Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΓαστρονομίαΚυκλάδες: Κρασιά που κάνουν τη διαφορά και έρχονται από Σαντορίνη, Τήνο

Κυκλάδες: Κρασιά που κάνουν τη διαφορά και έρχονται από Σαντορίνη, Τήνο

|

Δέκα κρασιά από νησιωτικούς αμπελώνες που «παίζουν» πρωταγωνιστικό ρόλο στο τραπέζι μας 

Από ιστορικά, αλλά και ανερχόμενα οινοποιεία της Σαντορίνης, της Τήνου, της Κρήτης, της Κεφαλονιάς.

Τ-OINOS Αυγουστιάτης 2018

Τηνιακοί Αμπελώνες, Τήνος

Ένα από τα πιο hot οινοποιεία των τελευταίων ετών. Έβαλε την Τήνο στον οινικό χάρτη της Ελλάδας, αλλά και σε κάποια από τα καλύτερα εστιατόρια σε όλο τον κόσμο. Ο Αυγουστιάτης του έχει έντονα αρώματα κόκκινων φρούτων, φυτικό χαρακτήρα, βελούδινες τανίνες, μέτρια οξύτητα και μεγάλη δυνατότητα παλαίωσης.

X-Bourgo 2018, Ασύρτικο

Οινοποιείο Κοσμόπουλος, Τήνος

Άλλη μία επιλογή από την Τήνο, η οποία αναδεικνύεται σε οινικό παράδεισο, τόσο που πολλοί τη χαρακτηρίζουν νέα Σαντορίνη. Το X-Bourgo από το νέο αυτό οινοποιείο –με τη φροντίδα του γνωστού οινολόγου Ηλία Ρουσσάκη– έχει ορυκτό χαρακτήρα, υψηλή οξύτητα και μέτριο προς γεμάτο σώμα.

Οργίων 2017, Μαυροδάφνη

Οινοποιείο Σκλάβου, Κεφαλονιά

Η νέα παγκόσμια τάση είναι κρασιά με λιγότερες επεμβάσεις και πρόσθετα. Το οινοποιείο Σκλάβου έχει τη συγκεκριμένη φιλοσοφία από το 1986, όταν και ξεκίνησε τη βιολογική καλλιέργεια, ενώ μέρος των αμπελώνων καλλιεργείται βιοδυναμικά. Η ξηρή Μαυροδάφνη είναι από τα στιλ κρασιών που θα «φορεθούν» στην Ελλάδα τα επόμενα χρόνια. Αρώματα κόκκινων φρούτων, βοτανικών, φυτικών στοιχείων, με μέτρια οξύτητα, υψηλές τανίνες και μακρά επίγευση.

Βιδιανό 2017

Οινοποιείο Γαβαλά, Κρήτη

Το οινοποιείο Γαβαλά είναι ένα από τα ανερχόμενα οινοποιεία του κρητικού αμπελώνα, με ιστορία πάνω από 100 χρόνια στην αμπελοκαλλιέργεια. Το Βιδιανό είναι το νέο αστέρι του κρητικού αμπελώνα, που έχει ξεκινήσει να κάνει δειλά δειλά κάποια βήματα εκτός Κρήτης. Μέτριας αρωματικής έντασης και επίγευσης, με αρώματα λευκόσαρκων και τροπικών φρούτων, μέτρια οξύτητα και λιπαρή υφή.

Cuvée Monsignori 2017, Ασύρτικο

Κτήμα Αργυρού, Σαντορίνη

Νέα ετικέτα ενός από τα πλέον ιστορικά οινοποιεία της Σαντορίνης, βάζει υποψηφιότητα για ένα από τα ποιοτικότερα Ασύρτικα του νησιού. Το Monsignori είναι από τα πιο παλιά αμπέλια του Κτήματος Αργυρού, ηλικίας 200 ετών και άνω. Έντονης έντασης αρώματα με νότες εσπεριδοειδών και ορυκτών, υψηλή οξύτητα, μέτριο προς γεμάτο σώμα, μεγάλη δυνατότητα παλαίωσης και μακρά επίγευση.

