Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΓαστρονομίαΚυκλάδες - Νάξος: Ανάμεσα στους κορυφαίους γαστρονομικούς προορισμούς

Κυκλάδες – Νάξος: Ανάμεσα στους κορυφαίους γαστρονομικούς προορισμούς

|

Ποιοι είναι οι κορυφαίοι προορισμοί στην Ελλάδα – Η εικόνα στις Κυκλάδες και η Νάξος 

Και τι να πρωτοδιαλέξεις όταν οραματίζεσαι ταξίδι σε έναν ελληνικό προορισμό για τις διακοπές σου. Η Ελλάδα δεν φημίζεται, ωστόσο, μόνο για την απαράμιλλη φυσική ομορφιά της, αλλά και για τις υπέροχες γεύσεις που κρύβει κάθε τόπος της, με μοναδικές αισθήσεις να ξυπνούν μέσα σου από την πρώτη κιόλας δοκιμή!

Γι’ αυτό, λοιπόν, σου προτείνουμε μέσω της σελίδας feelhellas.com «γευστικούς παραδείσους» της χώρας, οι οποίοι θα σε φέρουν σε επαφή με τις πρώτες ύλες του τόπου και θα μεταφερθείς σε ένα ταξίδι αισθήσεων. Οι Έλληνες, εξάλλου, είμαστε καλοφαγάδες, οπότε αξίζει να ρίξεις μια ματιά στους προορισμούς που αφήνουν το γευστικό τους στίγμα!

1. Κέρκυρα: 
Η κοσμοπολίτη Κέρκυρα δεν είναι μόνο αρχόντισσα σε ομορφιά, λόγω των ξεχωριστών καντουνιών, φρουρίων, παλατιών και παραλιών, αλλά και σε γεύσεις. Μην παραλείψεις να δοκιμάσεις την περίφημη κερκυραϊκή παστιτσάδα με κόκορα, το γευστικό σοφρίτο με μοσχαρίσιο κρέας και την παραδοσιακή ψαρόσουπα, το γνωστό «μπουρδέτο». Οι γευστικές εντάσεις που συνδυάζονται τόσο αρμονικά θα σε μαγέψουν και θα εντάξεις το νησί στους must προορισμούς. Ακόμη, αξιοσημείωτα τοπικά προϊόντα είναι το κουμκουάτ, είδος λικέρ που μπορείς να το βρεις και σε γλυκό του κουταλιού ή μαρμελάδα, την τσιτσιμπύρα, τις συκομαΐδες και τα γλυκίσματα μάντολες και μαντολάτο. Η μοναδικότητα της κερκυραϊκής γαστρονομίας έγκειται και στον συνδυασμό ιταλικών στοιχείων με ελληνικά ντόπια προϊόντα της κερκυραϊκής γης. Μπορείς να δοκιμάσεις τις αυθεντικές τοπικές γεύσεις στην παλαιά πόλη, στις Μπενίτσες, στον κόλπο της Γαρίτσας και στο χωριό Κυνοπιάστες.

2. Κεφαλονιά: 
Στην Κεφαλονιά, το ξεχωριστό αυτό νησί του Ιονίου με τις φυσικές ομορφιές, θα συναντήσεις μια πλούσια γαστρονομική παράδοση. Πίτες, χόρτα και κρεατικά χαρακτηρίζουν την παραδοσιακή κουζίνα της Κεφαλονιάς, ενώ ξακουστή είναι η κεφαλονίτικη κρεατόπιτα. Ξεχωριστά κεφαλονίτικα πιάτα είναι τα χορταρικά τσιγαρίδια, η αλιάδα, το σοφιγάδο και το προκάδο, τα οποία αξίζει να συνοδεύσεις με τα τοπικά κρασιά Ρομπόλα, Μαυροδάφνη και Μοσχάτο.

3. Σαντορίνη: 
Στη μαγευτική Σαντορίνη θα συναντήσεις μια «έκρηξη» γεύσεων. Το μοναδικό αυτό νησί με τα κατάλευκα σοκάκια και τα σπιτάκια στα βράχια που ατενίζουν το απέραντο γαλάζιο, το εκθαμβωτικό ηλιοβασίλεμα της Οίας και το ηφαίστειό της, διαθέτει παραδοσιακή κουζίνα που θα ικανοποιήσει στο μέγιστο τον ουρανίσκο σου. Χαρακτηριστικό της σαντορινιάς κουζίνας αποτελεί η φάβα με τη βελούδινη και γλυκιά της γεύση. Μπορείς να τη δοκιμάσεις σε διάφορες παραλλαγές, αφού συνδυάζεται και με ψάρια, κρέατα και θαλασσινά. Επιπλέον, αξιοσημείωτο της θηραϊκής γης είναι η ποικιλία τοπικών λαχανικών που απογειώνουν την παραδοσιακή κουζίνα, όπως είναι οι λευκές μελιτζάνες, τα κολοκυθάκια και τα ντοματάκια. Μην παραλείψεις να δοκιμάσεις κεφτέδες, με όποιο υλικό προτιμάς, όπως ντοματοκεφτέδες και χορτοκεφτέδες, ενώ θα μαγευτείς από τις διάφορες ποικιλίες κρασιών που παράγονται στο νησί όπως Ασύρτικο, Αθήρι, Αηδάνι, Μαντηλαριά, Μαυροτράγανο και το Βινσάντο, ένα γλυκό κρασί με ιδιαίτερο άρωμα.

