Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΓαστρονομίαΚυκλάδες: Κρασιά που κάνουν τη διαφορά και έρχονται από Σαντορίνη, Τήνο

Κυκλάδες: Κρασιά που κάνουν τη διαφορά και έρχονται από Σαντορίνη, Τήνο

|

Δέκα κρασιά από νησιωτικούς αμπελώνες που «παίζουν» πρωταγωνιστικό ρόλο στο τραπέζι μας 

Από ιστορικά, αλλά και ανερχόμενα οινοποιεία της Σαντορίνης, της Τήνου, της Κρήτης, της Κεφαλονιάς.

Τ-OINOS Αυγουστιάτης 2018

Τηνιακοί Αμπελώνες, Τήνος

Ένα από τα πιο hot οινοποιεία των τελευταίων ετών. Έβαλε την Τήνο στον οινικό χάρτη της Ελλάδας, αλλά και σε κάποια από τα καλύτερα εστιατόρια σε όλο τον κόσμο. Ο Αυγουστιάτης του έχει έντονα αρώματα κόκκινων φρούτων, φυτικό χαρακτήρα, βελούδινες τανίνες, μέτρια οξύτητα και μεγάλη δυνατότητα παλαίωσης.

X-Bourgo 2018, Ασύρτικο

Οινοποιείο Κοσμόπουλος, Τήνος

Άλλη μία επιλογή από την Τήνο, η οποία αναδεικνύεται σε οινικό παράδεισο, τόσο που πολλοί τη χαρακτηρίζουν νέα Σαντορίνη. Το X-Bourgo από το νέο αυτό οινοποιείο –με τη φροντίδα του γνωστού οινολόγου Ηλία Ρουσσάκη– έχει ορυκτό χαρακτήρα, υψηλή οξύτητα και μέτριο προς γεμάτο σώμα.

Οργίων 2017, Μαυροδάφνη

Οινοποιείο Σκλάβου, Κεφαλονιά

Η νέα παγκόσμια τάση είναι κρασιά με λιγότερες επεμβάσεις και πρόσθετα. Το οινοποιείο Σκλάβου έχει τη συγκεκριμένη φιλοσοφία από το 1986, όταν και ξεκίνησε τη βιολογική καλλιέργεια, ενώ μέρος των αμπελώνων καλλιεργείται βιοδυναμικά. Η ξηρή Μαυροδάφνη είναι από τα στιλ κρασιών που θα «φορεθούν» στην Ελλάδα τα επόμενα χρόνια. Αρώματα κόκκινων φρούτων, βοτανικών, φυτικών στοιχείων, με μέτρια οξύτητα, υψηλές τανίνες και μακρά επίγευση.

Βιδιανό 2017

Οινοποιείο Γαβαλά, Κρήτη

Το οινοποιείο Γαβαλά είναι ένα από τα ανερχόμενα οινοποιεία του κρητικού αμπελώνα, με ιστορία πάνω από 100 χρόνια στην αμπελοκαλλιέργεια. Το Βιδιανό είναι το νέο αστέρι του κρητικού αμπελώνα, που έχει ξεκινήσει να κάνει δειλά δειλά κάποια βήματα εκτός Κρήτης. Μέτριας αρωματικής έντασης και επίγευσης, με αρώματα λευκόσαρκων και τροπικών φρούτων, μέτρια οξύτητα και λιπαρή υφή.

Cuvée Monsignori 2017, Ασύρτικο

Κτήμα Αργυρού, Σαντορίνη

Νέα ετικέτα ενός από τα πλέον ιστορικά οινοποιεία της Σαντορίνης, βάζει υποψηφιότητα για ένα από τα ποιοτικότερα Ασύρτικα του νησιού. Το Monsignori είναι από τα πιο παλιά αμπέλια του Κτήματος Αργυρού, ηλικίας 200 ετών και άνω. Έντονης έντασης αρώματα με νότες εσπεριδοειδών και ορυκτών, υψηλή οξύτητα, μέτριο προς γεμάτο σώμα, μεγάλη δυνατότητα παλαίωσης και μακρά επίγευση.

