% με 17%». Παράλληλα ωστόσο, τα τελευταία 15 χρόνια γίνονται σημαντικές προσπάθειες ανάπτυξης του οινοτουρισμού στο νησί, όπως επισημαίνει ο ίδιος, εξηγώντας ότι στο Δίκτυο Οινοποιών Κρήτης -που αντιπροσωπεύει πάνω από το 90% της εμφιαλωμένης παραγωγής- σχεδόν όλα τα οινοποιεία, από τα συνολικά 33, είναι επισκέψιμα. «Έχουμε σχεδιάσει χρονομετρημένες οινικές διαδρομές και έχουμε χαρτογραφήσει το νησί ενώ κάθε οινοποιείο έχει μπει στην κουλτούρα της εμπειρίας. Όσο το κρητικό κρασί αυξάνει την αναγνωρισιμότητά του, τόσο πληθαίνουν οι λόγοι για έναν επισκέπτη να έρθει στην Κρήτη», προσθέτει ο κ.Μηλιαράκης. Σε αυτό το πλαίσιο όσοι επισκέπτονται την Μονή Τοπλού που βρίσκεται κοντά στο πασίγνωστο φοινικόδασος του Βάι στη Σητεία, έχουν έναν επιπλέον λόγο: Τα βιολογικά κρασιά και προϊόντα της. Όπως αναφέρει η χημικός οινολόγος του κτήματος «παράγουμε το δικό μας βιολογικό κρασί από το 2010, καθώς η Μονή διαθέτει δικό της αποστακτήριο και ιδιόκτητους αμπελώνες με βιολογικά σταφύλια.

Οι Γάλλοι, εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η πρέσβης της Ελλάδας στο Παρίσι Αγλαϊα Μπαλτά, εκτιμούν τα κρασιά υψηλής ποιότητας καθώς είναι μια χώρα γνωστή διεθνώς για τα κρασιά που παράγει. «Με αυτού του είδους τις εκδηλώσεις δίνεται η ευκαιρία να γνωρίσουν το υψηλής ποιότητας κρασί που παράγεται στην Ελλάδα αλλά συγχρόνως γνωρίζουν και μια πτυχή του ελληνικού χαρακτήρα. Γνωρίζουν τι σημαίνει Ελλάδα, την οποία βεβαίως την αγαπούν, ωστόσο είναι χρήσιμο να το υπενθυμίζουμε», σημειώνει. «Ο τουρισμός έτσι όπως αναπτύσσεται τα τελευταία χρόνια έχει μια πολύ σημαντική πτυχή που είναι αυτή της γαστρονομίας. Εμείς στην Ελλάδα έχουμε την τύχη να έχουμε μια βαθειά παράδοση της γαστρονομίας η οποία απαντά στα σημερινά δεδομένα και στις σημερινές απαιτήσεις για καλά και υγιεινά για τον οργανισμό προϊόντα και είναι αυτό που ζητάνε οι περισσότεροι τουρίστες», προσθέτει.

paris9.jpg

Οινικό ταξίδι στη Ρουμανία

Μαζί με τα ελληνικά κρασιά στη γαλλική πρωτεύουσα, έγινε και παρουσίαση κρασιών από τη Ρουμανία από τον σομελιέ Ντάνιελ Ζότου (Daniel Zottu) που εκπροσώπησε τη ρουμάνικη επαγγελματική ένωση κρασιού Professional Wine Association Terasele Dunarii Terraces of the Danube Ostrov, καθώς οι δύο χώρες συμμετέχουν στο διακρατικό πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης Eu quality wines.

Μιλώντας στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κ.Ζότου, είπε ότι οι Ρουμάνοι εξάγουν εδώ και δέκα χρόνια τα κρασιά τους με τις ιδιαίτερες ποικιλίες τους στη Γαλλία ενώ η συμμετοχή τους στο εν λόγω πρόγραμμα είναι μια καλή ευκαιρία συνεργασίας. «Είμαστε άλλωστε Βαλκάνιοι και έχουμε το δικό μας φαγητό και τη δική μας ξεχωριστή κουλτούρα, μπορούμε να λειτουργήσουμε συλλογικά», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Εξάλλου, όπως δηλώνει η επιτετραμμένη της πρεσβείας της Ρουμανίας στο Παρίσι Ρουξάντρα Μανγκου (Ruxandra Mangu) «η Ρουμανία και η Ελλάδα συνδέονται με ιστορικούς δεσμούς, οι δυο λαοί είμαστε σαν αδέρφια και αυτή η εκδήλωση, όπου παρουσιάζονται από κοινού κρασιά και των δύο χωρών, είναι ένα μικρό σύμβολο αυτής της εξαιρετικής και ιστορικής σχέσης».