4. Κρήτη: 
Η Κρήτη πέρα από τα ξεχωριστά φυσικά τοπία, τα εκπληκτικά φαράγγια, τις καταγάλανες λίμνες και παραλίες, διαθέτει μια αυθεντική κουζίνα για μια υπέρτατη γαστρονομική εμπειρία. Δοκίμασε κατά τη διαμονή σου στο νησί το περίφημο γαμοπίλαφο, τον γνήσιο κρητικό ντάκο, τους χοχλιούς, τα καλιτσούνια, το απάκι, το αρνάκι με σταμναγκάθι, το κατσικάκι με αγκινάρες, μακαρόνια σιουφιχτά με ξερή μυζήθρα και τις μυζηθρόπιτες. Η κρητική γη, όντας προικισμένη και ευλογημένη, βγάζει μοναδικά προϊόντα όπως ελαιόλαδο, τσικουδιά, τυροκομικά προϊόντα και αρωματικά φυτά που αποτελούν τα μυστικά της κρητικής διατροφής. Για τους λάτρεις των τυριών, η Κρήτη έχει να προσφέρει ποικίλες επιλογές όπως η μυζήθρα, το πηχτόγαλο Χανίων και η γραβιέρα. Και αν δεν ξέρεις τι να φας στη διάρκεια της ημέρας, επίλεξε τις σφακιανές πίτες με το μέλι και ανθότυρο.

5. Ήπειρος: 
Η Ήπειρος, ο ορεινός αυτός παράδεισος προσφέρει αμέτρητες γαστρονομικές επιλογές. Αξίζει να συνδυάσεις τις βόλτες στα τοξωτά γεφύρια και τα πετρόκτιστα χωριουδάκια με τη δοκιμή παραδοσιακών πιάτων. Τα τοπικά εδέσματα είναι μοναδικά, αφού παράγονται από αγνά τοπικά προϊόντα της περιοχής όπως γιαούρτια, τυριά και βούτυρο. Πρωταγωνιστές στην ηπειρώτικη κουζίνα είναι οι πίτες, γλυκές ή αλμυρές, με φύλλο ή χωρίς. Όποια κι αν δοκιμάσεις, χορτόπιτα, τυρόπιτα, κιμαδόπιτα, γαλατόπιτα, μακαρονόπιτα ή τσουκνιδόπιτα, θα γευτείς τον συνδυασμό των προϊόντων του τόπου και τα αρώματα που αναβλύζουν. Ακόμη, στα εκλεκτά πιάτα συγκαταλέγονται το αρνί στη γάστρα και το κρασάτο κότσι, το κοντοσούβλι και τα ντόπια λουκάνικα, ο λαγός στιφάδο και το αγριογούρουνο. Εε και φυσικά δεν θα μείνεις χωρίς επιδόρπιο. Τα παραδοσιακά γλυκά είναι απεριόριστα, μερικά από τα οποία είναι το γιαννιώτικο κανταϊφι, το γιαννιώτικο μπακλαβαδάκι, τα γλυκά ταψιού και τα γλυκά του κουταλιού. Αν, όμως, προτιμάς κάτι πιο «χαλαρό» μπορείς απλά να δοκιμάσεις τοπικά κρασιά, όπως το λευκό κρασί της Ζίτσας και το ερυθρό του Μετσόβου ή παλαιωμένο τσίπουρο.