Σκυτάλη 2017, Ασύρτικο

Κτήμα Χατζηδάκη, Σαντορίνη

Το όνομα «Σκυτάλη» δόθηκε στο κρασί αυτό από την οικογένεια του Χαρίδημου Χατζηδάκη. Ο Χαρίδημος είχε αφήσει την απλή Σαντορίνη του Κτήματος να ωριμάσει στις φίνες λάσπες της, με σκοπό να τη βγάλει στην αγορά έναν χρόνο μετά. Μέτριο χρυσαφί χρώμα με αρώματα ορυκτά, ανθέων και εσπεριδοειδών, υψηλή οξύτητα και αλκοόλ, μακρά επίγευση και εξαιρετικό δυναμικό παλαίωσης.

Nostos Mourvèdre 2016

Οινοποιία Μανουσάκη, Κρήτη

Το οινοποιείο Μανουσάκη βρίσκεται στον Βατόλακκο Χανίων και εστιάζει στις ποικιλίες της περιοχής του Ροδανού, όπως Syrah, Cinsault, Grenache και Sauvignon. Το Nostos Mourvèdre είναι η πιο σπάνια ετικέτα του οινοποιείου και παράγεται σε εξαιρετικά μικρή ποσότητα. Πλούσια χρωματική ένταση, με αρώματα μαύρων ώριμων φρούτων, γλυκόριζας, δέρματος, βοτανικών στοιχείων, μέτρια οξύτητα, βελούδινες τανίνες και μακρά επίγευση.

Δάφνιος 2018, Βιδιανό

Οινοποιείο Δουλουφάκη, Κρήτη

Το όνομα της οικογένειας Δουλουφάκη είναι συνδεδεμένο με την ποικιλία Βιδιανό. Ο Δάφνιος είναι η βασική ετικέτα του κτήματος και ένα από τα πιο value for money Βιδιανά στην αγορά. Μέτριο κιτρινοπράσινο χρώμα με νότες πυρηνόκαρπων φρούτων, εσπεριδοειδών και βοτάνων. Στο στόμα έχει μέτρια οξύτητα, γεμάτο σώμα και μακρά επίγευση.

Wild Paths 2017, Ρομπόλα

Οινοποιείο Gentilini, Κεφαλονιά

Ένα κρασί από δύσβατους προφυλλοξηρικούς αμπελώνες, ηλικίας 100 ετών και άνω. Φινετσάτο, με ορυκτά αρώματα και πιο φρουτώδη χαρακτήρα από ένα Ασύρτικο Σαντορίνης. Νότες εσπεριδοειδών, ανθέων και πράσινων φρούτων, υψηλή οξύτητα, μέτριο προς γεμάτο σώμα, μακρά επίγευση.

Scalarea 2013, Κοτσιφάλι-Syrah

Μπουτάρης Οινοποιητική, Κρήτη

Ένα ιστορικό κρασί από την Μπουτάρης Οινοποιητική. Τα προηγούμενα χρόνια το συναντούσαμε με την ονομασία Scalani. Ένα blend όπου η μία ποικιλία συμπληρώνει την άλλη, ο πικάντικος χαρακτήρας του Syrah και οι υψηλές τανίνες δένουν αρμονικά με το φρουτώδες και μαλακό Scalani, η οξύτητά του είναι μέτρια, με μαλακές τανίνες και μέτρια προς μακρά επίγευση.

ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΔΥΣΚΟΛΑ

Ο κλέφτης του φελλού

Ένα από τα συχνότερα προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίσουμε όταν ανοίγουμε ένα κρασί είναι να συναντήσουμε έναν φελλό που λόγω ηλικίας είναι έτοιμος να σπάσει. Ο πιο ασφαλής τρόπος για να αφαιρεθεί είναι το λεγόμενο cork puller (ή κλέφτης). Έχει δύο μεταλλικά ελάσματα σε διαφορετικό μέγεθος: με το μεγαλύτερο πιάνεις τον φελλό και έπειτα με το μικρότερο βοηθάς να ξεκολλήσει από τα τοιχώματα. Στη συνέχεια τραβάς και ταυτόχρονα σηκώνεις το cork puller πολύ εύκολα και ανώδυνα. Αναζητήστε το σε καλές κάβες και σε μαγαζιά με αξεσουάρ κρασιού.

Ο ΕΙΔΙΚΟΣ ΑΠΑΝΤΑ

Έρχονται φίλοι ξαφνικά. Υπάρχει κάποιο κόλπο για να κρυώσουμε γρήγορα ένα κρασί;

Υπάρχουν τρεις τρόποι. Ο πρώτος είναι να βρέξουμε το μπουκάλι λίγο περιμετρικά και να το βάλουμε στην κατάψυξη για λίγα λεπτά. Ως δεύτερη επιλογή μπορούμε να το βάλουμε σε μια σαμπανιέρα με αρκετό νερό, πάγο και αλάτι και να περιμένουμε να παγώσει. Και ο τρίτος να μεταγγίσουμε το κρασί σε καράφα, την οποία επίσης θα βάλουμε σε σαμπανιέρα με νερό, πάγο και αλάτι.

Κείμενο του Αρη Σκλαβενίτη, εικονογράφηση: Βαγγέλης Καρατζάς – Γαστρονόμο Οκτωβρίου, τεύχος 162


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

ΠΝΑι: Επιτήδειοι αποσπούν χρήματα υποδυόμενοι υπαλλήλους

Προσοχή! Επιτήδειοι αποσπούν χρήματα από πολίτες και επιχειρηματίες, υποδυόμενοι υπαλλήλους της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου

Πάσχα: Σύγχυση στην αγορά αρνιού

Αντιδράσεις για την ένταξη των αμνοεριφίων στο «καλάθι» – Ανησυχία για την επάρκεια λόγω εξαγωγών

Νάξος – ΧΥΤΑ: Υπό έλεγχο και έσβησε η φωτιά

Εσβησε η φωτιά που ξέσπασε νωρίς το πρωί της Παρασκευής στο ΧΥΤΑ της Νάξου

“Νόσος Νάξος”: Ενεργοποιείται (από Νοσοκομείο Νάξου) η διαδικασία του γονιδιακού ελέγχου

Συνάντηση την περασμένη Δευτέρα (22/04) στο Δημαρχείο Νάξου με σκοπό την ενεργοποίηση της διαδικασίας γονιδιακού ελέγχου για τη "Νόσος Νάξος"

ΑΠΑΣ Νάξου Terranaxia – Play Offs: Φινάλε στο όνειρο, ήττα στην Βούλα και αποκλεισμός

Ο ΑΠΑΣ Νάξου Terranaxia πάλεψε αλλά πνίγηκε στην άμυνα του Πρωτέα Βούλας - Ηττα στον 3ο αγώνα 66-55 και με 2-1 ήττες έμεινε εκτός συνέχεια - Το σχόλιο της διοίκησης για το φετινό ταξίδι της Ναξιώτικης Ομάδας

Πανναξιακός ΑΟΚ – Play Offs: “Εδώ είναι Νάξος” και επίδειξη δύναμης κόντρα στον Ηλυσιακό

Εντυπωσιακός ο Πανναξιακός ΑΟΚ κέρδισε τον Ηλυσιακό 74-62, έφερε τη σειρά στα ίσα (1-1 νίκες) και ο τελικός για την μάχη του τελικού την προσεχή Κυριακή (28/04) στα Ιλίσια

Εκτακτο: Φωτιά σε εξέλιξη στο ΧΥΤΑ της Νάξου (photos)

Γύρω στις 6 το πρωί της Παρασκευής ξέσπασε φωτιά στο ΧΥΤΑ της Νάξου - Στο χώρο και δύναμη του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Νάξου