Με γλυκό κρασί από τη Σάμο και γραβιέρα από τη Νάξο

paris3ape.jpg

Στη Γαλλία η Σάμος κατέχει την πρωτιά στις εισαγωγές γλυκών κρασιών, όπως επισημαίνει ο Γιώργος Φτενογιάννης υπεύθυνος εξαγωγών του Ενιαίου Οινοποιητικού Συνεταιρισμού (ΕΟΣ) Σάμου. Εξάλλου σχεδόν το ήμισυ των εξαγωγών του ΕΟΣ Σάμου κατευθύνεται στη Γαλλία. Πρόκειται για κρασιά Π.Ο.Π. και Π.Γ.Ε τα οποία συνδυάστηκαν με την γνωστή γραβιέρα Νάξου, με τα ίδια χαρακτηριστικά, στο πλαίσιο του διακρατικού προγράμματος της ΕΕ Mediterranean Cheese and Wine. Τον συνδυασμό των γεύσεων στο οινογαστρονομικό “ταξίδι” έκανε η σεφ Ντίνα Νικολάου δίνοντας στους καλεσμένους κυριολεκτικά και μεταφορικά γεύση από Ελλάδα, με πιάτα βασισμένα στην παράδοση και την ιστορία του τόπου.

«Το φαγητό πρέπει να συνδυάζεται με το κρασί που ταιριάζει. Στόχος μας είναι να αναδείξουμε την ελληνική κουζίνα ολοκληρωμένα. Τα τελευταία χρόνια οι οινοπαραγωγοί μας έχουν κάνει θαύματα. Τα ελληνικά κρασιά πρέπει να έχουν βήμα στα ελληνικά εστιατόρια που είναι ο πρώτος χώρος όπου θα τα δουν συνδυαστικά», σημειώνει η κυρία Νικόλαου και προσθέτει: «Η βαριά μας βιομηχανία είναι ο τουρισμός. Μέρος αυτού είναι η γαστρονομία. Στόχος μας είναι μέσα από το φαγητό και το κρασί να συνδέσουμε το αφήγημα με τον τόπο, την ιστορία και τα προϊόντα».

Ο ΕΟΣ Σάμου κατατάσσεται μέσα στα δέκα μεγαλύτερα οινοποιεία της Ελλάδας και αντιπροσωπεύει 2.500 παραγωγούς ενώ παράγει 5,5 εκατομμύρια λίτρα κρασιού όλων των ειδών, ετησίως. Οι εξαγωγές αποτελούν το 50 με 60% της παραγωγής. Εκτός από τη Γαλλία γίνονται εξαγωγές στον Καναδά, τη Γερμανία και σε άλλες χώρες, σύμφωνα με τον κ.Φτενογιάννη.

«Είναι μεγάλη χαρά και τιμή θα έλεγα, δυο ιστορικοί συνεταιρισμοί όπως της Σάμου και της Νάξου, να βρίσκονται μαζί και να ενώνουν μέσα από αυτήν την διαδικασία τις δυνάμεις τους.

Μόνο κέρδος υπάρχει από αυτό», δήλωσε ο κ.Φτενογιάννης.

Οι σχέσεις της Γαλλίας με τη Σάμο πάνε αρκετά πίσω στο χρόνο. «Τελη του 19ου αιώνα εγκαταστάθηκε στη Σάμο η γαλλική καθολική Ιεραποστολή. Ακόμη υπάρχει η καθολική εκκλησία. Οι μοναχοί θέλοντας να βρουν πόρους άρχισαν να κάνουν εμπόριο κρασιού αγοράζοντας από τοπικούς παραγωγούς και στη συνέχεια παράγοντας το δικό τους», αναφέρει ο κ.Φτενογιάννης.

Παρόλο που η γραβιέρα Νάξου είναι γνωστή σε όλη την Ελλάδα, το κομμάτι των εξαγωγών είναι ένας τομέας που η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΑΣ) Νάξου θέλει να αναπτύξει περισσότερο και προς αυτήν την κατεύθυνση εργάζεται. «Η εξωστρέφεια είναι κάτι στο οποίο επενδύουμε καθώς θέλουμε να αυξήσουμε τις εξαγωγές μας. Σήμερα βρίσκονται στο 10% ενώ ο στόχος για το κοντινό μέλλον είναι να αγγίξουμε και να ξεπεράσουμε το 20%», επισημαίνει ο υπεύθυνος επικοινωνίας της ΕΑΣ Νάξου Γιώργος Σέργης. Ο τζίρος άλλωστε συνεχώς αυξάνεται και οι αγορές δείχνουν ενδιαφέρον. Ο συνεταιρισμός παράγει 1.250 τόνους γραβιέρας το χρόνο. Αριθμεί 700 μέλη, εκ των οποίων οι 500 είναι γαλακτοπαραγωγοί και 200 πατατοπαραγωγοί.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Πανναξιακό (10ο) Πρωτάθλημα Τάβλι: Πρωταθλητής ο ρούκι Βαγγέλης Παπαδόπουλος