Σκυτάλη 2017, Ασύρτικο

Κτήμα Χατζηδάκη, Σαντορίνη

Το όνομα «Σκυτάλη» δόθηκε στο κρασί αυτό από την οικογένεια του Χαρίδημου Χατζηδάκη. Ο Χαρίδημος είχε αφήσει την απλή Σαντορίνη του Κτήματος να ωριμάσει στις φίνες λάσπες της, με σκοπό να τη βγάλει στην αγορά έναν χρόνο μετά. Μέτριο χρυσαφί χρώμα με αρώματα ορυκτά, ανθέων και εσπεριδοειδών, υψηλή οξύτητα και αλκοόλ, μακρά επίγευση και εξαιρετικό δυναμικό παλαίωσης.

Nostos Mourvèdre 2016

Οινοποιία Μανουσάκη, Κρήτη

Το οινοποιείο Μανουσάκη βρίσκεται στον Βατόλακκο Χανίων και εστιάζει στις ποικιλίες της περιοχής του Ροδανού, όπως Syrah, Cinsault, Grenache και Sauvignon. Το Nostos Mourvèdre είναι η πιο σπάνια ετικέτα του οινοποιείου και παράγεται σε εξαιρετικά μικρή ποσότητα. Πλούσια χρωματική ένταση, με αρώματα μαύρων ώριμων φρούτων, γλυκόριζας, δέρματος, βοτανικών στοιχείων, μέτρια οξύτητα, βελούδινες τανίνες και μακρά επίγευση.

Δάφνιος 2018, Βιδιανό

Οινοποιείο Δουλουφάκη, Κρήτη

Το όνομα της οικογένειας Δουλουφάκη είναι συνδεδεμένο με την ποικιλία Βιδιανό. Ο Δάφνιος είναι η βασική ετικέτα του κτήματος και ένα από τα πιο value for money Βιδιανά στην αγορά. Μέτριο κιτρινοπράσινο χρώμα με νότες πυρηνόκαρπων φρούτων, εσπεριδοειδών και βοτάνων. Στο στόμα έχει μέτρια οξύτητα, γεμάτο σώμα και μακρά επίγευση.

Wild Paths 2017, Ρομπόλα

Οινοποιείο Gentilini, Κεφαλονιά

Ένα κρασί από δύσβατους προφυλλοξηρικούς αμπελώνες, ηλικίας 100 ετών και άνω. Φινετσάτο, με ορυκτά αρώματα και πιο φρουτώδη χαρακτήρα από ένα Ασύρτικο Σαντορίνης. Νότες εσπεριδοειδών, ανθέων και πράσινων φρούτων, υψηλή οξύτητα, μέτριο προς γεμάτο σώμα, μακρά επίγευση.

Scalarea 2013, Κοτσιφάλι-Syrah

Μπουτάρης Οινοποιητική, Κρήτη

Ένα ιστορικό κρασί από την Μπουτάρης Οινοποιητική. Τα προηγούμενα χρόνια το συναντούσαμε με την ονομασία Scalani. Ένα blend όπου η μία ποικιλία συμπληρώνει την άλλη, ο πικάντικος χαρακτήρας του Syrah και οι υψηλές τανίνες δένουν αρμονικά με το φρουτώδες και μαλακό Scalani, η οξύτητά του είναι μέτρια, με μαλακές τανίνες και μέτρια προς μακρά επίγευση.

ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΔΥΣΚΟΛΑ

Ο κλέφτης του φελλού

Ένα από τα συχνότερα προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίσουμε όταν ανοίγουμε ένα κρασί είναι να συναντήσουμε έναν φελλό που λόγω ηλικίας είναι έτοιμος να σπάσει. Ο πιο ασφαλής τρόπος για να αφαιρεθεί είναι το λεγόμενο cork puller (ή κλέφτης). Έχει δύο μεταλλικά ελάσματα σε διαφορετικό μέγεθος: με το μεγαλύτερο πιάνεις τον φελλό και έπειτα με το μικρότερο βοηθάς να ξεκολλήσει από τα τοιχώματα. Στη συνέχεια τραβάς και ταυτόχρονα σηκώνεις το cork puller πολύ εύκολα και ανώδυνα. Αναζητήστε το σε καλές κάβες και σε μαγαζιά με αξεσουάρ κρασιού.

Ο ΕΙΔΙΚΟΣ ΑΠΑΝΤΑ

Έρχονται φίλοι ξαφνικά. Υπάρχει κάποιο κόλπο για να κρυώσουμε γρήγορα ένα κρασί;

Υπάρχουν τρεις τρόποι. Ο πρώτος είναι να βρέξουμε το μπουκάλι λίγο περιμετρικά και να το βάλουμε στην κατάψυξη για λίγα λεπτά. Ως δεύτερη επιλογή μπορούμε να το βάλουμε σε μια σαμπανιέρα με αρκετό νερό, πάγο και αλάτι και να περιμένουμε να παγώσει. Και ο τρίτος να μεταγγίσουμε το κρασί σε καράφα, την οποία επίσης θα βάλουμε σε σαμπανιέρα με νερό, πάγο και αλάτι.

Κείμενο του Αρη Σκλαβενίτη, εικονογράφηση: Βαγγέλης Καρατζάς – Γαστρονόμο Οκτωβρίου, τεύχος 162


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Εκτακτο – Ολυμπιακή φλόγα: Λόγω καιρικών συνθηκών αλλάζει η ώρα άφιξης στη Νάξο

Λόγω καιρικών συνθηκών αλλάζει η ώρα άφιξης της Ολυμπιακής φλόγας στις Κυκλάδες - Μία ώρα νωρίτερα η τελετή, πως διαμορφώνεται το πρόγραμμα στη Νάξο

Tourism Awards: Βραβείο για τις καινοτόμες εμπειρίες ψηφιακής περιήγησης του NAXOS AR

Η MOPTIL συνδέει τον πολιτισμό με τον τουρισμό μέσω της τεχνολογίας και διακρίθηκε με δυο βραβεία για εμπειρίες ψηφιακής περιήγησης σε αρχαιολογικούς χώρους: Gold στην κατηγορία Digital Innovation - Καινοτόμο Concept για την εφαρμογή NAXOS AR και Silver στην κατηγορία Travel Services - Applications για την εφαρμογή DIGIPAST.

“Καλάθι του Νονού”: Ξεκινάει στις 22 Απριλίου, τι περιλαμβάνει

Το "Καλάθι του Νονού" είναι πραγματικότητα - Ποια προϊόντα περιλαμβάνει και πότε έρχεται το "Καλάθι του Πάσχα"

National Geographic για Σίφνο: Ο κορυφαίος γαστρονομικός προορισμός

Ως το καλύτερο νησί της Ελλάδας για γαστρονομικές απολαύσεις και παραδοσιακά πανηγύρια προβάλλεται η Σίφνος και στον κατάλογο που δημοσίευσε το ισπανικό Conde Nast Traveler

Ολυμπιακή Φλόγα – Νάξος: Κίνηση οχημάτων από και προς το λιμάνι μέσω Περιφερειακού δρόμου

Ενημέρωση από το Λιμεναρχείο Νάξου για την κίνηση οχημάτων από και προς το λιμάνι της Νάξου - Που θα δέσει ο Σκοπελίτης

Golden Star Ferries: Το “Andros Queen” πιάνει φέτος και Πάρο

GOLDEN NEWS: ΝΕΟ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ ΠΡΟΣ ΠΑΡΟ ΜΕ ΤΟ ANDROS QUEEN!