6. Νάξος: 
Η Νάξος είναι η απόλυτη επιλογή για μια «απόδραση» που θα σε καταπλήξει, αφού είναι το νησί των Κυκλάδων που ικανοποιεί και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη. Το μεγαλύτερο και ευφορότερο κυκλαδίτικο νησί, εκτός από καταγάλανες και κρυστάλλινες παραλίες, αμέτρητα σοκάκια, ξεχωριστά ορεινά χωριά, μοναδικούς αρχαιολογικούς χώρους, τη φιλοξενία και θέρμη των Ναξιωτών, διαθέτει και μεγάλη γευστική παράδοση, στο οποίο συμβάλλει η εύφορη γη του νησιού που συνεχίζει να προμηθεύει με αγνά υλικά το ναξιώτικο τραπέζι. Στα τοπικά πιάτα που συνθέτουν μια πανδαισία γεύσεων δεν μπορούμε να παραλείψουμε τα ναξιώτικα τυριά όπως η γραβιέρα, το ξυνότυρο, το κεφαλοτύρι, το μανούρι και η ξυνομυζήθρα, τις περίφημες πατάτες Νάξου, το ντόπιο κρασί και το τοπικό λικέρ κίτρο. Διάσημα πιάτα αποτελούν το απειραθίτικο “ρόστο”, η “σεφουκλωτή” και τα διάφορα θαλασσινά όπως «γούνα», «σαλατούρι» και γαύρος μαρινάτος. Για ένα γλυκάκι, έτσι για το καλό, δοκίμασε το “Μελαχρινό”, ένα είδος καρυδόπιτας με κίτρο.

7. Σκύρος: 
Η Σκύρος, το μεγαλύτερο νησί των Σποράδων, θα σε παρασύρει σε ένα απολαυστικό γευστικό ταξίδι, αφού η τοπική και παραδοσιακή της κουζίνα εντυπωσιάζει με την ποιότητα και την απλότητά της. Κυρίαρχο συστατικό αποτελεί το άγριο κατσικάκι, ο αστακός (μην ξεχάσεις να δοκιμάσεις την ξακουστή αστακομακαρονάδα) και η ντόπια φάβα. Το νησί διαθέτει και εξαιρετική ποικιλία τυριών, ενώ ξεχωρίζουν ιδιαίτερα η γραβιέρα με πικάντικη γεύση, η φρέσκια και η ξερή μυζήθρα και το ξινοτύρι. Μοναδικές είναι και οι παραδοσιακές πίτες, όπως η λαδόπιτα με αφράτο ζυμάρι που σερβίρεται με σκυριανό τυρί.

8. Σίφνος: 
Η Σίφνος, η γενέτειρα του Νίκου Τσελεμεντέ, διαθέτει πολλά μυστικά που συνθέτουν μια ξεχωριστή παραδοσιακή κουζίνα. Ένα από αυτά είναι το ψήσιμο σε πήλινα σκεύη, στον ξυλόφουρνο. Φημισμένο πιάτο είναι το μαστέλο, κατσίκι ή αρνί που πλένεται με κόκκινο ντόπιο κρασί, αρωματίζεται με άνηθο, τοποθετείται σε κληματόβεργες και ψήνεται στον ξυλόφουρνο, μέσα σε ειδικό κεραμικό σκεύος, το «μαστέλο». Ακόμη, γνωστή είναι η ρεβιθάδα της και η καπαροσαλάτα. Μην παραλείψεις να δοκιμάσεις τα τοπικά τυριά γυλωμένη μανούρα, ξυνομυζήθρα και χλωρομανούρα. Αυτό το νησί, λοιπόν, μπορεί να καυχιέται τόσο για τα μαγευτικά του τοπία, τα αμέτρητα σοκάκια και τις παραλίες, όσο και για τη μοναδική σιφναϊκή κουζίνα!

Οι Ελληνικοί προορισμοί, λοιπόν, είναι αμέτρητοι και όλοι έχουν ανεξάντλητη ομορφιά. Δεν είναι, όμως, μόνο η ομορφιά του τόπου που κάνει τη χώρα μοναδική, αλλά και οι τοπικές λιχουδιές κάθε «γαστρονομικού παραδείσου», που αφήνουν όλους τους επισκέπτες άφωνους! 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

ΑΔΜΗΕ – Καλώδιο μήκους 560 χλμ. θα ηλεκτροδοτήσει τα Δωδεκάνησα

ΑΔΜΗΕ – Με υποθαλάσσιο καλώδιο 560 χλμ. θα ηλεκτροδοτηθούν τα Δωδεκάνησα - Το χρονοδιάγραμμα της ...αυτονομίας

Κύθνος: Το Αιολικό Εργοστάσιο και ο πετρελαϊκός κολοσσός Total

Ο γαλλικός πετρελαϊκός κολοσσός TOTAL απειλεί το νησί της Κύθνου με αιολικό εργοστάσιο! - Η αντίδραση του Δήμου

ΠΝΑι: Οι επιχειρηματίες έχουν τον πρώτο λόγο και καταθέτουν την άποψή τους

The Rhodes Co-Lab: Στην plastic-free εποχή η γνώμη των τοπικών επιχειρήσεων μετράει

Σαντορίνη: Παράταση για οικοδομικές εργασίες και βέβαια πρόστιμα

Έως και 3.600 ευρώ θα καλούνται να πληρώσουν όσοι θα παραβούν τον κανονισμό Καθαριότητας και Εκτέλεσης Οικοδομικών Εργασιών

