Γερμανία: Στο 7% ο ΦΠΑ από 19% για γεύματα σε εστιατόρια

Στους Νότιους η όποια σκέψη για μείωση συντελεστών ΦΠΑ είναι απαγορευτική... Για τους ίδιους όμως είναι απαραίτητη. Και για μία ακόμη φορά οι υποκριτές Γερμανοί έδειξαν το πρόσωπό τους... Η γερμανική κυβέρνηση στο πλαίσιο των μέτρων στήριξης των επιχειρήσεων και της εργασίας από την πανδημία του κορωνοϊού απoφάσισε ο γενικός συντελεστής ΦΠΑ που επιβάλλεται στα γεύματα που προσφέρονται σε χώρους εστίασης, για το διάστημα  από 1 Ιουλίου 2020 και 30ης Ιουνίου 2021, μειώνεται από 19% σε 7%, δηλαδή εξομοιώνεται με το ισχύοντα συντελεστή για τα γεύματα «σε πακέτο».

Η παραπάνω μείωση του Φ.Π.Α. εκτιμάται ότι θα επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό της Γερμανίας κατά 5 δισ. ευρώ, ωστόσο θα ανακουφίσει τις σκληρά πληττόμενες επιχειρήσεις του κλάδου της εστίασης/φιλοξενίας κατά 4 δισ. ευρώ, υπό την προϋπόθεσα βέβαια ότι η πλήρης επανέναρξη λειτουργίας τους θα ξεκινήσει εντός του Μαΐου.

Επίσης, στα μέτρα περιλαμβάνεται και η σταδιακή αύξηση  του προβλεπόμενου ποσοστού αναπλήρωσης αποδοχών εργαζομένων που εντάσσονται σε καθεστώς μερικής απασχόλησης. Συγκεκριμένα, το ποσοστό αναπλήρωσης των αποδοχών εργαζόμενων, με τουλάχιστον 50% απώλεια εισοδήματος λόγω μερικής απασχόλησης, από το τρέχον ποσοστό 60% ή 67% για εργαζομένους με τέκνα, αυξάνεται από τον 4ο μήνα παραμονής σε καθεστώς μερικής απασχόλησης σε 70% ή αντίστοιχα 77% και αντιστοίχως από τον 7ο μήνα σε 80%/87%, με περιορισμένο χρονικό ορίζοντα ωστόσο έως και το τέλος του 2020. Ταυτόχρονα, ελαστικοποιείται το ρυθμιστικό πλαίσιο εργαζομένων που βρίσκονται σε καθεστώς μερικής απασχόλησης που διέπει την άσκηση και 2ης εργασίας.

Τέλος, λόγω της τρέχουσας κατάστασης στην αγορά εργασίας, η παροχή επιδομάτων ανεργίας στους δικαιούχους (οι αξιώσεις των οποίων πρόκειται να εκπνεύσουν μεταξύ 1.5 και 31.12.2020) παρατείνεται κατά 3 μήνες, ενώ για εργαζομένους άνω των 50 ετών, το συνολικό διάστημα παροχής επιδόματος ανεργίας παρατείνεται έως 24 μήνες (υπό προϋποθέσεις). 

Με πληροφορίες από την ιστοσελίδα tornosnews.gr 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News