Ευρώπη: Νησιά των Κυκλάδων μεταξύ των επτά πιο απειλούμενων μνημείων και τόπων

Κυκλάδες: μεταξύ των 7 πιο απειλούμενων μνημείων & τόπων στην Ευρώπη

Πάει… Τούμπα ο (φανατικός Παναθηναϊκός)! Ανδρουλάκης

Τι θα κάνει στη Θεσσαλονίκη ο Νίκος Ανδρουλάκης;

Ολυμπιακή Φλόγα – Νάξος: Επίσκεψη από την πρωταθλήτρια Στίβου, Ολγα Βασδέκη

Οι Ολγα Βασδέκη, Βασίλης Σοφικίτης και Lennart Neubauer θα είναι τρείς από τους οκτώ λαμπαδηδρόμος της αυριανής δράσης από το Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Ολυμπιακή Φλόγα: Στη Σαντορίνη ταξιδεύει ο Γιώργος Λεονταρίτης

"Στη Σαντορίνη ο Γιώργος Λεονταρίτης για την υποδοχή της Ολυμπιακής Φλόγας"

Princess Cruises: Ακύρωση επισκέψεων του “Sun Princess” στη Σαντορίνη

Το Sun Princess ακύρωσε τα δρομολόγια στη Σαντορίνη λόγω συνωστισμού κρουαζιερόπλοιων - Επιλέγει Χανιά

ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου: Με εισήγηση Δημήτρη Λιανού, προσφυγή στη Δικαιοσύνη για τους αιγιαλούς

Στη Δικαιοσύνη προσφεύγει η ΠΕΔ για τον αιγιαλό και την παραλία - Ποια ήταν η πρόταση Δημάρχου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Δημήτρη Λιανού

Blue Star Ferries: Παράταση μίας ακόμη εβδομάδας για το “Blue Star 1”

Μία ακόμη εβδομάδα θα μείνει στη γραμμή της Παροναξίας το Blue Star 1....

Φόρτωμας σε Πιερρακάκη: “Να είναι πανέτοιμα τα σχολεία των Κυκλάδων τη νέα χρονιά”

Συνάντηση εργασίας Φίλιππου Φόρτωμα με τον Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Κυριάκο Πιερρακάκη

Attica Group: Απέκτησε τρία ξενοδοχεία στις Κυκλάδες, εξετάζει κι άλλες εξαγορές ακινήτων

Τρίτο ξενοδοχείο στις Κυκλάδες απέκτησε η Attica Group - Εξετάζει περαιτέρω εξαγορές μονάδων σε νησιά που εξυπηρετεί με τον στόλο της

Ολυμπιακή Φλόγα – Νάξος: Επίσκεψη από την πρωταθλήτρια Στίβου, Ολγα Βασδέκη

Οι Ολγα Βασδέκη, Βασίλης Σοφικίτης και Lennart Neubauer θα είναι τρείς από τους οκτώ λαμπαδηδρόμος της αυριανής δράσης από το Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Cycladic Identity – Ιος: Ολοκληρώθηκε το πρώτο πρόγραμμa με τίτλο “Το βλέμμα της Νεότητας στις Κυκλάδες”

Το πρόγραμμα παρουσιάστηκε την Κυριακή 31 Μαρτίου στους κατοίκους του νησιού

Express Skopelitis: Μια μέρα σαν όλες τις άλλες….

To Express Skopelitis συνεχίζει το δρομολόγιό του...

Αμοργός – Ενωση Ξενοδόχων: Καθαρίζουμε τον Πύργο της Αγίας Τριάδας στην Αρκεσίνη

Tην Κυριακή ο Καθαρισμός του Πύργου της Αγίας Τριάδας στην Αρκεσίνη στο πλαίσιο της δράσης Let’s do it Greece 2024

Σαντορίνη: Διακοπή στο δίκτυο ηλεκτροδότησης

Τη Δευτέρα 15 Απριλίου στους Μπαξέδες και το Πορί