Νάξος: "Αντάμωμα", ένα σταυροδρόμι γεύσεων

Εκεί που ανταμώνουν οι ψυχές, στην απάνεμη άκρη της παραλίας, σε ένα σταυροδρόμι γεύσεων βρίσκεται το Αντάμωμα, ένα εστιατόριο που γρήγορα μάγεψε τα πλήθη και όχι τυχαία.

Σε όμορφο αισθητικά περιβάλλον, με θέα το ηλιοβασίλεμα της Χώρας Νάξου σε κεντρικό σημείο αποτελεί σταυροδρόμι συναντήσεων, συζητήσεων κι ευδαιμονίας. Το τραπέζι είναι αμιγώς προσεγμένο από τα ποτήρια μέχρι το κεχριμπαρένιο δοχείο ελαιόλαδου για έγχυση στις σαλάτες.

Με παλιά ιστορία, από το 1991 όταν πρωτοάνοιξε τις πύλες του λειτουργούσε σαν οικογενειακή ταβέρνα με σεβασμό στην καθαρότητα και ποιότητα της κουζίνας του από τη μητέρα Μαρία και τον κύριο Βαγγέλη, διένυσε μια επιτυχημένη πορεία έως το 2001. Έκτοτε, αποτέλεσε το όνειρο των παιδικών χρόνων του Γιώργου, του γιου της οικογενείας Δημητροκάλλη, ο οποίος έχοντας στην φαρέτρα του μια κληρονομιά γευστικών εμπειριών και τεχνογνωσίας, θέλησε να αναβιώσει το Αντάμωμα με τη δική του ξεχωριστή γαστρονομική φαντασία.

Και κατ΄ αυτόν τον τρόπο, δημιούργησε έναν υπέροχα εκλεπτυσμένο χώρο που τον χαρακτηρίζει η διαφάνεια και τα ολόφρεσκα τοπικά βιολογικά υλικά. Ο χώρος της κουζίνας είναι ανοιχτός και μας δίνει την ευκαιρία να απολαύσουμε τη δημιουργική ένταση όλων των συντελεστών. Και κάπου εκεί βρίσκεται και ο Γιώργος, όπου με την τελειομανία και το ακούραστο μεράκι για ολοένα και πιο ευφάνταστα πιάτα, καταφέρνει το ακατόρθωτο. Παίρνει την κατά τα άλλα κλασσική συνταγή και την μετατρέπει σε εκπληκτικά ευχάριστη βόμβα που λιώνει στο στόμα.

Το παστίτσιο με εξαιρετική κρέμα και ισορροπημένη αναλογία υλικών, αχνιστό με την φρεσκάδα του αγνού υλικού, τα παπουτσάκια μελιτζάνας σαν μικρές γόνδολες ενεργοποιούν τις αισθήσεις, προσφέροντας ένα έξοχο οπτικό και γευστικό αποτέλεσμα.

Στο υπέροχο αυτό μενού θα βρούμε μεταξύ άλλων χειροποίητες φλογέρες με θαλασσινά, κεφτεδάκια μπουκιά και συγχώριο, φιλέτα, αρνί, φρέσκες ζωντανές σαλάτες σαν να κόπηκαν εκείνη την στιγμή από τον κήπο και μια προσεγμένη λίστα κρασιών που έντεχνα συνοδεύουν αντάξια το απαιτητικό αυτό μενού.

Όποιος προλάβει τον κύριο είδε, καθότιν το μενού αλλάζει διαρκώς με τον  Γιώργο να εισάγει καινούριες γευστικές εκπλήξεις και ιδέες, μας κάνει να ανυπομονούμε για το επόμενο βήμα, και ακριβώς αυτή είναι και η μαγεία. Σε ποιο γευστικό ταξίδι θα παρασυρθούμε την επόμενη φορά που θα πάμε?

Είχαμε την τύχη να δοκιμάσουμε το burger, ζουμερά απολαυστικό 250 γραμμαρίων, με σπιτικές σάλτσες στο ψωμάκι υπεύθυνα ίσως το πιο λαχταριστό της πόλης. Στριφτούδια ζυμαρικών με ζαμπόνι, κρέμα γάλακτος και λαχανικά και μια δροσερή σαλάτα σπανάκι με κρούστα ζύμης ήταν αρκετά για να καταλάβουμε ότι όλη αυτή η δημιουργία πηγάζει από την αγάπη για την φροντίδα του επισκέπτη.

Η επιτυχία του Αντάμωμα κρύβεται στο αγνό υλικό σε όλες τις εκφάνσεις του και στην απαράμιλλη ποιότητα της κουζίνας του. Σας το συστήνουμε ανεπιφύλακτα.

 

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News