Ο Βαγγέλης Παπαδόπουλος το είπε και το έκανε.. Με 3-1 νίκες κατέκτησε το 10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι

Γ. Λεονταρίτης: “Ζήτησε δωρεάν μετακίνηση των ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων”

Η Πρόταση του αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, Γ. Λεονταρίτη αναφορικά με τα πλοία που επιδοτούνται από το κράτος, για τις ανάγκες των αθλητών σε όλο το Ν. Αιγαίο - Τι πρότεινε ο Γιάννης Μαργαρίτης

ΝΕ ΠΑΣΟΚ ΚΥΚΛΑΔΩΝ : ΟΧΙ στην συγκάληψη

Η πρόταση που καταθέτει η ΝΕ ΠΑΣΟΚ Κυκλάδων σχετικά με τα Τέμπη και την πρόταση δυσπιστίας

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Το Επιμελητήριο Κυκλάδων στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο της Διεθνούς Ένωσης Εταιρειών Κρουαζιέρας (CLIA) στη Γένοβα

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τη βιώσιμη ανάπτυξη της κρουαζιέρας στις Κυκλάδες

Νάξος – Καρνάγιο: Γεννητούρια στη παραλία

Νέοι κάτοικοι στο καρνάγιο της Νάξου

Δεύτεροι “φτωχότεροι” καταναλωτές της Ευρώπης οι Έλληνες

Εκτός όμως από τον υψηλότερο μέσο πληθωρισμό, πρόσφατη μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποδεικνύει ότι η Ελλάδα πληρώνει ακριβότερα και τον πληθωρισμό της απληστίας, σε σύγκριση με την υπόλοιπη ΕΕ.

Μύκονος – AKTES: Ενημέρωση (30/03) για την Κλιματική Αλλαγή

Ομιλία για την κλιματική αλλαγή από την Εταιρεία Μελέτης Αρχαίων Ακτογραμμών - ΑΚΤΕS .. Που και πότε

10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι: Τελικός και ο πρωτάρης Παπαδόπουλος στη πρόκληση της καριέρας του

Ο μεγάλος τελικός του 10ου Πανναξιακού Πρωταθλήματος Τάβλι ξεκινάει. Ποιος θα επικρατήσει; Ο έμπειρος Μαγκανάρης ή ο ρούκι Παπαδόπουλος;

Αλυκό: Ο Φάρος που “φωτίζει” την γαστρονομία της Νάξου

Ανοίγει την Παρασκευή 5 Απριλίου ο Φάρος του Αλυκού - Τι περιλαμβάνει το μενού

Νάξος (Αγγίδια) – Ενοριακός Ναός Αγίου Χαραλάμπους: Ψήφισμα για την εκδημία του Δημητρίου Σέργη

Το ψήφισμα του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ενοριακού Ναού Αγίου Χαραλάμπους Αγγιδίων Νάξου για το θάνατο του Δημητρίου Σέργη

Απόκριες 2024: Το “ευχαριστώ” από το Σύλλογο Γυναικών Κωμιακής (video)

Τα μέλη του Συλλόγου Γυναικών Κωμιακής με ανάρτησή τους στα social media λένε ένα μεγάλο "ευχαριστώ" σε όσους βρέθηκαν στην πανέμορφη Κωμιακή (video)

Η δράση της Μαρίας Καρυστιανού δείχνει το δρόμο για μία κοινωνία που δεν θα ανέχεται την αδικία

Ο Αλέκος Αρβανιτάς αναλύει την εβδομάδα που μας πέρασε... Από την Καρυστιανού στις Βρυξέλλες έως τον Λοβέρδο και τη Νέα Δημοκρατία - Την Ακρίβεια έως τον Γεωργιάδη και τις απαντήσεις του.. Αναρωτιέται δε εάν στην Ελλάδα γίνονται τέτοια πράγματα

Naxos Medical: Επίσκεψη από τον πλαστικό χειρουργό Νικόλαο Μουστάκη

Σάββατο 23 Μαρτίου θα πραγματοποιήσει προγραμματισμένο Ιατρείο ο Στρατιωτικός Ιατρός, Πλαστικός Επανορθωτικός και Αισθητικός Χειρουργός, Νικόλαος Μουστάκης

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Αφρική: Ο Ναξιώτης ορειβάτης που κατέκτησε το Κιλιμάντζαρο

Ο Αντώνης Μαργαρίτης πέτυχε έναν άθλο. Κατάφερε να ανέβει στην ψηλότερη κορυφή βουνού στην Αφρική - Πως περιγράφει την εμπειρία του

Επαρχείο Νάξου – Τμήμα Δημόσιας Υγείας: Περί ορθής διαχείρισης των υγρών αποβλήτων

Ενημέρωση για τη σωστή διαχείριση των υγρών αποβλήτων ενόψει τουριστικής σεζόν