Χατζημάρκος: Μικροπολιτική επιλογή όσων μιλούν για “εμπάθεια” της Περιφέρειας προς τη Νάξο (video)

Ο Γιώργος Χατζημάρκος - Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου - μιλάει στη "Ραδιοφωνία Κυκλάδων 101,3" για τις προτάσεις σχετικά με τις βάσεις του ΕΚΑΒ και τη σχέση Περιφέρειας - Νάξου (video)

Πατ. Θωμάς Συνοδινός: Η μεγάλη ευθύνη να είσαι καλός παπάς και η Αμοργός

Ο προϊστάμενος του Μητροπολιτικού Ναού της Αθήνας, π. Θωμάς Συνοδινός, μιλάει για τα παιδικά του χρόνια στην Αμοργό, τη γνωριμία του με τον μακαριστό Χριστόδουλο και στιγμές που έχουν μείνει χαραγμένες στη μνήμη του

ΙΝΣΕΤΕ: Θετικά και αρνητικά σχόλια από τους επισκέπτες την περσινή (2023) χρονιά

Ελληνικά ξενοδοχεία | ΙΝΣΕΤΕ: Τα θετικά και αρνητικά σχόλια των επισκεπτών το 2023 - Ποια είναι τα πιο συνηθισμένα

Νάξος και Ιος τα νησιά που για το 2024 τρέχουν με αύξηση (+10%) στις προκρατήσεις για το 2024

Οι επόμενοι κυρίαρχοι στις Κυκλάδες: Τα 2 νησιά που έχουν ήδη αύξηση 10% σε κρατήσεις και «εξαφάνισαν» Μύκονο-Σαντορίνη

Κλειστές για τέσσερις ημέρες οι τράπεζες. Ποιος ο λόγος;

Γιατί κλείνουν για 4 ημέρες οι τράπεζες – Τι θα γίνει με τις συντάξεις Απριλίου και τη μισθοδοσία

Νάξος: Αδεια για ένα νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων στο νησί

“Πράσινο φως” για νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων στη Νάξο - Σε ποια περιοχή

Νοσοκομείο Νάξου: Επιασε δουλειά ο Γυναικολόγος, και πάλι στη Νάξο ο Κων/νος Πατσούρας

Μόνιμος Γυναικολόγος στο Νοσοκομείο Νάξου μετά από αναζήτηση ετών.

Πανναξιακός ΑΟ: Το αντίο στην “ψυχάρα” τον Γιώργο Βαθρακοκοίλη

Ο Πανναξιακός ΑΟ αποχαιρετά τον Γιώργο Βαθρακοκοίλη - Πως θα τον τιμήσει

Νάξος: Εφυγε από τη ζωή ο Γιώργος Βαθρακοκοίλης

Πένθος στη Νάξο για την απώλεια του Γιώργο Βαθρακοκοίλη

Αγιος Αρσένιος – Πολιτιστικός Σύλλογος: Πρόσκληση (17/03) για χορό με τους Κορδελάτους

Οι Κορδελάτοι του Αγίου Αρσενίου προσκαλούν τους φίλους σε χορό στην πλατεία του χωριού..

Πολιτιστικός Μορφωτικός Σύλλογος Νέων : Κυριακή στις Τρίποδες με Κορδελάτους (video)

Στις Τρίποδες σήμερα (17/03) χορεύουν οι Κορδελάτοι (video)

Νάξος – Απείρανθος: Κουδουνάτοι σε …δράση το μεσημέρι της Κυριακής (video)

Η Γαλήνη Μπαρδάνη μας μεταφέρει μέσω της "Ραδιοφωνίας Κυκλάδων" στην Απείρανθο για το έθιμο των Κουδουνάτων - Η πρόσκληση από την Ελένη Ελευθερίου μέσα από τα κοτσάκια της

Νοσοκομείο Νάξου: Αύριο (15/03) αναλαμβάνει υπηρεσία ο μόνιμος γυναικολόγος

Αναλαμβάνει από αύριο 15/3 υπηρεσία ο μόνιμος Γυναικολόγος στο Νοσοκομείο Νάξου

Αποκριές 2024: Ολες οι εκδηλώσεις του τετραημέρου στη Νάξο

Παρασκευή 15 Μαρτίου - Κ. Δευτέρα 18 Μαρτίου .. Ολες οι εκδηλώσεις και οι δράσεις στο Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Aegean Air: Από 1η Ιουνίου απευθείας σύνδεση Νάξος – Θεσσαλονίκη

Νέες συνδέσεις της Θεσσαλονίκης με Νάξο και Άμστερνταμ μέσω της Aegean Air