Νάξος: Τοποθετήθηκαν νέες σύγχρονες προκατασκευασμένες αίθουσες σε σχολεία

Φ. Μαυρομμάτης δηλώνει ότι "Νέες σύγχρονες προκατασκευασμένες αίθουσες τοποθετήθηκαν σε σχολεία”

Νάξος – Αναβολή: Οι καιρικές συνθήκες “νίκησαν” το μπάσκετ

Αναβλήθηκε ο αγώνας Πανναξιακός ΑΟΚ - Ηλυσιακός λόγω αδυναμίας έλευσης των διαιτητών - Αύριο (όπως και ο αγώνας Πρωτέας - ΑΠΑΣ Νάξου) η αναμέτρηση την ίδια ώρα στο "Δημ. Περιστεράκης"

Νάξος – ΛΕ.ΜΟ.Ν.: Απόλυτα επιτυχημένο το σεμινάριο ασφαλούς οδήγησης (photo)

Η VOM ολοκλήρωσε με επιτυχία το σεμινάριο ασφαλούς οδήγησης στη ΛΕ.ΜΟ.Ν Νάξου (photo)

Νάξος: Ερχεται η τακτική συνεδρίαση Επιτροπής Τουριστικής προβολής και ανάπτυξης

Τακτική Συνεδρίαση Επιτροπής Τουριστικής Προβολής και Ανάπτυξης αύριο Παρασκευή - Ποια τα θέματα

Νάξος – Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος: Πότε ξεκινάει το Πασχαλινό ωράριο καταστημάτων

Το Πασχαλινό ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων στη Νάξο ανακοίνωσε ο Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος του νησιού (πίνακας)

Fast Ferries – Πρωτομαγιά: Εμφάνιση στη Νάξο του “Fast Ferries Andros”

Η Fast Ferries ενημερώνει για την κίνηση των πλοίων της κατά την απεργία της Πρωτομαγιάς - ΤΙ θέλει το Fast Ferries Andros στη Νάξο;

Νάξος – ΧΥΤΑ: Υπό έλεγχο και έσβησε η φωτιά

Εσβησε η φωτιά που ξέσπασε νωρίς το πρωί της Παρασκευής στο ΧΥΤΑ της Νάξου

“Νόσος Νάξος”: Ενεργοποιείται (από Νοσοκομείο Νάξου) η διαδικασία του γονιδιακού ελέγχου

Συνάντηση την περασμένη Δευτέρα (22/04) στο Δημαρχείο Νάξου με σκοπό την ενεργοποίηση της διαδικασίας γονιδιακού ελέγχου για τη "Νόσος Νάξος"

Πανναξιακός ΑΟΚ – Play offs: Ωρα τελικού (15:00) κόντρα στον Ηλυσιακό

Ο Πανναξιακός ΑΟΚ αντιμετωπίζει σήμερα τον Ηλυσιακό για τον 2ο αγώνα των πλέι οφ... (Αφίσα)

ΛΕ.ΜΟ.Ν.: Ξεκίνησε το 3ήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο χωμάτινης οδήγησης

Η Λέσχη Μοτοσυκλετιστών Νάξου (ΛΕ.ΜΟ.Ν.) κάλεσε τον Βασίλη Ορφανό για ένα τριήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο χωμάτινης οδήγησης - Πως μπορείτε να δώσετε το παρών

Νάξος – Ολυμπιακή Φλόγα: ΟΡΓΗ ΚΑΙ ΘΛΙΨΗ για τους πολιτικούς νάνους, απρέπεια σε έναν Ναξιώτη Πρωταθλητή

Ο Στράτος Φουτάκογλου γράφει για όσα έγιναν την ημέρα της Λαμπαδηδρομίας στη Νάξο με επίκεντρο τον παραγκωνισμό του Ναξιώτη πρωταθλητή Γιάννη Ξενάκη