Νάξος: Αγώνας δρόμου και ετοιμότητα για το άνοιγμα της Εστίασης

Μετά από έξι μήνες απουσίας, οι επιχειρηματίες στο χώρο της εστίασης ανεβάζουν ρυθμούς ώστε να ανοίξουν και να υποδεχτούν τους πρώτους πελάτες αμέσως μετά το τραπέζι του Αγίου Πάσχα… Έξι μήνες λουκέτου και απόφαση Κυβέρνησης για άνοιγμα της Εστίασης την Δευτέρα του Πάσχα…. Κίνηση που έχει προκαλέσει ουκ ολίγες αντιδράσεις από τη στιγμή που όλα γίνονται στο πόδι. Και σήμερα, η αλήθεια είναι ότι είδαμε δεκάδες επιχειρηματίες στη Νάξο να τρέχουν για να προλάβουν…

Το θετικό της υπόθεσης; Η κυβέρνηση έχει προνοήσει για οικονομική στήριξη στις επιχειρήσεις εστίασης και στις 10 Μαΐου θα ανοίξει η πλατφόρμα επιδότησης και μετά από λίγες ημέρες θα γίνει η εκταμίευση του ποσού που θα εγκριθεί. Το πρόβλημα ρευστότητας για όσους δεν έχουν ταμειακά διαθέσιμα εκτιμάται ότι θα αντιμετωπιστεί με την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 7. Κάτι που οι επιχειρηματίες είχαν ζητήσει πριν από το άνοιγμα των καταστημάτων τους, αίτημα που όμως έγινε …χιόνι και αυτός είναι και ο λόγος που αρκετοί επιχειρηματίες σκέφτονται να ανοίξουν την 3η Μαΐου, επιλέγοντας το τέλος του μήνα ή τις αρχές του επόμενου…

Πώς θα λειτουργήσει η εστίαση

Σύμφωνα με την απόφαση της κυβέρνησης, η εστίαση θα κάνει επανεκκίνηση μόνο με τραπέζια σε εξωτερικούς χώρους. Οι εργαζόμενοι θα είναι υποχρεωμένοι να κάνουν self test δύο φορές την εβδομάδα, με το ένα από τα δύο να πληρώνεται από την επιχείρηση.

Σύμφωνα με την απόφαση, επιτρέπονται μέχρι 6 άτομα ανά τραπέζι, επιτρέπεται η παρουσία μόνο καθήμενων πελατών, πρέπει να γίνεται απολύμανση καταλόγων κατά την εναλλαγή των πελατών στα τραπέζια, είναι υποχρεωτική η τοποθέτηση απολυμαντικού προϊόντος ανά τραπέζι, είναι υποχρεωτική η χρήση της μάσκας από το προσωπικό αλλά και από τους πελάτες που είναι σε αναμονή (ισχυρή σύσταση για τους καθήμενους πελάτες στα τραπεζοκαθίσματα ή στο μπαρ).

Οι αποστάσεις των τραπεζοκαθισμάτων, σύμφωνα με τη διάταξη, 90 cm - 1,2 m - 1,8 m, επιτρέπεται η χρήση του μπαρ από τους πελάτες με τη χρήση δύο σκαμπό μαζί. Η επόμενη δυάδα θα βρίσκεται σε απόσταση 1,5 μέτρου. Κλειστές θα παραμένουν οι επιχειρήσεις από τις 11 τη νύχτα μέχρι τις 5 το πρωί αλλά εξαιρούνται οι υπηρεσίες ντελίβερι με απαγόρευση πώλησης αλκοόλ.

naxossss.jpg

Οι κανόνες για το άνοιγμα της εστίασης

Για τις επιχειρήσεις που λειτουργούν υπό τον ΚΑΔ 56.10, για υπηρεσίες που παρέχονται από αναψυκτήριο /ΚΑΔ 56.30.10.03, για υπηρεσίες που παρέχονται από καφενείο χωρίς τεχνικά και μηχανικά παιχνίδια/ ΚΑΔ 56.30.10.06, για υπηρεσίες καφετέριας/ ΚΑΔ 56.30.10.07 και για υπηρεσίες που παρέχονται από παραδοσιακό καφενείο / ΚΑΔ 56.30.10.14 προβλέπονται τα εξής:

@ Έναρξη λειτουργίας μόνο στους εξωτερικούς χώρους, Δευτέρα 3 Μαΐου.

@ Υποχρεωτική η πραγματοποίηση αυτοδιαγνωστικού τεστ (self test) δύο φορές την εβδομάδα για όλο το προσωπικό της επιχείρησης (το κόστος του ενός εξ αυτών βαρύνει το κράτος).

@ Επιτρέπεται η παρουσία καθήμενων μόνο πελατών.

@ Απολύμανση καταλόγων κατά την εναλλαγή των πελατών στα τραπέζια.

@ Υποχρεωτική η τοποθέτηση απολυμαντικού προϊόντος ανά τραπέζι.

@  Μέχρι έξι άτομα ανά τραπέζι.

@  Υποχρεωτική η χρήση μάσκας από το προσωπικό και από τους πελάτες κατά τον χρόνο αναμονής (ισχυρή σύσταση για τους καθήμενους πελάτες στα τραπεζοκαθίσματα ή στο μπαρ).

@  Αποστάσεις τραπεζοκαθισμάτων σύμφωνα με τη διάταξή τους (90cm -1,2m και 1,8m, κατά περίπτωση).

 @ Επιτρέπεται η χρήση του μπαρ από τους πελάτες: α) με την τοποθέτηση δύο (2) σκαμπό μαζί και β) απόσταση 1,5 μέτρου για κάθε επόμενη δυάδα σκαμπό.

@  Κλειστά 23:00-05:00.

Σημειώνεται ότι οι επιχειρήσεις που επαναλειτουργούν με τους προαναφερόμενους ΚΑΔ οφείλουν να επιδεικνύουν στις αρχές ελέγχου τη βεβαίωση από το TAXIS, από την οποία θα αποδεικνύεται ότι ο ΚΑΔ τους αποτελεί την κύρια δραστηριότητα πριν από την 1/3/2020. Τέλος, παραμένουν σε αναστολή οι επιχειρήσεις που έχουν ως κύρια δραστηριότητά τους Κ.Α.Δ. 5621 (Δραστηριότητες υπηρεσιών τροφοδοσίας για εκδηλώσεις) και 5630 (Υπηρεσίες ποτών) και τους οκταψήφιους αυτών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News