Κυκλάδες: Γνωριμία με ...γευστικούς μεζέδες από τα ξενικά είδη

Στην Πάρο έγινε ήδη η ενημέρωση... Σήμερα είναι στην Αμοργό και πάμε γιαα Νάξο και Σαντορίνη... Ποιοι ταξιδεύουν; Ενημερωτικές επισκέψεις με σκοπό την ευαισθητοποίηση και την ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας, των επισκεπτών, των αλιέων αλλά και όλων των λοιπών εμπλεκόμενων επαγγελματιών, σχετικά με το πρόβλημα των θαλάσσιων ξενικών ειδών πραγματοποιούνται σε νησιά των Κυκλάδων. Οπως σημειώσαμε ξεκίνησαν από τη Πάρο (29 & 30 Αυγούστου) χθες και σήμερα είναι στην Αμοργό, αύριο στη Νάξο στις 2 Σεπτεμβρίου και στη Σαντορίνη στις 3 & 4 Σεπτεμβρίου του 2020, στο πλαίσιο του προγράμματος «Φά' το πριν τα φάει».

Σκοπός των επισκέψεων είναι να εξοικειωθεί το κοινό με την κατανάλωση ξενικών ειδών και να δημιουργηθεί μια ισχυρή αλυσίδα προσφοράς και ζήτησης αυτών των ειδών μεταξύ της παράκτιας επαγγελματικής αλιείας και της εστίασης, σαν άμεσο και πρακτικό μέτρο αντιμετώπισης της εξάπλωσης των ξενικών ειδών.

Βασικό στοιχείο των επισκέψεων θα είναι να αναδειχθεί η γευστική αξία επιλεγμένων βρωσίμων ξενικών (ή αλλιώς εξωτικών! ειδών, όπως τα λεοντόψαρα, οι γερμανοί, τα μπλε καβούρια, κ.α., μέσα από υπάρχουσες συνταγές που έχουν ήδη δημιουργηθεί στο πλαίσιο του προγράμματος, αλλά και νέες που θα δημιουργεί το «Το Καρτέλ των Γεύσεων» και θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν οι κάτοικοι και οι επαγγελματίες του χώρου της εστίασης στα προαναφερθέντα νησιά.

Πρόγραμμα εκδηλώσεων:

Λόγω των μέτρων για την αντιμετώπιση του COVID-19, δεν θα πραγματοποιηθούν ανοιχτές εκδηλώσεις για το κοινό. Παρόλα αυτά θα μοιραστούν σε τοπικά εστιατόρια και ταβέρνες πιάτα και γεύσεις από τις συνταγές των ξενικών ειδών που θα ετοιμάσουν οι σεφ από 'Το Καρτέλ των Γεύσεων' για να δοκιμάσουν οι πελάτες που θα βρίσκονται στα καταστήματα που θα επισκεφθεί η ομάδα του προγράμματος.

Τα εστιατόρια και οι ταβέρνες θα ανακοινώνονται μια μέρα πριν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της iSea, του Cyclades Preservation Fund και του "Το Καρτέλ των Γεύσεων".

Παράλληλα, σε 10 νησιά των Κυκλάδων έχουν ήδη διαμοιραστεί από την iSea ειδικά κουτιά δειγματοληψίας για τη συλλογή δειγμάτων ξενικών ή σπάνιων ειδών. Τα κουτιά αυτά μπορεί να τα βρει κανείς σε τοπικούς εκπροσώπους του προγράμματος και να συνεργαστεί μαζί τους για να πραγματοποιήσει δειγματοληψία στομάχου και ακάνθων του δείγματος. Τα δείγματα αυτά θα μελετηθούν στη συνέχεια για τη διερεύνηση της οικολογίας και της βιολογίας των ξενικών ειδών.

Τα κυριότερα αναμενόμενα αποτελέσματα είναι:

1) Ενημέρωση σχετικά με τα ξενικά είδη των Ελληνικών θαλασσών, τα τοξικά/δηλητηριώδη και το πρόβλημα. Το πρόγραμμα μέσα από την καμπάνια ενημέρωσης αλλά και από εκδηλώσεις έχει σαν στόχο την ενημέρωση του τοπικού πληθυσμού για τα ξενικά είδη που υπάρχουν στις Ελληνικές θάλασσες αλλά και στις περιοχές όπου πραγματοποιούνται οι εκδηλώσεις

2) Προώθηση της κατανάλωσης ξενικών ειδών. Μέσα από την δημιουργία ενός ηλεκτρονικού βιβλίου συνταγών αλλά και με την συμβολή καταξιωμένων σεφ που συμμετέχουν στις επιμέρους γαστρονομικές εκδηλώσεις, στόχος είναι τα βρώσιμα ξενικά είδη να μπουν στις διατροφικές συνήθειες των Ελλήνων, δημιουργώντας κίνητρα στους αλιείς να τα στοχεύουν, συμβάλλοντας έτσι στο μετριασμό του προβλήματος 

3) Εκπαίδευση επιστημών – πολιτών για την αναφορά και συλλογή δειγμάτων ξενικών ειδών. Σε επιλεγμένα νησιά στις Κυκλάδες και στο Ιόνιο υπάρχουν σημεία συλλογής δειγμάτων ξενικών ειδών. Πολίτες – επιστήμονες θα μπορούν να παραδώσουν ξενικά είδη που βρίσκουν με στόχο την περαιτέρω μελέτη τους ενώ θα υπάρχουν και οδηγίες πως οι ίδιοι να συλλέξουν τα απαραίτητα δείγματα διευκολύνοντας την επιστημονική μελέτη και παράλληλα αποκτώντας γνώσεις για το πως πραγματοποιείται λήψη δείγματος.

Σημεία συλλογής δειγμάτων στις Κυκλάδες

Το πρόγραμμα  «Φά' το πριν τα φάει»  χρηματοδοτείται από το Cyclades Preservation Fund και έχει ως στόχο την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των τοπικών  αρχών, φορέων, πολιτών και επισκεπτών  της Πάρου, της Αμοργού της Νάξου και της Σαντορίνης (νησιά στα νερά των οποίων έχουν ήδη καταγραφεί μεγάλοι πληθυσμοί) για το διαρκώς αυξανόμενο φαινόμενο της παρουσίας των ξενικών ειδών στη περιοχή, τις επιπτώσεις που  επιφέρουν στην τοπική οικονομία, στον τουρισμό και στην ανθρώπινη υγεία, καθώς και την ανάδειξη προτάσεων για τον μετριασμό του (όπως είναι η γαστρονομία), με στόχο την προστασία των μοναδικών θαλάσσιων οικοσυστημάτων των Κυκλάδων .

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την σελίδα του προγράμματος: https://isea.com.gr/φά-το-πριν-τα-φάει/

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News